LCD и LED дисплеи

Разликата между LCD и LED е само и единствено в подсветката – източника на светлина. Старата технология CCFL на LCD, която вече почти не се среща на пазара, използва флуорисцентна лампа. Пред нея има дифузьор (разпръсква светлината във всички посоки равномерно по целия екран), а пред дифузьора е поляризиращото стъкло, което я насочва перпендикулярнo напред. LED дисплеите използват същия принцип, но вместо CCFL източник на светлина използват множество диодни лампи. Предимствата на диодните лампи спрямо флуорисцентната са много: по-енергоспестяващи са и по-важното при CCFL целият екран е осветен непрекъснато, докато при LED имаме възможност за т.нар. „lоcal dimming”. Той се получава, когато на екрана се изобразява черен цвят и просто част от  LED лампите изгасят.

backlighting-comparison-625x1000

Има два вида LED дисплеи – edge-lit и full-array. При edge-lit дисплеите има диоди само по ръбовете на матрицата. При fill-array дисплеите, диодите са разположени по цялото протежение на матрицата.

Предимствата при LED технологията са:

  • много по-ниско енергопотребление;
  • чувствително по-голям ъгъл на видимост;
  • по-прецизно цветопредаване;
  • по-ненатоварваща очите картина.

LCD дисплеите използват два слоя с разтвор от течни кристали, намиращ се между тях, плюс поляризатор. При преминаване на електричен ток през течността, кристалите се подравняват, така че светлината, поляризирана от единия лист, не може да премине през другия.

LCD дисплеите биват пасивни и активни.

Пасивните матрици използват две технологии за визуализиране на картината – CSTN и DSTN. Първите произведени матрици от тези типове се използваха с голям успех при преносимите компютри. Сериозен техен недостатък представлява по-ниският контраст на изображението и тесните хоризонтални и вертикални зрителни видими ъгли. От финансова гледна точка пасивната матрица е доста по-евтина от активната, което я прави достатъчно изгодно решение за направа на цветни дисплеи за съвременните мобилни телефони.

Активната матрица използва друг тип технология, наречена TFT (Thin Film Transistor). Тя дава възможност за възпроизвеждане на детайлни цветни изображения, които могат да бъдат съизмерими с тези от старите CRT монитори. Сравнена с пасивната матрица, този тип е по-скъп за производство от технологична и финансова гледна точка и се използва за направата на настолни монитори и дисплеи за преносими системи. При монитори от този тип, всеки пиксел се контролира от един до четири транзистора.

Клетките при активните матрици са по-големи от тези на пасивната, което на практика означава, че през тях може да премине по-голямо количество светлина. Това от своя страна води до значително увеличение на ъгъла на видимост и позволява по-високи контрастни съотношения. В това отношение те са доста по-добри от пасивните матрици.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.