Какво е HDD, SSD, SSHD, eMMC?

Когато си купувате нов лаптоп, 2-в-1 или таблет, мястото за съхранение е един от най-важните фактори за вашето решение при покупка. Изборът за съхранение на вашите данни вероятно няма да зависи само от производителност и цена, но и от капацитета за съхранение. В тази статия, ще ви обясним основните разлики между четирите типа устройства за съхранение, които можете да намерите в съвременните Windows-базирани лаптопи и други преносими компютри – твърди дискове (HDD), твърдотелни дискове (SSD), хибриди (HHDD/SSHD) и eMMC устройства. Статията съдържа и таблица за необходимото пространство за различните софтуер и потребителски документи и медийни файлове, така, че можете да изчислите от колко място се нуждаете.

Hard Disk Drive Storage (HDD)

Твърдия диск или HDD са традиционни устройства за съхранение за персонални компютри. Можете да ги намерите в по-голяма част преносими компютри, особено евтините такива. Те се базират на въртящи се магнитни плочи и четящи глави. HDD дисковете са най-бавния вид устройства за съхранение в съвременните компютри. В епоха на бързи процесори и големи размери на памет, твърдия диск често пъти е пречка за високата производителност в една система. Сравнени с SSD дисковете, хибридните и еММС устройствата, те се характеризират със значително по-дълго зареждане на операционната система, по-бавни зареждания на приложения и файлове и по-бавно изпълнение на командите копиране и поставяне. От положителна гледна точка, HDD е най-евтиния вариант за съхранение на данни.

5400 оборота в минута е стандартната скоростта на въртене на плочите за лаптопи с твърди дискове. При някои лаптопи се срещат твърди дискове със скорост 7200rpm (оборота в минута), но като цяло не се подобрява много общата производителност. Освен скоростта на въртене, размера на кеш паметта (например 8MB или 16МВ) също оказва влияние върху производителността.

Твърдите дисково в лаптопите са с форм-фактор 2.5” и са свързани към системата посредством технологията SATA III (6Gbps), която замени SATA II (3Gbps) преди няколко години. Някои ултра портативни лаптопи използват по-малки 1.8” HDD и microSATA интерфейс, но те почти не се срещат в днешно време в полза на по-малките устройства за съхранение като mSATA и M.2 SSD.

Височината или дебелината на 2.5” твърди дискове варира, в зависимост от модела. При подмяна на твърдия диск, височината на новото устройство не трябва да надвишава  местото, на което се поставя. За разлика от най-често използваните 9.5мм твърди дискове, някои по-тънки преносими компютри поддържат дискове с дебелина до 7mm.

Тъй като твърдите дискове са механични устройства и често пренасяме лаптопите, производителите трябва да използват усъвършенствани технологии за защита от удари за предотвратяване загуба на данни.

Капацитета на един твърд диск в днешните преносими компютри варира – 500GB, 750GB и 1TB.

Solid State Drive (SSD)

SSD базираните устройства за съхранение е по-нова технология от HDD. SSD дисковете нямат движещи се части, тъй като данните се съхраняват на флаш памет – базирани модули. Производителността на различните SSD модули варира, но всички налични на пазара са значително по-бързи от HDD. Друго предимство на SSD пред HDD е напълно безшумната работа, ниска консумация на енергия и по-ниски шансове за загуба на данни.

SSD дисковете в момента се предлагат в три форм-фактора. 2.5” SATA III SSD дискове, обикновено с дебелина 7mm, по-малките mSATA и М.2, които заемат малко пространство. Един mSATA SSD се вписва в PCIe слота за малки карти, които обикновено се използват за безжични мрежови карти. Въпреки това, mini PCIe слот трябва да поддържа mSATA, за да работи с mSATA SSD дискове. М.2 има уникален интерфейс. Различните интерфейси, независимо дали е SATA3, по-стария SATA2, mSATA или М.2, не оказват съществено влияние върху производителността на устройствата.

Докато повечето преносими компютри имат 2.5” гнездо за поставяне на устройство за съхранение, тези поддържащи само mSATA и М.2 са избрани тънки и леки компютри. Някои лаптопи, високо производителни бизнес и гейминг клас машини, имат множество интерфейси за устройства за съхранение. Те обикновено комбинират празен 2.5” HDD и mSATA или М.2 с операционна система и програми инсталирани на тях, за да доставят голямо пространство за потребителски файлове и бързо зареждане на операционната система и програмите.

Hybrid Hard Drive/Solid State Drive Storage (HDD or SSHD)

Използваните хибридни твърди дискове, известни още като SSHD (solid state hybrid drives), комбинират твърд диск и твърдотелен диск в едно 2.5” устройство. Те имат всички части, които можете да откриете в класически HHD и включват SSD модул. Трудно е да се сравни производителността на HDD/SSD към HDD, SSD и eMMC, защото хибридните не зареждат всички съхранени файлове и инсталирани програми при същата скорост. Те зареждат само софтуер и файлове избрани от техните кеширани алгоритми. Софтуера и файловете, които най-често се използват, включително и тези за стартиране на самата операционна система, се съхраняват на SSD частта за по-бързо зареждане. Достъп до останалата част от данните, съхранявани на HDD частта не са по-бързи от обикновен HDD.

Общия капацитет на хибридните устройства за съхранение е 500GB, 750GB или 1TB за HDD частта и 8GB, 16GB или 32GB за SSD.

Embedded Multimedia Card (eMMC)

eMMC e по-достъпно и по-бавно флаш базирано устройство за съхранение, отколкото твърдотелните дискове. еММС обикновено ще срещнете в смартфони и други потребителски електронни устройства, но рядко в персоналните компютри. В ежедневната употреба, производителността на еММС устройствата е някъде между скоростта на HDD и SSD. В компютърния сегмент, можете да срещнете еММС запоени на дънната платка на някои лаптопи от бюджетния клас, таблети и 2-в-1 компютри.

еММС капацитета предоставен в тези компютри е 32GB или 64GB. Тъй като най-новата версия на Windows 8 изисква 16GB, Windows компютрите с 32GB eMMC, ще имат ограничено пространство за програми и файлове на потребителя. За да направят нещата по-лесни, производителите на компютри често обединяват еММС базираните компютри с някаква форма на съхранение на отдалечен сървър, по известна като облачна услуга. еММС са енергийно ефективни и напълно тихи устройства.

Колко пространство за съхранение ви е необходимо

Предоставяме ви списък на пространството за съхранение, което е необходимо на Windows операционната система, някои популярни заглавия на програми и игри, както и потребителски файлове като филми, музикални файлове и документи.

Windows OS и програми GB*
Windows 8.1 64-bit 20
Windows 8.1 32-bit 16
Microsoft Office 365 Personal 1.80
Chrome Web Browser (C:\Program Files (x86)\Google\Chrome\ After Program Update) 0.40
Chrome’s Temporary Internet Files (~ за 1 месец сърфиране) 0.70
VLC Media Player 0.10
Adobe Photoshop CS6 1.00
Adobe Acrobat Reader 0.15
Paint.net 0.05
Skype 0.05
Avast Security Software 0.80
League of Legends – игра 4.30
Minecraft Game 0.15
Counter Strike: Global Offensive – игра 10.50
Skyrim – игра 5.50
Battlefield 4 – игра 42.00
Call of Duty: Advanced Warfare – игра 49.00
Потребителски файлове GB*
MP3 (5 минути, 320Kbps) 0.01
Филм (1.5-часа) Blu-Ray Rip 1080p H.264 5.00
Филм (1.5-часа) DVD Rip 720p H.264 1.00
High-Res Picture Captured с DSLR камера (File Size Depends on Selected Quality) 0.01
5 минути 1080p видео клип с DSLR камера (File Size Depends on Selected Quality) 0.45
Word документ с 5 страници текст и 2 изображения 0.01
Excel документ с 100 реда и 3 колони + 1 Chart 0.01

*Стойностите в таблицата са приблизителни.

Трябва да имате предвид, че някои Windows функции като System Restore и Recycle Bin, както и драйвери за вашия хардуер, изискват допълнително пространство.