Каква е разликата между 32-bit и 64-bit Windows?

Когато избирате между различни версии на Windows, срещате видове като Home или Pro издания.  Освен тези различния, има и друг фактор, който разделя версиите на Windows – дали системата е 32-bit или 64-bit. Може би сте чували тези термини, но нека да видим какво всъщност означават за работата на вашата система.

Как се определя броя на битовете?

Дали вашата компютърна архитектура е 32-битова или 64-битова, зависи от процесора. 64-битовите процесори са експоненциално по-мощни, отколкото 32-битовите. За да разберем степента на различията между двете, трябва да разбираме двоичната система. За разлика от нашата десетична система, която има десет цифри, двуичната има две – 0 или 1.

32-битовото число има 2^32 възможни адреси или 4 294 967 296. Докато 64-битовото число е 2^64 или 18 446 744 073 709 551 616. Сравнявайки 4  милиарда байта (около 4 гигабайта) към 18 квинтилиона байта (около 18 милиарда гигабайта) виждаме, че разликата е огромна.

Microsoft предлага и 32-битовата и 64-битовата версия на Windows, между които можете да изберете коя да инсталирате.

Ако използвате 64-битов процесор, трябва да използвате и 64-битова версия на Windows. 32-битовите версии работят на 64-битовите процесори, но не могат да използват допълнителната мощност. Единствено не можете да инсталирате 64-битова версия на Windows на 32-битови процесори, но 64-битовия Windows е обратно съвместим с 32-битовия софтуер.

Има две места, в които можете да забележите разликата в Windows. Едно от тях е, че на 32-битова версия на Windows може да използва до 4GB RAM (или по-малко). Ако поставите 16GB RAM в система с 32-битова Windows операционна система, всъщност няма да използвате повече от 4GB.

Другото място, където можете да намерите разлика е папката Program Files. На 32-битовата версия на Windows, приложенията ще се инсталират само в Program Files папка.  64-битовите системи имат допълнителна Program Files (x86) папка. Това е така, защото записващия софтуер за 32-битовата архитектура е много различен от записващия за 64-битовата система.

Когато програмите се нуждаят да вземат споделена информация, като DLL, за да работят, необходимо е да търсят в правилната Program Files директория. Ето защо Windows ги съхранява отделно. Имайте предвид, че в Windows, 32-битовата е посочена като x86, а 64-битовата като x64.

Старите версии на Windows, като Windows 3.1, работят с 16-битов софтуер. 32-битовите версии на Windows са обратно съвместими с тези стари програми. Ако имате 64-битова машина обаче, не можете да стартирате стария 16-битов софтуер. Ще ви е необходима 32-битова операционна система.

32-битови и 64-битови програми

Когато инсталирате някакъв софтуер, това зависи от доставчика дали получавате 32-битова или 64-битова версия. Някои фирми предоставят само 32-битова версия, други ви позволяват да изберете, а трети автоматично инсталират правилната версия за вас. Ако работите с 64-битова версия на Windows, трябва да инсталирате 64-битовите версии на софтуера винаги когато можете.

Когато тествахме с Google Chrome, тези х64 версии вероятно няма да ви оставят без дъх с висока скорост. Въпреки това, те не се възползват от повишената сигурност на 64-битовата архитектура и може да бъде по-стабилна и ефективна от х86 архитектурата.

Сега когато разгледахме детайлите около 32 и 64-битовите версии на Windows, можете да разберете коя версия използвате.

Съществуват няколко начина да направите това, но най-лесно е да отворите System. На Windows 8 или Windows 10, десен клик върху Start бутона и избирате System. На Windows 7 или по-стари, десен клик върху Computer и избирате Properties. Може също да използвате Windows Key + Pause, за да отворите това меню.

system information windows 10

Тук ще видите основна информация за вашия компютър, като например дали вашата версия на Windows е Home или Pro. Под System type, Windows ще ви предостави информация дали вашата операционна система и процесор са 64-битови или не. Можете също да видите с колко RAM разполагате. На 32-битовата система, това ще е отбелязано като използваеми 4GB, ако имате инсталирани над 4GB RAM.

Ако битовете на вашия процесор и операционна система не съвпадат, можете да ъпгрейднете. Ако работите с 32-битовата версия на Windows 10 и 64-битов процесор, можете да ъпгрейднете до 64-битова версия на операционната система. 32-битовата версия на Windows с 32-битов процесор, не позволява ъпгрейд. Ще ви е необходима нова машина, ако искате да използвате 64-битова архитектура.