Windows 10 Start Menu – детайли

компютри и лаптопи

За тази статия, ние използвахме Windows Technical Preview Build 10130. Бутона на старт менюто изглежда малко по-малък в сравнение с този на Windows 8.1. Въпреки това, той е разположен в едно и също виртуално място в лентата със задачи. При Windows 8.1, натискайки старт бутона, менюто излиза на целия екран, докато старт бутона на Build 10130 извежда ново модерно UI старт меню.

start-menuto-na-windows10-ts-2

Контекстното меню все още е на мястото си, когато кликнете с десния бутон на старт менюто. Това меню осигурява бърз достъп до диспечера на задачи, контролния панел, File Explorer, Search и други.

Въпреки унифицирания вид, старт менюто се състои от два компонента: стандартно оформено меню и start screen.

От лявата страна на страт менюто, потребителите ще виждат името и снимката  на профила си в горната част. Последвани от списък с осем от най-често използваните приложения. След това са връзки към File Explorer, настройките на приложението и икона за всички приложения. Тази последна опция позволява на потребителите да кликнат върху пълния списък с приложения и десктоп програми инсталирани на компютъра. Потребителите могат да напуснат списъка кликайки върху бутон „back”.

От страна на Modern UI, с Build 10130, прозореца не заема целия екран. Вместо това зоната на Modern UI използва много по-малко пространство и  е домакин на редица Windows Store приложения, включително Skype, Mail, календар, музика и други.

start-menuto-na-windows10-ts-3

За да поставите приложения в старт менюто, просто кликнете бутона старт>All Apps, намерете приложение или програма и кликнете с десен бутон. Това действие извежда контекстното меню „Pin to Start”, „Pin to taskbar”, „Uninstall”, „Run as a different user”, „Run as administrator” и „Open file location”. За целите на тази статия, ние туширахме Epic Games Launcher и няколко други non-Modern UI приложения на старт менюто и те се появиха както бяха на Start Screen.

Обърнете внимание, че можете да деинсталирате приложение или програма, като просто кликнете с десния бутон, което ви отвежда до „Programs and Featurees” в контролния панел; това не е автоматично деинсталиране. Както вече споменахме, тази област е достъпна чрез контекстното меню като кликнете с десен бутон на Sart Menu.

Както се очакваше, старт менюто може да се преоразмерява, като кликнете върху един от неговите краища и го плъзнете нагоре, надолу, наляво или надясно. Това означава, че потребителите, които всъщност харесват Start Screen в Windows 8/8.1, могат да продължат да се наслаждават на тази опция. Стартовото меню не покрива целия екран на работния плот във високи резолюции, поне не в този строеж.

В допълнение към старт менюто, приложенията също могат да бъдат преоразмерявани. Кликнете с десен бутон върху поле и се появява меню с опции за извеждане на приложение от страт менюто, pin to taskbar, uninstall, resize.

start-menuto-na-windows10-ts-4

Както с Start Screen, потребителите на Windows 10 ще могат да преместват отделните полета и да създават групи. Например, потребителят може да иска да групира приложения за развлечения и програми, като цяло да създаде група за основните приложения на Windows 10, като новини и календар. За да преместите приложение, просто кликнете върху него и задръжте, докато го плъзнете на желаното място. Когато правите нова група, плъзнете полетата до празното пространство под предишната група, след което въведете име за тази група. За да добавите приложения, плъзнете приложенията в новата група.

start-menuto-na-windows10-ts-5

Цвета по подразбиране на Windows 10 Build 10130 е сив. Потребителите могат да променят това, като кликнат с десен бутон на десктопа и изберат “Personalize” и след това „Colors”. Кликнете върху желания цвят в палитрата и отбележете „Show color on Start, taskbar and action screen”. Искате прозрачност? Уверете се, че прозрачността е маркирана.

start-menuto-na-windows10-ts-6

В допълнение към промяна на цвета, потребителите ще забележат секция „Start”, за контролиране поведението на Start Menu. Потребители, които харесват Start Screen, могат да го включат отново.

Както с Windows 8 и Windows 8.1, Windows 10 потребителите могат да променят името на инсталирана програма чрез клик с десен бутон върху иконата и избират „Open file location”. Това води до „Start Menu / Programs”. За да промените иконата, кликнете с десен бутон върху дадена програма и кликнете върху „Chnage Icon”.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.