Всичко, което трябва да знаете за DirectX през 2016

компютърна игра

Всеки, който е инсталирал Windows игра през последните 15 години, трябва да е запознат с нещо конкретно – в края на инсталацията на играта, съветника ще ви помоли да обновите до последна версия на DirectX.

Питали ли сте се какво е това и защо дори е необходимо? Имаме всички отговори за вас, точно тук.

Какво е DirectX?

Разработчиците прекарват голяма част от времето си в програмиране на софтуер, така, че хардуерните ресурси да се използват възможно най-ефективно.

Конзоли за видео игри, като Xbox One или PlayStation 4, имат специфичен хардуер. Той не се променя от система към система. Всеки PS4 има същия процесор, същата графична карта, същата RAM памет и така нататък.

Така че, когато разработчиците правят игра за PS4, те знаят точно с какъв хардуер работят. Професионалистите работят усилено, за да прибавят всеки ресурс от хардуера и да доставят най-добрата производителност.

directx

Разбира се, нещата не са толкова прости, когато се правят игри за персонални компютри. Има различни компоненти от различни потребители, които могат значително да изменят показателите. Два компютъра могат да имат напълно различни процесори, дънни платки и видео карти и има хиляди изменения на това.

И така, как разработчиците да бъдат сигурни, че могат да получат най-добрата производителност?

Сега е момента за DirectX. DirectX е приложно-програмен интерфейс (API), който позволява на производителите на софтуер (като разработчиците на видео игри) да кореспондират по-лесно с различните хардуерни компоненти, с които работят компютрите с Windows.

directx

DirectX е разделен на три части:

  • Direct3D – използва се от графичната карта за изобразяване на 3D обекти;
  • DirectDraw – използва се от графичната карта за изобразяване на 2D обекти;
  • DirectSound – използва се от звуковата карта, за да достави по-добър звук.

Казано по-просто, DirectX е езиков мост, който позволява на създателите на видео игри да кореспондират с разнообразния хардуер на персоналния компютър работещ с Windows, без да е необходимо да се пише отделен код.

DirectX срещу OpenGL

Много подобен на DirectX е друг API стандарт, наречен OpenGL. И DirectX и OpenGL имат една и съща функция, т.е. да улеснят работата на разработчиците при изграждането на видео игра чрез стандартен „език”, който да кореспондира с различния софтуер.

Но има някои основни разлики. DirectX дава на разработчиците по-голям контрол над хардуера, позволявайки им да изберат различни средства, достъпни на системата. OpenGL има конкретни параметри, на които програмистите трябва да отговорят и ще разпределят ресурсите съответно.

Кой е най-добрия вариант? Това е един безкраен дебат, който се води от дълго време, така че не се тревожете за това.

DirectX е важен за персоналните компютри работещи с Windows и създателите на видео игри реагират бързо на промените в нея, докато OpenGL е чудесен интерфейс за оптимизирани Linux игри като Minecraft и е важен за Linux-базираните операционни системи като SteamOS.

След направени тестове е установено, че DirectX има предимство пред OpenGL. Ars Technica дори пусна сравнение на Windows 10 и SteamOS и установи, че DirectX има значително по-добра производителност от OpenGL.

Какво е специалното около DirectX 12?

Windows 10, последната операционна система на Microsoft, също така идва единствено с най-новата версия на DirectX. Всичко до Windows 8 поддържа DirectX 11 и тестовете са показали, че DirectX 12 е далеч по-добър.

Едно от най-големите предимства на DirectX 12 е multi-adapter поддръжката. Съвременните процесори са всъщност APU – Accelerated Processing Units – които съчетават централен и графичен процесор в един чип.

DirectX 12 облекчава изчисленията на основната графична карта и на графичния чип вграден в централния процесор. Крайният резултат е по-бърза обработка на графики и по-ефективна обработка на геймплея.

multi core - directx

Трябва да знаете, че DirectX 12 все още е малко далеч от масовото приемане от разработчиците.

  • Ако имате Nvidia графична карта, се нуждаете от GTX 400 или по-нова карта – т.е. нищо с Fermi архитектура.
  • Ако имате AMD графична карта, имате нужда от HD7000, R5 240 или по-нива – т.е. всичко, което се базира на GCN архитектура.
  • Ако вашия Intel централен процесор има вграден графичен чип, тогава имате нужда от Intel Haswell или по-добри процесори.
  • Ако вашия AMD централен процесор има вграден графичен чип, тогава имате нужда от AMD Kaveri, Mullins, Beema или по-добри процесори.
Как да ъпдейтнете DirectX?

Лесно е да проверите коя версия на DirectX използвате в момента. Това е последователността:

  1. Start > Run или натиснете Win + R.
  2. Напишете “dxdiag” (без кавичките) и натиснете Enter или OК. Това ще отвори DirectX Diagnostics Tool.
  3. В долната част на екрана, ще се покаже коя версия на DirectX използвате.

DirectX Diagnostic Tool

Потребителите на Windows 10 ще използват DirectX 11 или DirectX 12, докато потребителите на Windows 7 и Windows 8 ще използват DirectX 11. Microsoft спря поддръжката на Windows XP официално, но все още има потребители, които я използват. Ако използвате Windows XP, най-вероятно ще използвате и DirectX 9. Можете ръчно да изтеглите и инсталирате DirectX от Microsoft или просто да стартирате Windows Update.

DirectX Diagnostic Tool display

Проверете в Display раздела на DirectX Diagnostics Tool и вижте дали DirectDraw, Direct3D, или AGP Texture acceleration са маркирани като Not Available. Това показва, че хардуера не поддържа версията на DirectX, така че не можете да се възползвате от хардуерното ускорение. Най-добре е да обновите вашия хардуер, ако искате това.

Ще преминете ли към Windows 10 за DirectX 12?

Windows 10 има много функции за геймъри, но DirectX 12 е може би най-важната от тях.

Реклами