Жични срещу безжични периферни устройства: От какво наистина се нуждаете?

жични или безжични периферни устройства за компютри

Компютрите правят живота ни по-удобен по безброй начини, но обикновено всеки потребител среща един основен проблем – множество заплетени кабели. Кабела на слушалките, на мишката, на зарядното за телефона ви и прочие.

За щастие, някои устройства предлагат и безжични версии. Но при избора между жични и безжични има някои неща, които да вземете предвид. Понякога преминаването към безжичен вариант, не е най-доброто решение.

Безжични клавиатура и мишка

При компютърните мишки и клавиатури, има налични безжични варианти в два типа: Bluetooth и радио честотен (R/F). Bluetooth мишките и клавиатурите са често срещани , но за да функционират е необходимо вашия компютър да притежава Bluetooth контролер.

Радио честотните (безжичните) мишки и клавиатури се предлагат с USB адаптер, който трябва да се включи в един от USB портовете на вашия компютър. По този начин ще изгубите един свободен USB порт, но безжичния вариант предлага по-голям обхват от Bluetooth. Но въпреки това, най-добре е USB адаптера да бъде включен в близост до мястото, където ще се използва устройството.

клавиатура и мишка

Използвайте безжичен вариант ако…

Ако не сте професионален геймър, безжичните клавиатури и мишки са също толкова добри, колкото и мишките и клавиатурите с кабел, така че можете да си купите безжичен вариант, ако с тях се чувствате по-комфортно. Удобството си струва и разликата в цената не е толкова голяма.

Проверете дали устройствата използват AA или ААА батерии или се предлагат с презареждаща батерия.

Използвайте вариант с кабел ако…

Професионалните геймъри са традиционалисти и използват жичните решения, но част от тях мислят, че новите безжични възможности са достатъчно добри в момента. Имайте предвид, че намирането на механична безжична клавиатура може да бъде трудно.

Освен това, жичните клавиатури и мишки са прекрасен избор, ако не искате да мислите за батерии.

Слушалки и тонколони

Подобно на мишките и клавиатурите, слушалките и тонколоните също се предлагат във вариант Bluetooth и радио честотни, когато става въпрос за безжични варианти.

Радио честотните обикновено се предлагат с отделена стойка приемник, която се закача към телевизора/монитора или някъде другаде. Този вариант ще ви осигури по-добра прецизност и по-голям обхват, но може да се предизвикат смущения с други безжични устройства.

безжични слушалки

Използвайте безжичен вариант ако…

Безжичните слушалки са достатъчно добри за всеки, който не е меломан. Добър вариант са ако пътувате много. Но ако ви дразни изключително много кабела на слушалките ви, тогава решението е: безжичен вариант.

Използвайте вариант с кабел ако…

Ако сте меломан, не избирайте безжичен вариант, освен ако не ги използвате при пътувания или като резервен вариант. Жичните слушалки и тонколони предлагат много по-високо качество от безжичните комплекти.

Принтери

Безжичните принтери се свързват към вашата Wi-Fi мрежа без Ethernet, така че устройствата към същата мрежа могат да се свързват с принтера, независимо къде се намират. След като го настроите, той работи точно като кабелен принтер – с някои малки изключения.

Кабелните принтери са по-евтини, отколкото безжичните варианти и се представят по-добре при задачи като сканиране (в случай, че купувате многофункционално устройство). Плюс това, жичните принтери ги включвате и те започват да работят, без да е необходимо да го настройвате допълнително – просто свързвате USB кабела към компютъра и сте готови за печат.

Безжичните принтери, от друга страна, е известно, че имат проблеми с интернет връзката.

безжичен принтер

Използвайте безжичен ако…

Най-добрия вариант да използвате безжичен принтер е в малък офис, където се използват множество компютри и трябва да отпечатвате от различни устройства. Това спестява неприятности при прехвърляне на файлове към компютър, който е свързан към принтера за отпечатване.

Плюс това може да принтирате директно от вашия смартфон.

Използвайте принтер с кабел ако…

Ако от един компютър ще се отпечатват документи, тогава се придържайте към принтер с кабел. Алтернативно, ако имате множество компютри от които ще отпечатвате, тогава по-добър вариант е безжичния принтер.

Преносими твърди дискове

Външните твърди дискове са чудесен начин да направите копие на данните си и ви позволява да го вземате навсякъде със себе си. Но това също означава, да вземете и кабел навсякъде където ви е необходим. Бъзжичните външни твърди дискове решават този малък проблем, но цената им е по-висока.

Кабелните преносими твърди дискове използват по-високи скорости при трансфер на данните и са по-евтини. Въпреки това, безжичния твърд диск може да се свърже с вашия смартфон или таблет към вашия компютър или таблет, докато кабелния не ви позволява тази връзка (без специален донгъл или адаптер).

безжичен hdd диск

Използвайте безжични ако…

Ако цената не е проблем, безжичния твърд диск е по-добър вариант, особено ако използвате най-малко две устройства – смартфон и компютър, например. Но се уверете, че е съвместим с вашия таблет или смартфон.

Използвайте вариант с кабел ако…

Ако искате максимален капацитет за съхранение за долар, кабелните твърди дискове са правилния избор. Ако активно работите с файлове от външно устройство – като редактиране на видео клипове – тогава определено си купете твърд диск с кабел.

Безжични зарядни устройства

Вече сме в ерата на безжичното зареждане и смартфоните водят тази надпревара. Samsung Galaxy или Microsoft Lumia, Android или Windows смартфони бързо преминаха към безжично зареждане. Един бърз поглед върху това как безжичните зарядни работят, можем да ви кажем, че не е за всеки.

На първо място, телефонът ви трябва да поддържа безжично зареждане чрез стандарт наречен Qi. Второ, необходима ви е специална безжична зареждаща подложка, която има кабел до контакта. Т.е. вместо да свържете телефона към кабела, вие трябва да го поставите върху тази подложка.

зарядно за смартфон

Използвайте безжични ако…

Ако вашия телефон поддържа безжично зареждане, тези подложки са изключително удобни. По-скъп вариант са, и зареждането отнема повече време, в сравнение ако използвате кабел.

Но просто се уверете, че вашия телефон поддържа Qi стандарта и потърсете зарядно от същия производител на телефона. Несъвместимостите са чести, което може да бъде разочароващо.

Използвайте кабелно устройство ако…

Ако не се интересувате от предимствата на безжичното зареждане, тогава използвайте зарядно с кабел.

Ако можете да си позволите допълнителни разходи, можете спокойно да си купите безжични версии на споменатите устройства. Устройствата с кабел все още имат някои предимства, но удобството не безжичните си струва цената.

Реклами