Как да изберем лаптоп?

Лаптопи
Избор на лаптоп

Как да изберем лаптоп, при тази богата гама от марки и модели. На пазара се предлага голямо разнообразие от марки и модели лаптопи, разнообразие от характеристики и дизайн. Тогава си задаваме въпроса: Как да изберем най-подходящия лаптоп според нашите нужди?

Ще насочим вниманието Ви върху най-важните критерии, които ще са определящи при Вашия избор.

1. Избор на операционна система – Linux, Windows, Mac или Chrome.

 • Linux – безплатна операционна система, която може да срещнете в различни дистрибуции Ubuntu, Mint, Fedora и други;
 • Windows – най-разпространената операционна система, с множество безплатни приложения;
 • Mac – проектирана да работи на компютри с Mac;
 • Chrome – операционна система на Google, състояща се от браузър и малък брой допълнителни програми.
OS_logo
Лога на операционни системи

2. Размер на екрана на лаптопа.

Помислете какъв размер, ще отговаря на Вашите нужди. Има четири основни типа лаптопи:

 • Netbook – много леки и не разполагат с мощни компоненти. Предоставят възможност за работа с основни програми, като например Office;
 • Стандартни – най-често срещаните. Предлагат се в най-различни размери. Най-често срещани са 14” – 16”. По-тежки в сравнение с нетбуците.
 • Хибриди лаптоп/таблет – имат сензорни екрани. Някои хибриди предоставят възможност за откачане на клавиатурата и в този вариант може да се използват като таблет.

3. Процесора (CPU) при лаптопите.

За производителността от ключово значение е бързината на процесора. По-слаби процесори са Celeron, Atom и Pentium на Intel и Е-серията на AMD.

Процесорите i3, i5, i7 на Intel и процесори от сериите FX-, A- на AMD са подходящи както за масови потребители, така и за геймъри и потребители работещи с CAD CAM приложения.

Препоръчваме Ви, използване на процесори Intel, поради по надеждна работа. Процесорите на AMD отделят по-голямо количество топлина, което неминуемо води до прегряване. Това твърдение не се отнася за новите Ryzen процесори.

Друг момент, на който бих искала да Ви обърна внимание са процесорите с вграден видео чип. Те са препоръчителни за масовия потребител, който ще използва лаптопа за сърфиране в интернет и офис приложения.

4. Ram памет в лаптопа.

RAM паметта също е от значение за производителността на лаптопа. Някои машини предлагат ъпгрейд, т.е. допълнително добавяне на модули RAM памет. Но трябва да се съобразите с възможностите за добавяне, предоставени от производителя и от операционната система. Машини с памет от 2 до 4GB са достатъчни за офис приложения, музика и филми.

5. Видео карта.

Както споменах по-горе, видео картата може да бъде вградена в процесора (напр.: Intel HD Graphics или Intel Integradet), да е на отделен чип или в някои случаи да е отделна платка.

Ако не играете игри и не ползвате тежки програми на лаптопа, вариант процесор с вграден видео чип е идеален за Вас. Но обърнете внимание на изходите (напр.: дали лаптопа разполага с HDMI или DisplayPort), ако искате да свържете лаптопа си с телевизора или с допълнителен монитор.

Ако искате да гледате филм с FullHD или по-високо качество, да играете игри или да ползвате специализирани програми (Photoshop, Corel draw или Autocad), вземете лаптоп с отделна графична карта.

Ако ще играете 3D игри или ще използвате CAD CAM програми, изберете лаптоп с мощна видео карта.

6. Твърд диск (HDD) или SSD.

ssd samsung 850 pro
SSD диск

Има два типа дискове: стандартните твърди дискове HDD и SSD, които са на принципа на флаш паметта. Може да срещнете лаптопи и с eMMC, също базирани на флаш паметта.

Стандартните SATA дискове (HDD) се предлагат със скорост на въртене 5400rpm (оборота в минута) или 7200rpm. Първият тип е по-бавен, но пести енергия.

SSD дисковете са по-надеждни, поради липсата на движещи се механични части. Дефектират по-рядко, имат по-високи скорости на трансфер на данни, по енергоефективни са и издържат на механично сътресение.

7. Мрежи.

Всички съвременни лаптопи разполагат с LAN порт. Той позволява свързването към интернет или в мрежа към други компютри. Скоростта на трансфер на данни е 10/100Mbits или 10/100/1000Mbits. Съществуват и лаптопи без LAN порт.

8. Безжична мрежа (WiFi)

WiFi технологията, позволява на лаптопите и други електронни устройства да обменят данни помежду си или да се свързват с интернет безжично. Съществуват няколко стандарта при безжичните мрежи:

 • 802.11b – работи на честота 2.4GHz и осъществява трансфер на данни със скорост 11Mbits;
 • 802.11g – работи на честота 2.4GHz и осъществява трансфер на данни със скорост 54Mbits;
 • 802.11а – работи на честота 5GHz и осъществява трансфер на данни със скорост 54Mbits;
 • 802.11n – работи както на честота 2.4GHz, така и на 5GHz, осъществява трансфер на данни със скорост 270Mbits. Обратно съвместим е с g и b стандарти.
 • 802.11ас – най-новия стандарт, работи на честота 5GHz, осъществява трансфер на данни със скорост до 1Gbits. Обратно съвместим е с b,g и n стандарти.

9. Батериите при лаптопите

В зависимост от това, колко клетъчна е батерията 3, 4, 6 или 8, 9 и 12, лаптопите могат да работят между 3 и 13 часа без да са включени в ел. мрежата.

Как правилно да се грижите за батерията?

лаптопи и батерии
Батериите при лаптопите

Трябва да знаете, че при покупка на нов лаптоп, в някои случаи батерията на лаптопа идва напълно разредена, поставена в плик. След като я поставите в лаптопа, включете го към зарядното устройство. Оставете я 3-4 часа, за да се зареди напълно, дори и да изписва, че е напълно заредена. Ако спре да се зарежда, преди да изпише, че е на 100%, просто изключете и включете захранващия адаптер на лаптопа отново. След като са минали 3-4 часа и батерията показва пълен заряд, може да изключите лаптопа от зарядното и да изтощите напълно батерията. Повторете процедурата още един-два пъти.

Имайте предвид, че не е хубаво лаптопа винаги да е включен към електрическата мрежа, защото батерията губи своя капацитет. Хубаво е през 2-3 седмици, да използвате своя лаптоп на батерия, докато се изключи от недостиг на ток.

Ако дълго време няма да използвате своя лаптоп, е хубаво да се погрижите за батерията. Ако е заредена докрай, разредете я до 50% и я поставете в плик. Най-добрата температура за съхранението и е между 15 и 22 градуса.

10. Bluetooth.

Безжично свързване на къси разстояния към таблети, мобилни телефони и други устройства, поддържащи Bluetooth технологията.

11. Портове.

 • USB 2.0 – чрез него може да се свърже почти всяко периферно устройство (напр.: мишка, клавиатура, принтер, външен твърд диск, външно оптично устройство и други);
 • USB 3.0 – по-нова технология от USB 2.0, предоставяща по-високи скорости на трансфер. Съществува съвместимост между USB 3.0 и USB 2.0;
 • VGA порт – за връзка с проектор или монитор;
 • HDMI порт – за връзка с телевизор или монитор. Осигурява видео и аудио сигнал;
 • DisplayPort – аналогичен с HDMI.
ports
Видове портове при лаптопте

2 мнения за “Как да изберем лаптоп?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.