Видове Windows 10

представяне на windows 10

След обявяването на седем различни версии на Windows 10, се появиха доста противоречиви коментари на потребители. За тези, които все още не са запознати с видовете Windows 10, сме подготвили статия, в която ще обясним предназначението на всяко едно издание – от Home версията до Mobile Enterprise.

Windows 10 Home

Предназначена за обикновения потребител, Windows 10 Home включва всички основни характеристики необходими за операционна система на лаптоп, настолен компютър или 2в1 устройство.

В привидно безкрайния списък на операционна система, Windows 10 е наследник на Internet Explorer, но под ново име Microsoft Edge. Въпреки, че Windows 10 Home, ще служи като базова опция за потребителите искащи да сърфират в интернет, новият интернет браузър придружава всяко издание на Windows 10. За устройствата със сензорен екран, Windows 10 Home е съвместим с Continuum, която позволява на потребителите да навигират десктоп функционалностите с опростен вид и усещане на мобилна платформа.

Заедно с очакваните приложения, като снимки, карти, имейл, календар, музика и видео, Windows 10 Home дори добавя Xbox One поддръжка, което позволява на геймърите възможността за достъп до списъка от игри. Всички тези функции са на разположение и в другите версии на Windows.

Накратко: Това е версията, която ще е предпочитана от повечето потребители.

Windows 10 Mobile

Изборът да пропусне бранда Windows Phone, Microsoft анонсира Windows 10 Mobile през януари, като средство за универсална Windows операционна система. За разлика от Windows Phone, която видимо предлага различен списък от приложения, Windows 10 Mobile е аналогична в своите софтуерни предложения. Ако приемем, че продукта съответства на обещанията на компанията, Windows 10 Mobile може да послужи като отговор на Microsoft на много по-повсеместните iOS и Android платформи.

представяне

Всеки инсталирал Windows 10 Mobile, твърди, че е подобрена версия на Microsoft Office. Познатите програми като Word, Excel и Power Point са готови за използване, въпреки че някои Windows Phone потребители могат да открият, че е необходимо да ъпгрейднат техните устройства преди да могат да се възползват от тези инструменти.

По същество, бъдещите потребители на Windows 10 Mobile могат в най-добрия случай да очакват всичко, което харесват в десктоп Windows, оптимизиран за преносимост. Всички приложения от Outlook до Photos, ще бъдат интегрирани с десктоп операционната система, използвайки по-голяма зависимост от облачните услуги като One Drive.

Накратко: Това е версия на Windows Mobile за телефони и таблети.

Windows 10 Pro

С разширените функции намерени в Windows 10 Home, Pro включва и някои допълнителни, които Microsoft изтъква, че ще „отговорят на нуждите на малкия бизнес”. Както Windows 10 Home, така и Windows 10 Pro е предназначена за персонални компютри, лаптопи и 2в1 устройства.

Windows 10 Pro ще въведе Windows Update for Business, като предстоящата инициатива на Microsoft е предназначена за предприятията да намалят разходите си и представя по-ефикасен контрол върху подобренията за сигурността, като същевременно позволяват софтуерни актуализации в реално време.

Доставяйки на устройствата и приложенията инструменти за управление като Secure Boot и Device Guard, Windows Update for Business, ще гарантира, че само доверени приложения могат да бъдат стартирани само когато устройството е включено и впоследствие. На последно място, осигурява поддръжка на облачните технологии, изисквани от CYOD (Choose Your Own Device) програми.

Накратко: Подходяща е за ентусиасти и малки фирми.

Windows 10 Enterprise

Разширените функции разгледани в Windows 10 Pro, Enterprise е изграден за средни и големи корпорации. Демонстрирайки своите идеи за защита от нарушение на сигурността, Microsoft уверява, че Windows 10 Enterprise „ще предостави разширени възможности за защита срещу все по-нарастващия кръг от съвременни заплахи за сигурността, насочени към устройства, самоличности, приложения и чувствителна информация”.

Както с Windows 10 Pro, Windows 10 Enterprise ще бъде снабдена с Windows Update for Buisness, добавяйки Long Term Servicing Branches, позволяващи на бизнеса да отказва софтуерно ориентирани актуализации за функционалност, докато приема само изменения, свързани със сигурността.

Тази версия на операционната система, ще се разпространява само чрез програмата за обемно лицензиране.

Накратко: Подходяща е за установени бизнеси и други големи организации.

Windows 10 Education

За тези, които се оплакват от насищане на Windows вариации, може да искате да разгледате, че повечето от тях няма да са предназначени за обществено ползване. Microsoft приканва преподавателите да осигугят Windows 10 Education за академични цели.

windows 10 - лаптопи

Докато все още не е ясно, кое я отличава от алтернативните, Microsoft обясни, че подобно на Windows 10 Enterprise, Windows 10 Education ще бъдат разпределени чрез своята Volume Licensing програма и че и училищата и учениците, ще бъдат оборудвани за ъпгрейд от vanilla Windows 10 Home и Windows 10 Pro edition с помощта на определени процедури, планирани да бъдат обявени в близко бъдеще.

Накратко: Не е напълно ясна разликата между Windows 10 Education и Windows 10 Enterprise.

Windows 10 Mobile Enterprise

Подобно на Windows 10 Enterprice за десктоп устройства, Windows 10 Mobile Enterprise е разработен за потребители на Windows-активирани смартфони на работното място. Повечето от нейните функции имат прилика със стандартната Windows 10 Mobile.

Отново е достъпна само за клиенти на обемно лицензиране. Тя позволява на организациите да администрират софтуерни актуализации и модификации на системата за контрол от страна на потребителите. В същото време, функции свързани със сигурността и иновациите, ще бъдат добавени автоматично, като се гарантира защита в реално време на потребителите.

Нещо повече, вариантите на Windows 10 Enterprise и неговите мобилни вариации, ще бъдат инсталирани в индустриалните технологии, като ATM, POS устройства, преносими терминали и други.

Накратко: Тази версия е за организации, които искат да стандартизират устройства като телефони и таблети.

Windows 10 IoT Core

Най-необичайната и интересна версия е Windows 10 IoT Core. Тя е фокусирана към домакинските електроуреди, като интелигентни термостати, тостери и други.

raspberry pi 2

Windows 10 IoT Core, ще подчертае връзката между комуникационните устройства и домакинските уреди. Например, с помощта на IoT Core, можете да включите фурната през вашия смартфон.

И все пак, Windows 10 IoT Core не се ограничава само до комунални услуги от ежедневието.

Накратко: Това ще е интересно за фирми изграждащи IoT Core устройства и ентусиасти, които искат да експериментират с Windows-съвместими устройства.

Реклами