Как да свържем три, четири или повече монитори към един компютър?

Проучванията показват, че два монитора могат да увеличат производителността, но дали добавянето на още монитори ще увеличи допълнително производителността?

Разглежданата система разполага с три монитора: основния централен монитор е 27-инчов с два 24-инчови монитора. Допълнителните 24-инчови монитори, използваме за неща като сравняване на електронни таблици, писане на текстове, разглеждане на сайтове и гледане на видео клипове.

Вертикално ориентирания монитор може да ви спести много неприятности при работа с документи. Ще ви представим ръководство за настройване на няколко монитора в една система – и всички фактори, които трябва да имате предвид, преди да го направите.

ts-komputri-varna

Проверете вашата/е  графична/и  карта/и

Преди да си закупите още един монитор, проверете дали вашия компютър е способен физически да поддържа допълнителни дисплеи. Най-лесното, което може да направите е да погледнете с колко графични порта разполагате: DVI, HDMI, DisplayPort, VGA.

Ако не разполагате с дискретна видеокарта, повечето дънни платки са с интегрирана графика, която може да поддържа до два монитора. Ако разполагате с дискретна графична карта, вероятно ще имате налични най-малко три порта, като не включваме портовете на дънната платка.

Съвет:             Като цяло е възможно да настроите няколко монитора като използвате портовете на дънната платка и на дискретната графична карта, но вие ще усетите намалена производителност и закъснения, когато се движите между прозорците на отделните монитори. Ако искате да направите това, вие ще трябва да влезете в BIOS-а на вашия компютър и да преминете към: Configuration > Video > Integrated graphics devices и да изберете “Always enable”.

Просто защото виждате три или повече порта на вашата графична карта, не означава непременно, че може да ги използвате едновременно. Например много стари графични карти на Nvidia са неспособни да работят с повече от два монитора към една графична карта, дори ако имат повече от два порта. Най-лесният начин да разберете дали вашата видеокарта поддържа няколко монитора е да проверите: Control Panel > Device Manager > Display Adapters.

3-geforce-gtx-650-ti-ports-orig

Ако вашата графична карта поддържа – и има достатъчно портове за това – броя на мониторите, които искате да конфигурирате, това е добре. Ако ли не, ще ви се наложи да си закупите допълнителна графична карта, за да получите поддръжка на мониторите.

Новите монитори с поддръжка multi-streaming DisplayPort, могат да бъдат свързани заедно към един DisplayPort 1.2 на графичната карта, използвайки допълнителни DisplayPort кабели за свързване на допълнителни монитори. Не е необходимо различните монитори да бъдат със същия размер или резолюция.

Преди да си закупите графични карти, трябва да се убедите, че имате достатъчно място (и свободен PCIe слот), както и дали захранващия блок ще може да захрани допълнителната видеокарта.

Ако ще купувате видеокарта с единствената цел да свържете допълнителни монитори, то тя трябва да е като вашата (или поне от семейството на продукта), така че да ги свържете в SLI (Nvidia) или CrossFire (AMD) режим. SLI и CrossFite конфигурациите, ще помогнат на вашите графични карти за гладка работа, а също така ще се засили цялостната графична производителност.

три монитора

Монитори, портове и кабели

При налични два 24-инчови дисплея, добавихме 27-инчов. Ако планирате да играете игри или да гледате клипове, обхващайки няколко монитора, тази разлика във височините ще доведе до не толкова добро преживяване.

5-displayvshdmi_primary-large

Преди да закупите монитори, първо се уверете, че те имат входни портове съответстващи на портовете на вашия компютър. Може да използвате преобразуващи кабели, като DVI – HDMI или DisplayPort – DVI, но няма да достигнете до висока производителност. Ако имате VGA порт на вашия компютър или монитор, не ви съветвам да го използвате: VGA е аналогов, което означава, че вашата снимка ще е с ниско качество (не толкова ярки цветове).

Настройка на компютъра

Свържете вашите монитори, включете ги, включете и компютъра.

Първото, което трябва да направите е да конфигурирате Windows да работи с няколко монитора. Ако използвате Windows 7, кликнете с десния бутон върху работния плот и изберете Screen resolution. Това ще ви отведе до менюто на разделителната способност на екрана.

6-multiple-monitors-windows-screen-resolution

Тук може да видите настройките, идентифициращи вашите монитори (кликнете и ще видите изобразени цифри на дисплеите, така ще можете да идентифицирате кой дисплей кой е) и да изберете вашия основен дисплей. Може също да изберете дали да дублирате работния си плот или да го разширите между екраните.

Ако използвате Windows 8, имате повече опции за настройка: можете да удължите лентата на задачите и да зададете различни тапети за всеки един екран без да използвате специален софтуер. Потребители с Windows 7 ще трябва да използват софтуер като DisplayFusion или MultiWall, за да постигнете това. С Windows 8, вие също така ще забележите по-интуитивно движението на мишката през мониторите, както и всички ъгли и ръбове ще бъдат активни, така че да можете да получите достъп до Charms Bar и други приложения от всеки екран.

7-nvidia-sarah-multiple-displays

В допълнение към multi-monitor конфигурациите на Windows, има и контролни панели на Nvidia и AMD (в зависимост от вида на вашата графична карта). За достъп до контролния панел на Nvidia, кликнете с десния бутон върху иконата на Nvidia в системната лента и изберете Nvidia Control Panel. Под дисплея, кликнете върху set up multiple displays.

За достъп до контролния панел на AMD, отворете Catalyst Control Center в System Tray и изберете Graphics > Desktops and Displays, за да конфигурирате настройките на мониторите. Тук можете да създадете Eyefinity група, която ви позволява да настроите десктопа да обхване няколко дисплея във всяка конфигурация.

Игри

Едно е да използвате няколко монитора за работа и гледане на видео клипове и съвсем друго, за да играете игри. Ако искате да използвате настройките на multi-monitor, за да свържете три или повече монитори в един, има допълнителни неща, които трябва да вземете под внимание.

Когато играете на няколко монитора едновременно, това изисква по-голяма графична мощност, в сравнение с използване на един монитор. Ако не работите в SLI или CrossFire режим, вие ще забележите закъснение или промяна, когато играете. Самостоятелната графична карта, обикновено не разполага с мощност да работи с няколко монитора с висока резолюция.

8-multiple-monitor-bioshock-game-large

Преди да започнете да играете използвайки няколко монитора, трябва да настроите вашата видео карта и играта си. Nvidia потребителите ще трябва да настроят Nvidia Surround, докато AMD потребителите ще трябва да създадат Eyefinity група за техните монитори.

Не всички игри са съвместими с употребата на няколко монитора. Необходимо е да конфигурирате видеото или дисплея и да изберете правилната резолюция, така че играта да заема всички монитори, а не само един.

За игри ще е по-лесно да разполагате с идентични монитори, защото ще имате проблеми с резолюцията, изкривяванията (ако мониторите са с различна  височина) и калибрирането на цветовете.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.