Всичко, което трябва да знаете за домашната мрежа

домашна мрежа

Настройката на домашната мрежа, не е толкова трудна, колкото си мислите, че е. В действителност ако вашия интернет доставчик ви предостави рутер, когато сте се регистрирали за услугите му, вероятно вече имате домашна мрежа.

В това ръководство, ще ви обясним основите на домашната мрежа; поглед върху разширената мрежа, за да управлявате няколко устройства; ще разгледаме различните видове интернет връзки; и ще ви преведем през някои интересни сценарии.

домашни мрежи

Голямата картина – Какво можете да направите с домашната мрежа?

Преди да навлезем в техническите подробности за настройване на домашна мрежа, нека погледнем в голямата картина. Домашната мрежа е частна колекция от устройства – компютри, мобилни телефони, геймърски конзоли – всички, от които са свързани към рутер или суич. Това се нарича също локална мрежа. Всички устройства в домашната ви мрежа могат да си кореспондират помежду си, което е възможност за поточно предаване на мултимедия, мрежово архивиране, мултиплейър игри – и много повече.

Пример за домашна мрежа:

принтер в домашна мрежа

Имам допълнителен рутер от интернет доставчика ми с Apple Airport Extreme, който осигурява по-добра безжична производителност за някои устройства. От там, аз удължих кабелната част на две части от къщата, използвайки 5-портов суич – кабинет и всекидневна, всяка стая с по четири устройства. В кабинета, разполагам с Network Attached Storage (NAS) устройство, което осигурява споделяне на папки с данни до всяко устройство, за филми и TV срийминг навсякъде в къщата, както и архивиране. Във всекидневната има гейминг конзоли, TiVo кутия и Android мултимедиен плеър. Въпреки, че притежавам смарт телевизор, той не е включен към мрежата, защото устройствата, които имам вършат досттъчно добра работа.

Много хора смятат, че рутера е само за осигуряване на връзка с интернет за всички свои устройства, но той може да бъде нещо повече. Ето няколко идеи за това какво можете да направите с домашната мрежа.

Мултуплейър игри

За днешната младеж, мултиплейър е синоним на „онлайн” игри, но повечето игри действително позволяват да играете мултиплейър с други устройства в домашната ви мрежа. Малко вероятно е да имате 4 Xbox конзоли, но може да имате няколко стари компютъра, които ще ви предоставят възможност да играете Minecraft.

Стиймване на медия

Ако имате колекция от филми, съхранявани на компютъра, можете да използвате приложение като Plex, за да ги споделяте във вашата домашна мрежа. Plex има красив интерфейс, идентифицира вашите филми автоматично и работи на всяка платформа – така че можете да гледате даден филм на телевизора си и да решите да изгледате края на вашия iPad.

програма за стриймване

Ако искате медиен център с плъгини, XBMC/Kodi е чудесен избор.

Настройка на домашен сървър

На базово ниво, домашния сървър може да действа като споделено файлово хранилище или може би споделено принтиране, но може да го използвате като мрежови сървър за хостване на вашия сайт безплатно; или като система за управление на PBX разговор; или да стартирате свой собствен Minecraft сървър… възможностите са безкрайни. По-късно в раздела за сценарии, ще говорим конкретно за създаване на уеб сървър, който е публично достъпен.

Споделяне на файлове

Най-често срещаната задача при много домашни сървъри е просто да изпратите файл от един компютър или устройство на други. Можете да настроите споделената папка на друга машина и след това да дадете достъп до тази папка през Explorer или Finder, както се прави за всяка друга папка на локалния ви компютър. Тази функционалност е вградена във всяка операционна система, но за още по-голяма гъвкавост може да помислите за закупуване на NAS устройство.

Дистанционно управление на вашия компютър

Нуждаете се от достъп до вашия основен компютър? С домашната мрежа, можете.

Споделяне и стриймване на игри

Ако сте запален геймър с Steam акаунт и добра гейминг платформа, вече няма нужда да сте обвързани с тази машина, за да играете игрите си: използвайки Steam In-Home Streaming, можете да впрегнете силата на вашата машина, но да играете някъде другаде. Това е чудесен начин за споделяне на вашата Steam колекция в цялата къща, така че не е необходимо да си купите още един геймърски компютър. Valve анонсира миналата година Steam Link устройство, което прикрепено към вашия телевизор, дава възможност за стрийминг игри на голям екран.

стриймване на игри

Рутери, модеми и суичове

Тези устройства са сърцето на домашната мрежа и е важно да разберете какво всяко едно прави и защо се нуждаете от тях.

Модемът се предоставя от вашия интернет доставчик и се използва за преобразуване на техния фирмен мрежови сигнал – минаващ през телефонната линия, меден коаксиален кабел или кабел със стъклени влакна – в стандартен компютърен мрежови сигнал. Преди години можехте да чуете набирането на телефонен номер, за да се установи връзка по телефона; но днес те работят безшумно, често над друга инфраструктура към вашия стационарен телефон.

Рутерът (маршрутизатора) действа като централна точка на контакт между всяко устройство във вашата мрежа и връзка с интернет, предоставена от вашия модем. Всички съвременни рутери, включват Wi-Fi свързаност, както и редица LAN  портове – обикновено до 4. В някои случаи модема, ще бъде вграден във вашия рутер, така че интернет доставчика ви, доставя само с едно устройство. Ако имате отделен рутер и модем, вашия рутер ще включите към модема чрез интернет кабел, с помощта на WAN (Wide Area Network) порта на рутера.

портове на рутер

Суич (или хъб) се използват за разширяване на мрежата, потребителските суичове обикновено могат да бъдат закупени в размери от 4, 8, 12, 24-порта. Въпреки, че суичовете и хъбовете се използват взаимозаменяемо, има разлика в начина, по който предават сигнала: хъбовете повтарят всеки входящ сигнал за всяко друго устройство в мрежата; суичовете препращат входящия сигнал към съответния изходящ порт.

Повечето суичове са неуправляеми, което означава, че просто трябва да ги включите и те започват да работят. Управляемите суичове са по-скъпи и могат да бъдат настроени с функции като качество на обслужване (което означава, че можете да дадете приоритет на данните от Skype, например, така че винаги ще имате най-доброто качество при разговори).

суичове

Видове мрежови връзки

Има различни начини, по които могат да се свързват устройства в домашната мрежа, които предлагат много различни характеристики и имат своите плюсове и минуси.

Ethernet / LAN

LAN или Ethernet мрежа се отнася до физически кабели, които се включват във вашия рутер или суич през един от наличните LAN портове. Ако сте ограничени от този брой, можете да разширите мрежата си с помощта на суичове. LAN кабела може да достави скорост от 1000 Mbps, макар някои по-стари компютри могат да бъдат ограничени до 100 Mbps. В допълнение, LAN кабелите могат да предава до 100 метра без да понижава производителността.

lan кабели в рутер

Wi-Fi / Wireless LAN

Безжичната мрежа работи чрез радиовълни и не изисква никакви кабели. Въпреки, че това звучи чудесно, безжичните мрежи често страдат от ограничен диапазон, поради структурни елементи на сградата и смущения от други устройства.

Най-новият Wi-Fi стандарт е 802.11ас, който обещава до гигабитови скорости, въпреки, че това изисква както съвместим рутер, съвместими Wi-Fi устройства (iPhone 6 беше първото устройство поддържащо АС  стандарта), както и идеални условия. 802.11ас позволява на рутера да фокусира сигнала към лъч насочен от дистанционно устройство, което води до по-бърза и по-надеждна връзка.

рутер

С по-висока латентност (закъснение), по-податливи на смущения и грешки, Wi-Fi връзката е по-добре да се използва само когато е абсолютно необходимо – например за мобилни устройства. Кабелните връзки винаги са предпочитани за настолни компютри, геймърски конзоли, както и медийни центрове.

Power Line

Power Line използва електрическата мрежа, за разпръскване на сигнала. Всичко, което ви трябва са Power Line адаптери, които включвате към контакта и свързвате към устройствата чрез стандартен интернет кабел – без да са необходими допълнителни настройки.

Самия сигнал може да се предава по съществуващото окабеляване, така че това е чудесно решение, когато инсталирането на традиционно окабеляване не е възможно, но искате по-добра производителност от безжичната мрежа.

адаптери powerline

В днешно време, Power Line адаптерите предоставят половин-гигабитови скорости при оптимални условия, които ще варират в зависимост от възрастта на електрическата инсталация, разстоянието между точките и радиосмущения. Гамата Netgear разполага с LED тест, който показва дали щепсела е подходящ.

Power Line мрежите – известни и като Ethernet over Power (EoP) – не трябва да се бъркат с Power over Ethernet (PoE), което дава възможност на малки устройства да се захранват директно през интернет кабела, намалява сложността на окабеляването и е приложимо за неща, като IP камери. Изисква съвместим рутер/суич и ако не е необходимо PoE за специфично устройство, безопасно е да забравите за него.

Кое трябва да използвате?

Накратко: използването на кабелни интернет връзки е винаги за предпочитане. Те предлагат най-бързата скорост, най-добрата надеждност и най-ниската латентност. Използвайте безжична само за устройства, които не разполагат с опцията. Power Line адаптерите са несигурни, но може да са за предпочитане, ако не можете да поставите кабелна връзка и не получавате добро безжично покритие в определена част на вашия дом.

Разширяване на кабелна мрежа

Не ви достигат портовете на вашия рутер? Решението е да си закупите суич, за да добавите повече портове. Суичовете се предлагат с различен брой портове, имайте предвид, че единия порт (на рутера и на суича) ще се използва като взаимосвързаност и 5-портовия суич всъщност разполага само с 4 използваеми порта за свързване на повече устройства и ще изгубите един от портовете на рутера си (например: ако вашия рутер има 4 порта, които се използват в момента, добавяйки 5-портов суич, ще ви предостави 3+4 порта).

кабел от рутер към суич

Ако е необходимо да разширите още, тогава е препоръчително да използвате един от оригиналните портове на рутера (маршрутизатора) – докато верижното включване е възможно, ще въвеждате малка латентност всеки път. Ако няма друг вариант, защото рутера е твърде далеч, верижното свързване един или два пъти е за предпочитане пред Wi-Fi връзката или Power Line адаптерите.

свързване на рутер към два суича

Необходим ли ви е кроснат кабел? Не. Може да сте чували, че кроснат мрежови кабел се използва за свързване на неща като суичове и рутери, но модерния хардуер е достатъчно умен, за да направи това кросване във фърмуера – не е необходимо да се използват специални кабели. Някои суичове, може да имат „uplink” порт или физически бутон за промяна на режимите – използвайте ги като свързващ порт.

Разрешаване на Wi-Fi проблеми

Wi-Fi “Blind Spots”

Държали сте телефона си във въздуха, в опит да получите сигнал? Wi-Fi не е по-различна – ще имате места в дома си, където просто нямате сигнал. Wi-Fi е доста капризна; но първо трябва да се избегнат проблемите с настройката на мрежата.

Джейсън Коул, разработи надеждно математическо уравнение за изчисляване на това, което потвърждава неговите предполагаеми безжични мъртви точки.

wi-fi

Можете да направите нещо подобно, ходейки около дома си с лаптоп, с помощта на приложение като NetSpot за Mac или Heat Mapper за Windows.

netspot

Разбира се, приложението не може да поправи това, но тогава може да се помисли за препозициониране на рутера и отново да тествате.

Wi-Fi смущения

Безжичния спектър е натоварено място, особено ако живеете в градска среда. Понякога ще получавате лоша безжична производителност просто, защото ще използвате същия канал, като всички други. Има около 13 Wi-Fi налични канала (точния брой зависи от това къде живеете) и ще получите по-добри резултати, ако промените канала, който почти никой друг не използва.

wi-fi смущения

Ако вашето мобилно устройство го поддържа, обновете вашия рутер към един по-способен 802.11ac и той може да подобри производителността, тъй като въвежда “beamforming” технология, за да съсредоточи сигнала точно там, където е необходимо.

wi-fi връзка с лаптоп

Разширяване на обхвата на вашата Wi-Fi мрежа

Понякога вашата Wi-Fi връзка просто не достига достатъчно далеч. Ако случая е такъв, имате няколко възможности:

 • Wi-Fi удължители: тези прости устройства могат да вземат вашия съществуващ сигнал и да го „повторят”.

препокриване на 2 wi-fi мрежи

 • Да промените предназначението на вашия стар рутер да върши същата работа. Това може да включва промяна на фърмуера на рутера.
 • Опитайте някои DIY методи, които фокусират антената в определена посока.

Избор на интернет връзка

Необходими скорости

За да ви покажем какви са възможностите на вашата интернет връзка, например ще ви покажем препоръчителните минимални скорости на Netflix:

 • SD quality (DVD) – 3 Mbps
 • HD quality (720p/1080p) – 5 Mbps
 • Ultra-HD (4K) – 25 Mbps

Мегабит срещу мегабайт: Размера на файловете се обозначава в Megabytes или MB – забележете главната буква В, което означава Bytes; скоростите на мрежата са обозначени в Megabits или Mb (и по-големите в Gigabit, което е 1000 мегабита). Един bit е 1/8 byte. Ако имате Gigabit скорости на интернет, това означава, че може да постигнете теоретична максимална пропускателна способност от 125 мегабайта в секунда.

Dial-Up

Най-бавния и най-лошия вид интернет. Dial-up изисква компютъра буквално да се обади на сървъра на доставчика на интернет. Максимална скорост от 0.056 Mbps.

ADSL

Използва телефонната линия, но технологичните постижения предоставят скорост от около 30 Mbps (downstream) / 5 Mbps (upstream) – повече от достатъчно за средния домашен потребител. ADSL връзките могат да бъдат доста надеждни, тъй като използват същата остаряла инфраструктура като телефоните. Скоростите не са гарантирани и се различават значително в зависимост от местните условия, други потребители, както и от разстоянието до кутията на телефонната централа.

Fibre to Cabinet (“Cable” Internet)

Най-често срещания тип интернет връзка, при която кабел със стъклени влакна се използва като гръбнак на мрежата, но връзката от кутията на интернет доставчика до дома на потребителя е изцяло от традиционните медни кабели. Скоростите на този тип връзка са около 120 Mbps. Ограничението, ще бъде свързано с това колко далеч сте от кутията.

Fibre to Home / Fibre to Premises

Най-бързата интернет връзка в момента, която включва въвеждането на кабела със стъклено влакно директно във вашия дом. Той осигурява до 1000 Mbps (или “1 Gigabit”), въпреки че това може да се подобри в бъдеще и да се позволи с нов рутер или ъпгрейд на фърмуера.

3G/4G Dongle

Където стационарната линия не е възможна, можете също така да имате възможност да използвате мобилна връзка – 3G или 4G/LTE – чрез USB донгъл. Мобилните връзки са: 4G +, 4G, LTE, LTE-A, и VoLTE.

Satellite

За много отдалечени райони, широколентови скорости могат да бъдат получени с помощта на сателитни комуникации. Те включват високи разходи за настройка и месечните такси са по-скъпи в сравнение с обикновения широколентов. Сателитните връзки са с висока латентност, което означава, че въпреки те са бързи, след като искането за изтегляне е установено, първоначалното изискване може да бъде доста бавно, което ги прави подходящи за неща като онлайн игри и видео чат.

Какво е IP адрес?

Всяко устройство във вашата домашна интернет мрежа има IP адрес, който изглежда горе-долу така: 192.168.x.x или 10.0.x.x.

Когато компютъра ви има задача да търси уебсайт, работа на рутера е да изпрати заявки към този сайт, след което насочва отговорите обратно към съответното устройство във вашата мрежа. Вашият рутер ще трябва също така да има публичен IP адрес, чрез който интернет услуги и уеб сайтове, ще знаят къде да изпратят своите данни.

Ако искате да разберете вашия IP адрес, най-лесното нещо, което можете да направите е да попитате Google. Можете да използвате whatismyipaddress.com.

ip адрес

Що се отнася до интернет, вашата домашна мрежа има един IP адрес. Той не знае частния IP адрес на всяко устройство в мрежата ви – знае само публичния адрес на вашия рутер.

Може би сте чували, че IP адресите са на изчерпване и всичко, което трябва да се направи е да се ъпгрейдне до IPv6. Когато вашия интернет доставчик ъпгрейдне до IPv6, те ще заменят вашия рутер със съвместим такъв. Вашата домашна мрежа може да продължи да работи на IPv4, с рутер манипулиращ адресната транслация между интернет и локалната мрежа.

През повечето време, няма да имате нужда от вашия IP адрес: компютрите и устройствата, ще се появяват автоматично в браузъра. Но понякога, ще е полезно да знаете IP адреса на вашата мрежа, ако трябва да конфигурирате ръчно и има няколко начина да го направите.

На компютър с операционна система Windows, отворете командния ред и напишете ipconfig. На Linux и OS X, отворете терминал и напишете ifconfig.

IP адрес OS X

Може да предпочитате да използвате графичен интерфейс за сърфиране. За OS X ви препоръчваме IP Scanner Home. Той разполага с вградена база данни на производителите, което налага разкриване на устройството и изследва, за да видите ако може автоматично да идентифицира типа на устройството.

скенер за ip адрес

За Windows, Advanced IP Scanner върши подобна работа.

програма за сканиране на ip адрес

Какво е МАС адрес? Това е „Media Access Control address”, но в действителност това е просто вид сериен номер, който се кодира в самия хардуер. Всеки производител има свой собствен уникален номер, чрез проверката на който може да се установи кой е самия производител.

IP адресите се присвояват динамично от DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol).

Как да направя това? Сценарии свързани с домашната мрежа

Имате не-мрежов принтер и искате да го споделите с всеки компютър.

Много нови принтери се предлагат с вградена мрежова възможност – някои от тях са дори безжични. Но ако вече притежавате принтер е полезно да споделите този принтер в мрежата така, че всеки компютър да може да го използва – не само на компютъра домакин, в който е включен USB кабела. Какви са вашите възможности?

 • Ако компютъра домакин работи на Windows 7, просто активирате Homegroup функцията. Ако компютъра домакин е изключен, принтера ще бъде недостъпен.
 • споделете вашия принтер чрез Google Cloud Print. Отново, това изисква свързаната машина да е включена и ще работи само в рамките на Chrome браузър сесията, но това отваря възможности за отпечатване на Google документи или страници на мобилното устройство.
 • Купете си сървър за печат. Жичния сървър за печат позволява да го включите към вашата мрежа и към принтера; безжичните варианти са малко по-скъпи.

принт сървър

 • Може да използвате Raspberry Pi, за да направите свой собствен безжичен сървър за печат.
 • Проверете вашия рутер – ако има USB порт, може да е в състояние да действа като сървър за печат. Apple Airport Extreme може да направи това, например – но този, който ви е даден от интернет доставчика ви не може.

Искате да печатате от вашия iPad или iPhone

AirPrint е специален протокол, който ви дава възможност да печатате от Apple iPhone и IPad устройства. AirPort Express и Time Capsule хардуера имат възможност да споделят USB принтер, но не могат магически да превърнат принтера в AirPrint съвместимо устройство. Има два начина, с които можете да добавите AirPrint към не- AirPrint устройство.

Първият е чрез използване на споменатия по-горе Raspberry Pi; просто инсталирате допълнителен софтуер на Pi и вашия не-мрежови принтер, ще бъде споделен с мрежата и AirPrint-съвместимите. Другата ви възможност е да оставите принтера свързан към Мас и да използвате софтуер като Printopia.

Имате USB устройство за съхранение и искате да го споделите с всеки, без да оставяте компютъра си включен през цялото време

Проверете вашия рутер първо: ако той има USB порт, вероятно той може да споделя всичко включено в мрежата. Другия вариант е да си закупите USB NAS адаптер, той просто превръща един USB диск в мрежово устройство за съхранение.

25-print-server

Искате да настроите уеб сървър да бъде домакин на уеб сайт

Има редица стъпки за това: първата всъщност е да инсталирате уеб сървър – обикновено, ще използвате един по-стар компютър и инсталирате уеб сървърни Linux разпределения, които автоматично конфигурират компоненти като Apache и MySQL база данни.

Може да опитате и с Amahi, който включва уеб сървър, файлов сървър и други приложения.

raspberry pi

Втората част е да се използва пренасочване на порт, за да се даде възможност на заявки към порт 80, който се предава на вашия сървър. Без този вид настройка, вашия уеб сървър, ще бъде недостъпен към външния свят, защото по подразбиране защитната стена на рутера, ще блокира заявки към този порт. Какво е пренасочване на порт и как това може да ни помогне?

примерни ip адреси

Последната част е да дадете на вашия уеб сървър домейн име. Ако не искате да плащате за такова, използвайте DynDNS за настройка на свободен поддомейн.

Реклами