Водно охлаждане срещу традиционно охлаждане: Какво трябва да знаете?

Всеки компютър, от най-малките за домашно кино до най-мощните геймърски платформи, генерират топлина по време на работа – топлина, която може да е пагубна за отделните компоненти в кутията.

Независимо дали е правена конфигурация според вашите нужди и бюджет или сте си закупили марков компютър от производител, като Lenovo например, вие ще сте изправени пред важно решение дали да изберете водно или традиционно въздушно охлаждане за вашата машина. Коя от двете системи е по-ефективна? Трябва да помислите върху няколко аспекта.

Методи за охлаждане

Тайната за овладяване на мощностното охлаждане се крие във вентилаторите – много вентилатори. Вашият компютър с въздушно охлаждане е оборудван с вентилатори – вентилатори на кутията, вентилатор на графичната карта, вентилатор на процесора или два – позиционирани в горната част на металния радиатор – за да запазят вашите компоненти охладени.

Водното охлаждане, от друга страна, използва серия от тръби с охлаждаща течност, радиатор, воден блок, както и няколко други компоненти, за да запазят компютъра ви охладен по време на работа. Дори ще се нуждаете от няколко вентилатора, които да охлаждат водата.

Дефинирането на въздушно охлаждане и водно охлаждане е най-лесната част. По-сложно е да вземете решение, кое от двата вида да използвате.

Въздушно охлаждане

въздушно охлаждане intel

Един от най-големите плюсове на използването на вентилатори за охлаждане е, че не е необходимо да правите някакви специални настройки. В някои кутии, производителите инсталират един вентилатор в предната част, който вкарва въздух над вашите твърди дискове и един в задната част на кутията, който извежда топлия въздух.

Графичните карти и централните процесори винаги се предлагат с мощни вентилатори. Съчетани с вентилаторите на кутията, създават прилично охлаждане в рамките на един настолен компютър.

охлаждане за процесор

От тук следва въпроса: Защо да изберем въздушно охлаждане? Евтино е. Дори, ако искате да замените охладителя на графичната карта или централния процесор, този вариант е много по-евтин за разлика от настройване на водното охлаждане. Това се отнася и за вентилаторите в кутията. Със сигурност можете да си закупите по-добри и по-ефективни вентилатори, ако искате по-тиха машина и дори можете да изберете такива с LED осветление. Ще трябва да платите малко повече за тях, но със сигурност ще похарчите много по-малко, ако сте изправени пред дилемата между тези вентилатори и водно охлаждане.

Традиционното въздушно охлаждане си има и своите недостатъци. Първо, вентилаторите не са толкова ефективни, колкото водното охлаждане и могат да създадат проблем при овърклокнати процесори или в особено обемни платформи, с множество графични карти. Второ, радиаторите на мощните процесорни охладители са големи като размери. И накрая, вентилаторите са шумни.

Плюсове на водното охлаждане

водно охлаждане за видео карта

Ще започнем с приятната част. Едно от основните предимства на водното охлаждане е, че позволява да се охладят специфични компоненти в по-голяма степен, отколкото ако използвате вентилатори.

Дори, ако не натоварвате вашата платформа достатъчно, за да имате по-голям охладителен бууст, евтиното водно охлаждане, може да спомогне за намаляване на звука на вашия компютър. Водното охлаждане е много по-тихо от кутия с няколко вентилатора.

От значение е и въпроса свързан с пространството. Комбинацията от тръби/вентилатори може да работи доста добре, но най-добрите процесорни охладители заемат много място в кутията. Водното охлаждане изисква много по-малко място.

Минуси на водното охлаждане

компютър с водно охлаждане

Голям недостатък на водното охлаждане е сравнително високата цена. Докато повечето традиционни процесорни охладители от висок клас струват някъде между 50 и 100 американски долара, монтирането на водно охлаждане струва много повече.

Друг недостатък е да инсталирате водното охлаждане сами у дома. Създаването на списък с необходимите части, ще отнеме малко повече време, ако не сте закупили предварително проектиран комплект. Ще ви е необходим воден блок за вашия процесор, който съответства на този сокет, фитинги, които съответстват на размера на вашия блок и тръби, помпа, резервоар, радиатор, вентилатор (или вентилатори) за радиатора и самата охлаждаща течност. Ако искате да захраните отделни вериги за вашата видео карта, дънна платка, RAM или твърди дискове, ще са необходими допълнително планиране и настройки.

течност за водно охлаждане

Радиаторите обикновено изискват отворени вентилаторни слотове на вашата кутия. Резервоарите изисква пространство, както и че ще трябва да планирате контура си, така че всъщност да работи , когато ги напълните с охлаждаща течност.

Вашите първи смели стъпки с водното охлаждане, може да бъдат изпълнени с рискове. Процеса по инсталирането на вериги може да не е толкова лесен, колкото ако инсталирате въздушно охлаждане на централния си процесор.

Което ми напомня: свързването на вашите тръби и фитинги по сигурен и безопасен начин, ще бъде проблем номер едно при изграждане на водното охлаждане. Ще е необходимо да изградите и тествате вашата охлаждаща система извън вашия компютър, за да се гарантира нейната устойчивост, преди да я инсталирате.

Водно охлаждане от затворен тип

водно охлаждане тип затворен кръг

Ако всичко казано до тук за водното охлаждане ви се струва сложно, има друго решение на разположение.

Водното охлаждане от затворен тип е напълно „запечатано” и цената му започва от около 60 американски долара, като ви позволява една проста настройка. Необходимо е просто да монтирате водния блок към вашия процесор, а комбинацията от вентилатор/радиатор – към вашата кутия. Може да загубите опции за персонализиране, ако използвате самостоятелни комплекти като Hydro H-series на Corsair или Kraken-серията на NZXT, но ще си спестите голяма част от главоболията свързани с инсталирането на водно охлаждане с течност. Изтичането е много малко вероятно, освен в случаите когато тръбата се опира на остри ъгли.

Заключение

Кое е по-доброто решение? Въздушно или водно охлаждане? Отговорът зависи от конкретните ви нужди.

За повечето потребители, въздушното охлаждане е напълно достатъчно, евтино е и лесно за монтиране. Но ако сте ентусиаст, обичащ овърклока, тогава се нуждаете от най-доброто охлаждане – водното. Но ако нямате големи изисквания към водното охлаждане, тогава водно охлаждане от затворен тип би ви свършило чудесна работа.