Всичко, което ви е необходимо да знаете за Thunderbolt връзката

thunderbolt

Въведение

Thunderbolt (известен преди като ”Light Peak”) е външна връзка, която позволява 10Gbps трансфер на данни във всяка посока.

Сред основните предимства на Thunderbolt са използването на съществуващите протоколи, както и използването на съществуващите видове конектори. Защото той използва съществуващите протоколи и не е необходимо да инсталирате допълнителни драйвери на вашия компютър, за да използвате Thunderbolt връзката и тъй като използва съществуващите видове конектори, той е съвместим с устройства, които използват същия тип конектор, дори ако те не са Thundurbolt.

1-tab-hs_thunderbolt_011

Фигура 1: Thunderbolt архитектура

Всички версии на Thunderbolt връзката работят с PCI Express и DisplayPort протоколите, докато Thunderbolt 3 добавя  USB 3.1 и 10G Ethernet към списъка. Следователно тази връзка може да носи компютърни данни (използвайки PCI Express, USB 3.1 или 10G Ethernet) или цифрово видео (използвайки DisplayPort протокола). Това означава, че другия край на кабела може да бъде прикрепен към външно устройство за съхранение като DAS (Direct Attached Storage) с участието на Thunderbolt или към видео монитор с Thundebolt порт. Тъй като кабела може да пренася и двете, видео и данни, видео монитора трябва да има Thunderbolt чип за улавяне на видео данни; редовните монитори използващи DisplayPort или mini DisplayPort конектори, няма да работят директно с Thunderbolt. Възможно е производителите да пуснат отделна кутия с Thunderbolt контролер, за да се даде възможност за връзка с редовните видео монитори.

thunderbolt свързване

Фигура 2: Как работи Thunderbolt

Стандарти

В момента има три поколения Thunderbolt, просто наречени 1, 2 и 3. Първото поколение Thunderbolt връзка има четири 5.4Gbps DisplayPort канали, двете, от които се използват за предаване на данни, а другите две за приемане на данни, като по този начин се генерира един 10Gbps канал за предаване и един 10Gbps канал за приемане. Второто поколение Thunderbolt удвоява скоростта на трансфер, като разрешава четирите канала, за да се присъедини в една и съща  посока. Функционално първите две поколения са идентични и двете могат да се възползват от mini DisplayPort конекторите.

Третото поколение, обаче донесе някои нови важни функции. Освен удвояването на честотната лента спрямо предишното поколение, чрез удвояване на броя на наличните DisplayPort канали и използване на PCI Express 3.0 стандарта, тя поддържа USB 3.1 свързване и осъществява използването на Type-C USB конектор, вместо mini DisplayPort. Следователно Thunderbolt 3 връзките са съвместими с USB 3.1 устройствата. Въпреки това, когато свържете USB 3.1  устройствата, Thunderbolt връзката е ограничена до 10Gbps (1 GB/s), което е скоростта на максимален трансфер на USB 3.1. Освен това Thunderbolt 3 позволява създаването на 10G Ethernet  мрежи и може да предостави до 10W без външно захранване. Първите две поколения на Thunderbolt позволяват верижно свързване на до седем устройства, докато максималния брой при третата версия е намален до шест. Възможно е да се използват до два видео монитора по едно и също време.

поколения thunderbolt

Thunderbolt 3 все още е съвместим с DisplayPort, но тъй като сега използва различен тип конектор, е необходим адаптер. Поради по-високата пропускателна способност е възможно да свържете до два 4К (4096х2160 х 30 бита) при 60Hz видео монитори, един 4К при 120Hz видео монитор, използвайки Thunderbolt 3 връзка.

Кабели и конектори

Както бе споменато, Thunderbolt 1 и 2 използват mini DisplayPort конектор. На фигура 3, можете да видите Thunderbolt 1 порт на дънна платка.

thunderbolt на дънна платка

Фигура 3: Thunderbolt 1 на дънна платка

Има два вида кабели за Thunderbolt 1 и 2: електрически или оптични. Електрическите кабели могат да бъдат с дължина някъде между 10см до 3м, докато оптичните кабели могат да бъдат с дължина от 10м до 20м. Използването на един или друг вид кабел, ще зависи от дължината на кабела, който искате. Едно от предимствата на Thunderbolt 1 и 2 връзки е, че електрическите и оптичните кабели използват  същия тип конектор mini DisplayPort. Това е електрически конектор така, че оптичните кабели имат електрическа схема и в двата края за преобразуване на електрическия сигнал в оптичен и обратно. Тази схема е налична в правоъгълна кутия, където конектора е прикрепен. Погледнете фигура 6. Поради тази причина оптичния кабел няма да бъде евтин.

кабел thunderbolt

Фигура 4: Thunderbolt електрически кабел

thunderbolt кабел

Фигура 5: Thunderbolt оптичен кабел

7-fig-6-thunderbolt_061

Фигура 6: Има електрически към оптичен конвертор в тази кутия

USB Type-C конектора, използван от Thunderbolt 3, може да видите на фигура 7.

thunderbolt

Фигура 7: USB Type-C конектор

Реклами