Видове матрици при мониторите

Един от най-важните аспекти на всеки дисплей е използваната технология на панела. Спецификациите няма да ви дадат пълна картина за производителността на дисплея, знаейки, че производителите могат да преувеличат информацията по отношение на характеристиките, за да отговорят на търсенето на пазара. С разбиране на технологията на панела, ще получите представа за общите характеристики  на изпълнение. Тази статия, ще ви помогне да разберете какво могат да ви предложат различните технологии.

Ще разгледаме основните видове технологии, както и различни версии, които можете да срещнете на пазара.

TN матрица (Twisted Nematic + Film)

устройство на TN

TN панелите са предимно широко използвани на пазара на десктоп дисплеите в продължение на много години, преди LCD мониторите да станат мейнстрийм. По-малките по размер екрани  (15”, 17” и 19”) са ограничени почти изцяло към тази технология, но през последните 7 години се среща и при монитори с размери 20 – 28”. TN Film панелите са изработвани от различни производители, като Samsung, LG.Display, AU Optronics и се подкрепя от други компании, най-вече Innolux и Chunghwa Picture Tubes (CPT).

TN пиксели

TN Film  панелите са широко използвани, тъй като са сравнително евтини за производство. Производителите са имали възможност да поддържат ниски разходи с помощта на тези панели. Това е и основната причина технологията да бъде въведена при екрани с по-големи размери, където производствените разходи позволяват по-ниска цена за крайните потребители.

Друга основна причина за използване на TN Film е отзивчивостта на технологията по отношение на латентността, нещо което винаги е било ключов фактор за LCD потребителите. Тази технология отдавна е избор за гейминг екрани, а времето за реакция, от дълго време е и продължава да бъде най-ниското от всички технологии като цяло. Времето за реакция обикновено  достига до около 5ms по ISO, при черно>бяло>черно прехода и от около 1ms при преход сиво към сиво, където се използва Response Time Compensation. TN матрицата също обединява истински 120Hz+ честота на опресняване, сдвоявайки ниско време за реакция с висока честота на опресняване за още по-добра картина и гейминг изживяване, подобрена честота на кадрите и добавяне на 3D стереоскопична поддръжка. 120Hz+ честота на опресняване поддържат NVIDIA 3D Vision 2 и тяхната система LightBoost, което е още едно предимство при игрите. Можете да използвате LightBoost в 2D игрите да редуцирате замъгляването при движение, което е от съществена полза. Някои екрани включват режим за намаляване  на размазването, вместо да разчитат на LightBoost „елиминиранията”, които осигуряват по-добра поддръжка за пулсиращите подсветки и подобрява гейминг изживяванията, когато става въпрос да се възприемат размазванията при движение. В резултат на това, TN Film все още е избор за гейминг екрани, заради ниските времена за реакция и 120Hz+ честота на опресняване. Основен проблем при TN Film технологията е, че ъглите на видимост са доста ограничени, особено вертикално и това е видно с характерно потъмняване на изображението, ако погледнете екрана от долу. Контраста и смяната цветовия тон може да бъде очевидно и това може би е основния недостатък на съвременните TN Film панели. Някои TN панели са по-добри от други и имат подобрения през годините до известна степен, но те все още са далеч по-ограничени  от ъгли на видимост и други технологии за панели. Най-често споменаваните ъгли на видимост 170/160 са несправедливо посочени за действителни. Ъгли на видимост като 160/160 или 170/160 са ясен знак, че технологията на панела е TN Film.

Възпроизвеждането на филми често е затруднено от „шум” и артефакти, основно когато е използвано ускорение. Дълбокото черно е доста бедно в TN матриците, поради подравняване на кристалите. Но през последните години дълбокото черно е подобрено до известна степен, често надминавайки IPS базираните екрани и са в състояние да достигнат контрастно съотношение 1000:1. TN Film нормално е с 6-битов цвят но е в състояние да предложи 16.7 милиона цвята, благодарение на трептене и Frame Rate Control методи (6-bit + FRC).

Повечето TN панели се произвеждат с 1920х1080 резолюция (FullHD), въпреки че някои по-големи размери са станали достъпни при по-високи резолюции. Едно ново поколение Quad HD 2560х1440 27”TN Film панели се появиха през 2014г. Свидетели сме и на 28” Ultra HD 3840×2160. Anti-Glare (AG) покритие при повечето TN панели е умерено зърнесто – не толкова зърнесто като при по-стари IPS панели, но не и леко като модерна IPS, VA или еквивалентни.

3-tablica

VA (Vertical Alignment)

4-auo factory-VA (Vertical Alignment)

VA технологията е разработена за първи път от Futjitsu през 1996г. Въпреки ограничените ъгли на видимост, които са основен недостатък, по-нататъшните инвестиции се фокусират върху решаването на този проблем. Този проблем е решен чрез разделяне  на всеки пиксел към домейн, които работят синхронно. Това доведе до реализацията на следните технологии:

MVA (Multi-domain Vertical Alignment)

Multi-domain Vertical Alignment технология

MVA технологията, по-късно е разработена от Fujitsu през 1998г., като компромис между TN и IPS технологиите. MVA имат широк ъгъл на видимост 160-170 градуса и по този начин по-добре се конкурират с IPS панелите. Ъглите на видимост са по-добри във вертикалното поле (област, в която TN панелите страдат много), както и хоризонтално направление. MVA технологията предоставя и високи съотношения на контраст и добра дълбочина на черното.

В MVA панелите, кристалите в домейните са ориентирани по различен начин и ако тези от един домейн свободно пропускат светлина, тези от съседната област я спират и в края на краищата, дори при различни зрителни ъгли, ще виждате един и същ цвят.

Тези матрици бяха неподходящи за динамични игри. С въвеждането на RTC и ускоряващи технологии, производителите започнаха производство на нов вид MVA.

P-MVA (Premium MVA)  и S-MVA (Super MVA)

P-MVA панелите са произведени от AU Optronics, a S-MVA от Chi Mei Optoelectronics (сега Innolux) и Fujitsu от 1998г., насам. AU Optronics въведоха по-ново поколение, наречено AMVA и S-MVA панелите са рядко използвани в масовите монитори в днешно време. Когато бяха обявени, те предлагаха по-добри времена за реакция за сиво към сиво (G2G) преходи, което е голямо подобрение на пазара на MVA.

Докато някои промени бяха направени, свойствата за цветовото възпроизвеждане на тези модерни MVA технологии все още могат да бъдат проблематични в някои ситуации. Такива панели ви дават живи и ярки цветове, но поради особеностите на домейн технологиите, много фините цветови тонове се губят, когато гледате екрана строго перпендикулярно. Когато леко отклоните линията на зрението, цветовете са всички там отново. MVA матриците са някъде между IPS и TN по отношение на цветопредаване и ъгли на видимост. От една страна те са по-добри от TN матриците в това отношение, но от друга описания по-горе недостатък ги предпазва от предизвикателните IPS матрици, особено за критични работни цветове.

Традиционно MVA панелите предлагат 8-битова дълбочина на цвета (16.7 милиона цвята), която все още е широко разпространена днес. Дълбокото черно е една от силните страни на тези P-MVA/S-MVA панели, които са в състояние да произвеждат добро съотношение на статичен контраст от около 1000-1200:1. Това се е подобрило с новите AMVA панели до 3000-5000:1.

MVA панелите също предлагат сравнително добро възпроизвеждане на филми, с шум и артефакти доста ниски в сравнение с други технологии. AU Optronics вече не произвеждат по-новото поколение AMVA.

AMVA (Advanced MVA)

Advanced MVA технология

Advanced MVA технология

В сравнение с по-старите поколения MVA, AMVA е проектиран да предложи подобрена производителност, включително редуциране на цветовото избледняване и е насочена към превъзмогване на важния проблем на деформацията на цветовете с традиционната технология за широки ъгли на видимост. Тази технология създава повече домейни от конвенционално мулти-домейн вертикално подравняване (MVA) LCD и намалява отклонението  на пропускливост в наклонени ъгли. Това подпомага подобряване на избледняване на цветовете и осигурява по-добро качество на изображението в скосените ъгли в сравнение с конвенционалните VA LCD. Също така, тази технология е широко призната в цял свят, като един от малкото начини да се осигури оптимално качество на картината чрез множество домейни.

                                             AMVA                                                 Конвенционален

                        4 азмут + 2 полярни домейна                    4 азмут + 2 полярни домейна

AMVA2 технология

AMVA осигурява изключително високо съотношение на контраст, достигайки 5000:1 в спецификациите на производителя с оптимизирано цветово-устойчиво изпълнение и нов дизайн на пиксела и комбиниране на W-LED панелите. На практика, контрастното съотношение е по-близо до 3000:1, но все още отвъд IPS и TN Film матриците. Резултатът е по-удобно зрително изживяване за потребителите. Това е едно от основните подобрения на AMVA панелите със сигурност и остава далеч над това, което конкурентните технологии за панели могат да предложат.

Ъглите на видимост не са толкова широки колкото при IPS технологията и технологията често е отхвърляна за критичния работен цвят като резултат. Някои от последните AMVA поколения са показали подобрения при цветопредаването и контраста.

AMVA панелите се предлагат с FullHD 1920х1080 резолюция, срещат се и 32” с 2560х1440 (Quad HD) резолюция, както и ултра широк вариант (21:9) или извит панел.

9-amva_generations

AU Optronics разработи серии от вертикално-подравняване (VA) технологии. В началото на 2014г., компанията разработи своята AMVAS технология не само подобрявайки съотношението на контраста, но също така и подобрение при предаването на течните кристали от 30% в сравнение с AMVA1 през 2005г. Това е постигнато чрез новоразработено полимерно стабилизирано вертикално подравняване (PSA) технология. PSA е процес, използван за подобряване на клетъчната пропускливост, което помага за подобряване на яркостта, контраста и течно кристално превключване на скоростите.

MVA на Sharp

MVA панели на Sharp

Включили сме тази технология, тъй като е модерна технология, която все още се произвежда от Sharp, за разлика от по-старите поколения на MVA, обсъдени по-горе. Sharp не е основен производител на панели в десктоп пространството, но през 2013г. започва да инвестира в нови и интересни панели, използвайки своята MVA технология. Не може да не споменем техния 23.5” MVA панел, който е използван при Eizo Foris FG2421. Това е първият MVA панел, който предлага 120Hz честота на опресняване и го прави привлекателен за геймъри. Времето за реакция е подсилено значително, когато става въпрос за латентност.

От особено значение е и отличното съотношение на контраста, достигащо 5000:1. Ъглите на видимост са със сигурност по-добри от TN Film, но не са толкова широки колкото при IPS.

Резюме на MVA поколенията

11-tablica

PVA (Pattened Vertical Alignment)

Pattened Vertical Alignment технология

PVA технологията е разработена от Samsung като алтернатива на MVA в края на 1990г. Параметрите и методите за развитие на PVA и MVA са толкова различни, че PVA може да се разглежда като независима технология, въпреки че все още е технология тип „Vertical Alignment” и има много сходни характеристики.

pva структура

Течните кристали в PVA матрицата имат същата структура като в MVA матрицата – области с различна ориентация на кристалите позволяват запазване на същия цвят, почти независимо от нивото на погледа и зрителния ъгъл. Ъглите на видимост не са перфектни, матрицата губи някои нюанси при промяна на нивото на зрителния поглед. Тази смяна на „off-centre” контраста или „black crush”, както го наричат понякога е причината, поради която ентусиастите предпочитат IPS панелите. Ъглите на видимост също не са толкова широки като при IPS панелите.

Няма PVA панели, поддържащи 120Hz+ честота на опресняване. В действителност Samsung силно са орязали инвестициите си в PVA панелите в полза на PLS технологията.

Съотношението на контраста на PVA матрицата е силната страна. По-старите PVA панели, предлагат съотношение на контраста 1000-1200:1. В това отношение са по-добри от TN Film, IPS и дори MVA. Възпроизвеждането на филми не е силна страна на PVA. Повечето PVA панели са 8-битови модули, въпреки че някои поколения започват да използват 6-битови + FRC. Няма PVA панели с 10-битова поддръжка или 8-битови + FRC.

S-PVA (Super Patterned Vertical Alignment)

Въвеждането на ускоряващи PVA панели, доведе до следващото поколение S-PVA, през 2014г. съществуващата PVA, но с MagicSpeed (ускоряваща) технология е подходяща за игри. Структурата на течните кристали е с формата на бумеранг. Това се използва за подобряване на ъглите на видимост и възпроизвеждане на цветовете, когато се гледа отстрани. Повечето S-PVA панели, предлагат 8-битова дълбочина на цвета, но някои са направени с Frame Rate Control (TFRC) за симулиране на 6-ботов панел (6-битов +FRC).

            S-PVA структура на пикселите S-PVA структура на пикселите

От снимката по-горе виждаме, че двойните субпиксели се състоят от две зони А и Б, с една се включва само при висока яркост. Първата снимка показва червени субпиксели на приблизително правоъгълна форма, докато втората снимка показва две малки части, които представляват една зона на всеки пиксел, втората зона е напълно изключена.

Тези две зони, разграничават S-PVA от PVA матрицата и се използват, за да има монолитен субпиксел разделен в четири домейна. S-PVA матрицата има две зони с четири домейна във всяка, общо осем домейна за всеки субпиксел. Пикселната зона на S-PVA матриците са с такава форма, положение и напрежение (в най-скъпите матрици, които са инсталирани в някои телевизори, двете зони на един субпиксел могат да се контролират независимо), като взаимно се компенсират ефектите на гама превключването. За съжаление, ефекта на гама превключването не е абсолютно премахнато в S-PVA матриците.

cPVA

В края на 2009г., Samsung започна да произвежда най-новото поколение cPVA. Тези нови панели включват по-проста структура на подпиксела в сравнение с S-PVA. Те са по-евтиния вариант на Samsung.

На практика, cPVA не изглежда по-зле от S-PVA и дори предлага по-добри съотношения на контраста. Някои cPVA панели в действителност използват Frame Rate Control, за да произвеждат 16.7 милиона цвята (6-ботов + FRC), за разлика от 8-битовите панели. На снимките по-долу са показани 6-битови + AFRC cPVA панели.

              cPVA структура на пикселите cPVA структура на пикселите

Както виждате, няма признаци субпиксела да е разделен на зони. Субпиксела има много равномерна яркост, не разполага с тъмното петно в центъра, което може да се види на снимката на S-PVA. Пример за cPVA базиран екран е Samsung F2380.

A-PVA (Advanced PVA)

Има много малко информация за тази технология, но някои монитори на Samsung започнаха да се представят с налична PVA матрица, от 2012г. насам. Подозираме, че нищо не се е променило в сравнение с S-PVA, а терминът „Advanced” е бил добавен в опит  да се разграничат новите модели, а може би и да се конкурират с успешната IPS технология на LG и технологията AMVA на AU Optronics, където също е добавена „Advanced” за най-новите си поколения.

SVA

През 2014г., Samsung започна да етикира своите PVA панели, като SVA. В действителност това са може би единствените останали масово произвеждани PVA панели на пазара.

Резюме на PVA поколенията

18-tablica

IPS (In Plane Switching)

IPS In Plane Switching

IPS (също известна като “Super TFT”) технологията е разработена от Hitachi през 1996г., опитвайки се да реши ограниченията с TN Film, като малки ъгли на видимост и ниско качество на цветопредаването. Името IPS идва от кристалите в клетките на IPS панела, лежащи винаги в една и съща равнина и винаги успоредни на равнината на панела. Когато се подаде напрежение към клетка, кристалите на тази клетка правят 90 градусово обръщане.

TN срещу IPS

IPS матриците се различават от TN Film не само в структурата на кристалите, но също и в местоположението на електродите – двата електрода са на една повърхности заемат повече място от електродите на TN Film матрицата. Това води до по-нисък контраст и яркост на матрицата. IPS са приети за цветни професионални дисплеи, поради широките ъгли на видимост, неговите добри цветопредаване и стабилно качество на изображението.  Въпреки това, времената за реакция са много бавни, което прави IPS неподходящи за динамично съдържание.

S-IPS (Super – IPS)

Оригиналната технология IPS става основа за няколко подобрения: Super-IPS, Dual Domain IPS и Advanced Coplanar Electrode. Последните две технологии принадлежат на IBM (DD-IPS)  и Samsung (ACE). Производството на ACE панели е спряно, а DD-IPS идват от IDTech, съвместно разработени от IBM и Chi Mei Optoelectronics – тези скъпи модели с висока резолюция заемат своя собствена ниша, която малко се припокрива с потребителския пазар. NEC също произвежда IPS панели под този бранд, като A-SFT, A-AFT, SA-SFT и SA-AFT, но те в действителност не са нищо повече от вариации и по-нататъшно развитие на S-IPS технологията.

През 1998г., започва производството за S-IPS и са предимно произведени от LG.Philips (сега LG.Display). Те са преминали през няколко поколения от тяхното създаване. Терминът S-IPS действително все още широко се използва в съвременните екрани, но технически е възможно да има малки разлики при S-IPS, E-IPS, H-IPS или p-IPS поколенията.

време за реакция при ips

ips срещу va

От първоначалното им производство през 1998г., S-IPS панелите са придобили най-широко производство, най-вече благодарение на усилията на LG. Philips LCD, които са генерирали доста евтини и висококачествени 19”-30” матрици. Времето за реакция е сред сериозните недостатъци на IPS технологията – първите панели са предлагали 60ms, следващите 25ms, а по-късно и 16ms.

структура на ips ips екрани 25-ips

IPS технологията винаги е била на върха, когато става въпрос за възпроизвеждане на цвета и ъгли на видимост. Точността на цвета винаги е била силна страна, а дори и съвременните IPS матрици могат да надминат TN Film и VA еквивалентите. Ъглите на видимост са ключова част в това, тъй като са свободни от преминаване на контраста извън центъра.

Това е основната причина IPS панелите да са предпочитани, съчетаващи отлична точност на цветовете с широк ъгъл на видимост (178/178).

Един основен проблем на S-IPS технологията е ниското съотношение на контраста. Контрастните съотношения са подобрени значително през времето. Друга област, проблематична за съвременните IPS панели е възпроизвеждането на филми. S-IPS панелите често са критикувани за тяхното Anti-Glare (AG) покритие, което създава неудобства, особено когато преглеждате бяло/светло фоново изображение в офис приложения. Това също е подобрено през последните поколения.

26-ips ips vs va

E-IPS и AS-IPS (Enhanced и Advanced S-IPS)

През 2002г., AS-IPS повиши количеството светлина, предавано от фоновото осветление с около 30%, в сравнение с S-IPS. Това помогна да се тласне контрастното съотношение, но те все още не могат да се конкурират с VA панелите. През 2005г., с въвеждане на RTC технологии и динамично контрастно съотношение, LG.Display започнаха да произвеждат своите така наречени „Enhanced IPS” панели. Времето за реакция на пикселите е намалено до около 5ms. Enhanced S-IPS се основава на S-IPS технологията, чрез предоставяне на същите 178ᵒ ъгъл на покритие отгоре и отдолу и по стените, като доставя отчетливи изображения с минимална промяна на цвета, дори ако се гледа от ъгли като 45ᵒ.

27-E-IPS и AS-IPS

H-IPS (Horizontal IPS)

През 2006 – 2007г., LG.Display IPS са променили разположението на пикселите, което доведе до Horizontal IPS панели. По-просто казано, производителя намали ширината на електрода, за да намали изтичане на светлина, а това на свой ред създаде нова структура на пикселите.  Тази структура включва вертикално подравнени субпиксели в прави линии.

На практика, това трудно може да се забележи, но след внимателно разглеждане, ще забележите леко подобрение в съотношението на контраста. Гледайки от широк ъгъл черни изображения, H-IPS ще покаже бяло сияние, за разлика от лилавеенето при S-IPS. Това всъщност е по-забележимо от лилавеенето и е посочено като „IPS сияние”. Някои IPS панели са свързани с Advanced True Wide (A-TW) поляризатор, който помага да се подобри черното от широк зрителен ъгъл и намалява бледото сияние. Имайте предвид, че A-TW поляризатора не е включен във всеки модел с H-IPS.

NEC са използвали H-IPS панели в техните модели, като LCD 2690WXUi2 и LCD 3090WUXi екрани.

h-ips

Според доклада на LG.Philips: „Разработихме ново пикселно оформление, за да подобрим съотношението на отвора на IPS режима TFT-LCD (H-IPS). Това пикселно оформление намали ширината на електрода. Реализирахме 15” XGA TFT LCD на H-IPS структура, която има съотношение на отвора колкото 1.2 пъти на съответстващ конвенционален IPS дизайн на пиксела.”

S-IPS структура на пиксела

s-ips структура

H-IPS структура на пиксела

h-ips структура

e-IPS

През 2009г., LG.Display започна да разработва ново поколение, наречено e-IPS (не е ясно, какво всъщност означава „е”) панели, които са подкатегория на H-IPS. Те опростяват структурата на субпиксела в сравнение с H-IPS и е увеличена прозрачността на матрицата чрез производство на по-широк отвор за предаване на светлината. По този начин те са успели да намалят производствените разходи значително, чрез  интегриране на панели с по-ниска цена. Това позволи LG.Display да се конкурират с TN Film панелите и с cPVA поколението на Samsung.

Недостатък на e-IPS в сравнение с S-IPS, ъглите на видимост са малко по-големи. Когато погледнете в e-IPS матрицата от страни, изображението ще  изгуби своя контраст, като черното се превръща в сиво. Много e-IPS панели всъщност са 6-битови +AFRC модули.

UH-IPS и H2-IPS

Това са две нови имена, които се появиха около 2009-2010г. те предлагат подобрена енергийна ефективност, но не е ясно какви са новите буквени означения. Може би UH-IPS, означава Ultra Horizontal – IPS? Със сигурност са леко актуализирани версии на H-IPS. Възможно е UH-IPS да са едно и също нещо с e-IPS, но различните производители са използвали различна терминология, за да отделят дисплеите си.

Някои спецификации от LG.Display, разкриха някои разлики. Линиите разделящи субпикселите са по-малки, отколкото при H-IPS и поради това UH-IPS технологията има 18% по-високо съотношение на отвора.

s-ips структура на h2-ips

S-IPS II

Друг термин, използван от някои производители около 2010г. Беше обявено, че S-IPS II има още по-висок коефициент на съотношението на отвора от UH-IPS (11.6% по-високо), подобрена яркост и контраст. Структурата на пиксела е променена и вече не е вертикална.

p-IPS (Performance IPS)

NEC P241W

Ново име, което NEC представи в началото на 2010г. Това ново име се използва в 24”-30” екрани (PA241W, PA271W и PA301W). P-IPS е подкатегория на H-IPS технологията, създадена от NEC, за да се разграничат новите 10-битови модели. Те всъщност са 8-битов модул с 10-битов приемник, даващ ви 8-битов + FRC модул.

На пазара, можете да срещнете много малко 10-битови панели (например, 24” HP LP2480ZX).

AH-IPS (Advanced High-Performance IPS)

ah-ips

Този термин е въведен от LG.Display през 2011г. и се използва главно в таблети и мобилни устройства. Терминът „Retina” (въведен от Apple), също се използва за тези нови панели, предлагащи повишена резолюция и PPI. При тях е налична по-голяма пропускливост на светлина и ниска консумация на енергия. Модерните 27” 2560х1440 IPS панели могат разумно да бъдат посочени като AH-IPS. В действителност е имало няколко други промени в IPS базираните екрани с въвеждането на широка гама GB-R-LED подсветка, както и промяна в Anti-Glare покритието.

Характеристиките остават много подобни на H-IPS и e-IPS. Времената за реакция са много добри, около 5ms, но не са толкова бързи колкото съвременните TN Film панели. Съвсем наскоро (2015г.) е въведена високата честота на опресняване.

Контрастните съотношения в днешно време достигат до 1100:1. Ъглите на видимост са все още по-широки за разлика от VA и TN Film панелите. Гледайки под определен ъгъл, тъмното изображение показва бледо/бяло сияние, което може да е разсейващо за някои потребители. Така нареченото „IPS сияние” може да е проблематичен при екран с голям размер, особено когато се работи в тъмна среда.

IPS панелите на LG.Display се предлагат в голямо разнообразие от размери и резолюции, включващи панели с Ultra HD (3840х2160), 4K (4096х2160) и дори 5к (5120х2880).

PLS (Plane to Line Switching) / S-PLS (Super-PLS)

Plane to Line Switching - Super-PLS

PLS е въведена от Samsung, в края на 2010г. с цел да се конкурира с много популярната IPS технология на LG.Display. От Samsung твърдят, че производствените разходи са намалени в сравнение с IPS с около 15%. PLS технологията бе наречена S-PLS, но доста бързо името беше изместено от PLS.

Времената за реакция са много сходни с IPS матриците, 5ms G2G. В момента няма поддръжка за честоти над 60Hz от Samsung PLS панелите, въпреки че някои корейски производители предлагат 100Hz честота на опресняване. Контрастните съотношения обикновено са 700-900:1, въпреки че могат да достигнат до 1000:1. Ъглите на видимост са много сходни с IPS. Погледнати от широк ъгъл с тъмно съдържание се забелязва бледо/бяло сияние, наречено „PLS сияние”, което може да е разсейващо за някои потребители.

Samsung до голяма степен са се концентрирали върху PLS панелите, изоставайки PVA. PLS панелите може да срещнете в размери 23 и 27” с резолюция до 2560х1440 пиксела, срещат се и в 31.5” панел с Ultra HD 3840х2160.

AD-PLS (Advanced PLS)

През 2012г., някои PLS базирани екрани, започнаха да се търгуват като AD-PLS. Не е ясно какво се е променило. Подозираме, че това е маркетинг име, предназначено да се конкурира с „AH-IPS” на LG.Display.

AHVA (Advanced Hyper-Viewing Angle)

Отново подобно на PLS технологията на Samsung, AU Optronics са инвестирали в тяхната собствена тип IPS технология, наречена AHVA.Тази технология е проектирана от AU Optronics, като друга алтернатива на IPS. BenQ BL2710PT е първият монитор с участието на тази технология.

Времето за реакция достигна до 4ms G2G. Съотношението на контраста може да достигне до 1000:1, а ъглите на видимост са много сходни на тези при IPS.

През 2015г., AU Optronics са първите реализирали официално обявената висока честота на опресняване (144Hz), чрез тяхната AHVA технология. Първият дисплей с тази технология е Acer Predator XB270HU. С добавянето на тази висока честота на опресняване, ние видяхме намалено размазване на подсветката.

AU Optronics са инвестирали в различни размери за AHVA панелите, вариращи от 23.8” до 32”. Предлагат резолюция до Ultra HD 3840х2160, но липсва 4К и 5К поддръжка. В момента проучват 27” извити AHVA панели с разделителна способност 2560х1440, но все още не са обявени.

Резюме на IPS панелите

36-tablica