Защита за вашия компютър – две неща, които трябва да знаете при избор на UPS

За да се защитавате от токови удари и дори от прекъсване на електрозахранването, ще ви  е необходим UPS. UPS е устройство, което предоставя непрекъснато захранване, когато има прекъсване на напрежението. Както и необходимостта да направите бекъп на вашата система и данни. Освен архивирането, за ключовото оборудване е важно да запазите мощността на вашия компютър по време на нормалното му функциониране.

UPS осигурява захранване на вашата система за около час (според модела на UPS), което е повече от достатъчно да съхраните вашите данни и да изключите системата. Към UPS може да включите компютри, монитори, рутери и други, в зависимост от това колко устройства позволява да включите.

Електронните вериги в UPS непрекъснато контролират АС мрежовото напрежение; това напрежение трябва да е над или под предварително зададени граници.

Изберете вашия тип UPS

Line Interactive (линейно-интерактивни)

Те служат за неотрализиране на отклоненията в подаваното напрежение. Може да срещнете тези UPS с обозначения като Single Conversion, Parallel on-line, Delta conversion и други. Тези UPS имат повече развити възможности, като филтриране и наличие на доста по-ниски флуктоации на захранващото напрежение. Те имат развита система за следене и контрол, като в моделите от по-висок клас е наличен и допълнителен автотрансформатор и схема за регулиране на изходното напрежение.

Недостатъкът им се състои в необходимото време за превключване. Времето е редуцирано до 1-5ms. Тези UPS са отлично решение за работа с чувствителна техника и критични приложения при условие, че максималното натоварване превишава 2kVA. Времето им за реакция при сривове е доста добро, цената малко по-висока, а продължителността на автономна работа от 5 до 20 минути.

On-line

Известни още като активни UPS устройства, използват технологията на двойно преобразуване. Регенерират напрежението постоянно, като изходното напрежение е напълно зависимо от входното. Подходящи са за натоварване от 2kVA и нагоре. Те с право могат да се нарекат източници на непрекъсваемо токозахранване. Това се дължи на факта, че могат да стабилизират мрежовото напрежение в непрекъснат режим, да го изправят и отново да го инвертират в променливо. Време за превключване от мрежа в захранване на батерии практически няма.

On-line устройствата се използват за захранване на критична апаратура в области като телекомуникации, медицина, центрове за данни, сървъри с бази данни и други.

Основен недостатък е високата им цена и по-ниската им ефективност, поради двойното преобразуване.

Off-line

През този вид UPS, компютъра получава директно от мрежата напрежението, без то да е преобразувано или преработено. Паралелно UPS се зарежда чрез подходящо изправително устройство и акумулатор. Тези UPS се срещат още под наименованието пасивен Standby. Когато напрежението на електрическата мрежа спадне под определена стойност, се включва UPS. Захранваният от акумулатора инвертор преобразува правия ток в променлив и го подава към компютъра или други устройства. Off-line UPS устройствата са най-евтините и имат много висок КПД.

Избор на подходящ капацитет

Капацитета на UPS се измерва в kVA. Колкото по-висока е стойността kVA, толкова по-мощен е уреда. За стандартен домашен или офис компютър , капацитета на устройството трябва да е в диапазона 650VA до 1000VA. За сървъри например може да се наложи да използвате UPS с 2000VA (2kVA) или по-високи стойности.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.