4К монитори: Всичко, което трябва да знаете за UltraHD дисплеите

Първите 4К монитори, които се появиха на пазара предоставяха ниски честоти или се срещаха трудности при конфигуриране.

Ситуацията днес е различна. В тази статия ще ви представим всичко, което трябва да знаете за 4К мониторите.

Ultra HD резолюция

Първото най-важно: Ultra HD 4К, понякога наричана „4К2К”.

разделителна способност

FullHD дисплеите са с разделителна способност 1920 х 1080, с около 2.1 мегапиксела. 4К дисплеите имат разделителна способност  3840 х 2160 с около 8.3 мегапиксела. 4К дисплеите са способни да възпроизвеждат много по-детайлни изображения.

По-високата резолюция позволява на потребителите възможността да разглеждат или редактират 8МР (или по-малки) снимки и 4К съдържание при нативна резолюция, без мащабиране. За повечето потребители това не е толкова важно, но за професионалисти, работа с мащабирано изображение е вълнуваща перспектива.

Захранването на 4К дисплей, няма да е проблем за извършване на ежедневни изчислителни задачи, като сърфиране в интернет или дори с днешните вградени графични карти.

Но на един геймър ще му е необходима мощна графична карта, за да се постигне 4К резолюция.

С игра като Crysis 3 и налична GeForce GTX 980, могат да се постигнат 16 -20 кадъра в секунда, но използвайки високи настройки за качество на изображението. Но с две налични GeForce GTX 980, работещи в SLI режим, кадрите в секунда достигат до 30. Само Titan X и Radeon R9 295X2 са в състояние да използват 4К резолюция в съвременни игри.

2-ts-gefoce_gtx_titanx_front-100573546-orig

По-старите игри са по-приспособяващи. Използването на монитори с технологии като Nvidia G-sync или AMD FreeSync, също спомагат за по-гладка игра при по-ниски честоти на кадрите.

Видове панели

Както и други компютърни монитори, така и 4К мониторите използват различни видове панели: TN (Twisted Nematic), IPS (In-Plane Switching) и IGZO (Indium Gallium Zinc Oxide). Монитори с TN панел са най-евтините, следвани от IPS панелите и IGZO.

TN панелите обикновено са насочени към геймърите или масовите потребители и предлагат най-бързото време за реакция. При тези панели са налични компромиси по отношение на точността на представянето на цветовете и ъглите на видимост.

IPS панелите са с много добри ъгли на видимост и възпроизвеждане на цветовете, но времето за реакция е по-бавно в сравнение с TN панелите. За сравнение, Acer пусна наскоро 2560 х 1440 FreeSync и G-sync монитори. TN базирания FreeSync дисплей предлага време за реакция 1ms, в сравнение с IPS базирания G-sync монитор предлагащ време за реакция 4ms.

IGZO панелите имат различен тип транзистор (по-често се използва аморфен силиций или aSI), който предлага по-добри мощностни характеристики и по-малко маса, което е идеално за употреба в дисплеи с висока плътност, каквито са 4K мониторите.

Изборът на тип панел зависи от вашите нужди, но с оглед на избор между по-бързо време за реакция срещу по-добри ъгли на видимост и точно представяне на цветовете, аз бих избрал втория вариант.

Друга важна характеристика на 4К дисплеите е честотата на опресняване. По-достъпните 4К дисплеи на пазара, предлагат честота на опресняване 30Hz. Обичайната честота на опресняване е 60Hz, докато геймърските монитори могат да предложат по-висока от 144Hz.

3-tehno-sistams-4k-mst-100577582-orig

Друга странност на 4К дисплеите е, че те са двойни дисплеи, всеки с резолюция 1920 х 2160. П-старите монитори, трябва да бъдат свързани към системата чрез HDMI или DisplayPort кабели, или използвайки един DisplayPort кабел към графична карта, която поддържа MST – всичко това, за да се постигне 4К резолюция с честота на опресняване 60Hz.

Докато MST е хитър начин да се заобиколят препядствията с 4К дисплеите.

4-ts-acer-xb280hk-100577579-orig

Въпреки, че DisplayPort кабелите са обозначени с номер на версията – като 1.1 или 1.2 – спецификацията е проектирана по такъв начин, че всички сертифицирани DP кабели са съвместими с всички DP дисплеи. Сертифицираният DisplayPort кабел, трябва да гарантира съвместимост и добро цялостно изживяване. За съжаление се предлагат много несертифицирани DP кабели – някои от които са в комплект с монитора. Тези несертифицирани кабели, понякога са дефектни , водещи до различни видове проблеми.

DisplayPort кабел за пренос на видео данни

Несертифицираните DP кабели могат да не осигурят честота на опресняване 60Hz, принуждавайки ви да използвате по-ниска.

Ако вашия 4К дисплей създава някои от изброените проблеми, първата стъпка е да вземете сертифициран DisplayPort  кабел.

Като цяло някои 4К монитори поддържат HDMI, версията подкрепена от повечето графични карти – HDMI 1.4 – но честотата на опресняване е 30Hz. По-новата версия HDMI 2.0 поддържа 60Hz честота на опресняване при резолюция 4К. 900 серия на Nvidia поддържат HDMI 2.0. Като цяло по-лесно е да се използват 4К монитор с DisplayPort връзка.

Друг основен момент при 4К дисплеите е десктоп или DPI мащабиране в Windows.

6-custom-sizing-options-100246808-orig

Повишаване на DPI мащабирането в Windows може да увеличи размера на прозорци и менюта, за да са по-лесни за използване. При самото мащабиране, някои приложения ще изглеждат замъглени, докато други остават малки.

Microsoft полага значителни усилия, за да разреши проблемите с мащабирането на Windows.

Преди да си закупите 4К монитор, първо проверете дали използваните от вас приложения имат проблеми с високата разделителна способност.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.