apple

Apple наема експерт по сигурността в събуждане на конфронтация с ФБР


Apple е наела Джон Калас, съосновател на Silent Circle, компанията зад Blackphone.

Silent Circle е охранителна фирма, която предлага криптирани софтуерни услуги, както и устройства за сигурност като Blackphone и Blackphone 2. Преди основаването на Silent Circle, както и Pretty Good Privacy, Калас е работил в Apple през 1990, след което се връща между 2009 и 2011 да изработва система за криптиране за защита на данните на Мас, според Ройтерс.

Повторното наемане на Калас не изглежда като твърде голяма сделка, ако това не се случи на фона на голяма криптираща битка между Apple и Министерството на правосъдието на САЩ.

Всичко започна след стрелбата в Сан Бернардино, Калифорния, при което загинаха 14 души. Един от стрелците оставя след себе си заключен iPhone и докато Apple си сътрудничи с властта, компанията отказа да се съобрази със съдебната заповед, която изискваше да се създаде инструмент, който да отслаби криптирането на iPhone.

Apple се страхуваше, че такъв инструмент може да бъде създаден повторно и ще позволи достъп до всички iPhone – по този начин се застрашава сигурността и неприкосновеността на личния живот на клиентите.  Технологичната общност, защитниците на лична информация и групи защитници на правата на човека се съгласиха.

ФБР се отказа от делото ден преди датата, тъй като успяха да получат достъп до телефона след заплащане на професионални хакери. Те се отказаха от второто дело няколко седмици по-късно през заключения iPhone в Ню Йорк.

Apple, Google и други компании многократно се изправят пред заявки и поръчки от страна на правителството искащи достъп до тези устройства. Тези компании са се съгласявали в миналото, но откакто имаше изтичане от National Security Agency чрез Едуард Сноудън през 2013, е имало повишена устойчивост при раздаването на потребителските данни.

Apple заяви, че ще направи iOS и предстоящите си устройства още по-сигурни, надявайки се да се предпази не само от правителството, но и от кибер престъпниците.

Още Новини от света на компютърните технологии.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.