RAM памет – основна информация

Както споменахме в темата „Избор на лаптоп”, RAM паметта е от значение за производителността на вашия компютър.

RAM (Random Access Memory) или памет с произволен достъп. Нарича се “с произволен достъп” поради факта, че до всяко място от паметта може да се осъществи достъп толкова бързо, колкото и до произволно друго място. RAM паметта играе ролята на буфер между централния процесор и останалия хардуер в системата.

Какво е RAM памет?

RAM паметта е оперативната памет на компютъра. Когато компютъра работи, файловете се зареждат в нея. В днешно време е препоръчително да имате поне 2GB RАМ (24/4/2015г.). При наличието на повече RAM памет, системата е по-високопроизводителна. Добра алтернатива е ако дъното ви поддържа функцията Dual Chanel, да си сложите две еднакви платки RАМ памет, които ще работят на двуканален режим, т.е. печелите по-голяма производителност.

RAM паметите биват:

sim рам памет

SIMM – съкращението идва от Single In Line Memory Module. Този вид RAM памет има два подвида – 30 пинови и 72 пинови. Думата “пин”(от английски „pin“) означава извод на модула с памет, който контактува директно с дънната платка (mother board). Физически 72 пиновите памети са с около 2-2,5 см по-дълги, но трябва да акцентираме че те прехвърлят информацията на части от по 32 бита, докато при 30 пиновите размера на прехвърляната информация е 8 бита (което ги прави около 4 пъти по-бавни). И двата вида не са в широка употреба от доста време – някои от познатите ми ги ползват за ключодържатели.

ram рам памет за компютри.

DIMM – съкращението идва от Dual In Line Memory Module, което подсказва че са наследници на SIMM паметите, но вместо единични модули се ползват двойни. Условно казано това са два SIMM чипа в един корпус. Физически са с около 2-2,5 см по-дълги от 72 пиновите чипове, но притежават 168 извода, прехвърлящи по 64 бита. Това е RAM паметта, която се използва в момента. За преносимите компютри има версия на тези DIMM памети, които са наречени SODIMM (Small Outline DIMM) – те са по-къси, притежаващи 72 или 144 пина, прехвърлящи съответно по 32 и 64 бита.

xrimm рам памети.

RIMM – Rambus In Line Memory Module – това е остарял стандарт, който Intel се опита да въведе. Поради относително високата си цена и нищожните преимущества които имаше пред останалите видове RAM памет, хората просто отказаха да я купуват. Интересното при нея е наличието на мини-радиатор, който да спомага топлоотделянето, понеже този тип RAM памет загрява доста повече от останалите.

Класове RAM памети

Асинхронни DRAM памети

Fast Page Mode DRAM – използва пълния адрес (номер на ред и номер на колона) само първия път. При четене на следващите битове, трябва да се сменя само номера на колоната, докато номера на реда остава същия. По този начин достъпа се ускорява почти три пъти.

EDO (Extended Data Output) – работи по аналогичен с горната памет начин, като се различава само в някои детайли. Припокрива се процеса на задаване на нов адрес и четене на старите данни. Обемът на прочетените данни нараства с около 25%.

Синхронни DRAM памети

SDRAM (Synchronous DRAM) – използват тактов сигнал за синхронизиране на входните и изходните сигнали. При тестове показват 50% по-добри резултати от EDO и така осигуряват около 25% по-добра системна производителност. Бързодействието на SDRAM паметта e пряко свързано с тактовата честота на системната шина. DDR е разновидност на SDRAM паметта. Вие най-вероятно ползвате разновидност на този вид памет. Базира се на пренасянето на двойно повече информация за единица време, при същата скорост на FSB шината. По такъв начин ако имате FSB от 133MHz, скоростта с която би работила DDR е 266MHz. Докато SDRAM паметта би работила на 133MHz. Съществуват версии DDR, DDR2, DDR3 и DDR4.

Разясняване на времевите стойности – тайминги (напр.: 3-3-3-9)

В същността си, всяка от зададените стойности разрешава на паметта определен брой цикли, които тя следва да извърши, за да осъществи дадена операция. В съвременните BIOS-и има четири такива настройки, които ви позволяват съответно ниво на контрол.

 • Първата е tRAS или Row Access Strobe. Това е броят цикли, с които RAM паметта разполага, за да прочете данни от едно блокче памет.
 • Времето между поискването на дадено блокче данни и реалната операция по четенето се нарича tRCD.
 • CAS тайминга е количеството цикли, през времето на които точното количество памет, което се иска от системата от една отворена паметова банка, ще бъде осигурено.
 • И накрая, tRP действа като един вид “приключване” на процеса; т.е. това е времето, за което паметта ще затвори отворената банка и ще е готова за ново поискване.
  Когато става въпрос за таймингите е прието да се подреждат така tRAS-tRCD-tRP-CAS.

Като принципно правило, по-малкото число дава по-високо представяне на RAM паметта ви. Все пак, ако са й необходими по-малко количество цикли за дадена операция, тогава тя ще изпълнява повече операции за време X. Ако не планирате да овърклоквате MHz-ците на вашата RAM памет, тогава може да запазите сегашната й скорост и просто да намалите таймингите за по-добра работа. Ето няколко насоки, които може да следвате, докато тествате различни настройки на таймингите:

– CAS е най-критичната стойност от всичките тайминги, тя влияе на ефективността на RAM-а;
– tRCD и tRP най-често са между 2 и 4;
– CAS трябва да е измежду 2, 2.5, или 3;
– tRAS трябва винаги да е най-голямото число.

tRAS е уникална с това, че, ако я намалите, не винаги ще постигнете увеличение на ефективността на RAM паметта, защото tRAS трябва да е сбор от стойностите на tRCD, CAS и 2. При по-ниски от тези стойности, теорията твърди, че ще има спад в ефективността, а пък при по-високи стойности ще се получи ненужно изчакване и бавене. Например, ако сложите tRCD на 3, а CAS на 2, тогава трябва tRAS да е на 7.

RAM памет Corsair – DDR4

Идеята сами да си контролирате таймингите на RAM памета се състои в това да ги закрепите на максимална стабилност, ефективност и овърклокабилност (способност за клок). Както споменах преди, по-ниски тайминги = по-висока скорост. Обаче, по-високата скорост влече след себе си по-ниска способност за клок и също така е възможно да доведе до по-малка стабилност. Обратно, вдигането на таймингите увеличава способността за клок и стабилността, но за сметка на скоростта. Често повишената способност за клок ви позволява да противостоите и дори да премахнете загубите в ефективността. Единственият начин наистина да разберете това е да опитате и двете; висок клок и високи тайминги или нисък клок и ниски тайминги. Последните тенденции (2015 година) са, че конфигурациите с Pentium 4 са най-добри при високи скорости и високи тайминги, докато AMD-системите се представят най-добре при една равна смес от двата начина, с един лек уклон към ниските скорости и ниските тайминги. Помнете, че AMD-конфигурациите работят най-добре при синхронни шини на паметта и FSB.

4 мнения за “RAM памет – основна информация

  1. Не би трябвало точно в това да е проблема. Възможно е да е хардуерен и софтуерен. Има вероятност да е от прегряване на някой от компонентите или от драйвер…
   Каква ти е конфигурацията и на коя игра ти крашва?

   Харесвам

   1. Видеокарта: GeForce GTX 1050 Ti.
    Процесор: Intel Core i3-3220 CPU.
    RAM: 4.00 GB 3.47 използваема ( каквото и да означава това 🙂 ).
    За захранването не знам защото не пише на Български или Английски.

    Когато вляза във Dirty bomb и пусна да играя с ботове,pvp или обучението ми зарежда известно време и после крашва. Също така Trove ми крашва от време на време ама при нея поне мога да играя около час преди да крашне.

    Харесвам

 1. Проблема няма да е от рам паметта. Едва ли е и от прегряване. Може би е от драйверите за видео картата или друг софтуер. Погледни си версията на драйвера, деинсталирай го под сеив мод и инсталирай друга версия.

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.