Видове RAID масиви

raid-masivi-техно-систъмс-оод

RAID ви осигурява по-добра производителност за съхранение и висока наличност. Има различни видове RAID масиви. Ще ви представим различните видове RAID, обяснени от експерт.

RAID традиционно се осъществява в предприятия и организации, където отказоустойчивостта и оптимизираната производителност на дисковете са задължителни, а не лукс. Сървърите и NAS системите в бизнес центровете за данни обикновено имат RAID контролер, част от хардуера, който контролира масива. Тези системи включват множество SSD или HDD дискове, в зависимост от конфигурацията на RAID. Поради повишените изисквания на потребителите относно съхранението, домашните NAS устройства поддържат RAID. NAS устройствата се изграждат с два или повече диска, така че потребителите могат да се възползват от силата на RAID.

Софтуерният RAID, предоставя възможност да изградите RAID без да ви е необходим специален RAID контролер. Способността за RAID е присъща на операционната система. Storage Space на Windows 8 и Windows 7 (Pro и Ultimate) имат вградена поддръжка на RAID

Както споменахме, има няколко вида RAID и може да изберете между производителност или отказоустойчивост (или и двете). От значение е също дали имате софтуерен или хардуерен RAID, защото софтуерния поддържа по-малко видове от хардуерния. При хардуерния RAID типа на контролера е от значение. Различните контролери поддържат различни видове RAID и определят вида на дисковете, които можете да използвате в масив: SAS, SATA или SSD.

Видове RAID

RAID 0: Или известен още като “striping”, наименованието му произлиза от принципа му на действие. Осигурява ви значително увеличаване на скоростта на четене/запис. Като допълнение увеличаваме и обема на дисковото пространство. Потокът от информация стига до контролера на RAID (може да е вграден в дъното или да е отделен компонент), който го разделя на два отделни потока. Всеки четен бит се записва на единия диск, а всеки нечетен – на другия. Така времето, необходимо за четене и запис на теория би било на половина по-малко. Но тук реално наблюдаваме забавяне от страна на RAID контролера, т.к. той трябва да разделя основния поток от информация. Въпреки това двойка дискове в RAID 0, предлагат сериозно ускорение в сравнение с единичен диск.

За създаването на този масив са ви необходими минимум два диска с еднакъв обем. Възможно е да използвате четири и повече диска, но така риска нараства екстремно. Това се дължи на факта, че в повечето контролери не е включена проверка на информация за грешки.

Основен недостатък е, че не е осигурена безопасността на данните. Ако един диск откаже, губите всички данни от масива.

storage_raid_0

RAID 1: Може да включите две или повече дискови устройства. Наричан още “mirror”, той предлага по-висока сигурност, а не скорост. Тук потокът данни отново се разделя на две, но тук и двете части са идентични. Информацията, която се съхранява на единия диск е огледално копие съхранено на втория диск.

Подходящ е за потребители търсещи по-високо ниво на сигурност, вместо повишаване на скоростта. Управляващия контролер може да редува четенето от двата диска, прочитайки „половината” от данните от единия диск, а останалата от другия, с което скоростта нараства значително.

Основен недостатък е, че при този масив губите половината от капацитета. Софтуерните RAID 1 решения не винаги позволяват hot swap на неработещия диск (което означава, че не може да бъде сменен докато сървъра работи).

hdd-raid-1

RAID 1+0: Този масив предлага не само производителност, но и сигурност. При него минимумът е поне четири еднакви диска, а обемът на дисковото пространство ще е равен на сбора от обемите на два от дисковете.

Голям недостатък е, че ако два диска от различните RAID 0 масиви се повредят, целият масив се срива.

RAID 10: Тук имаме конфигурация „stripe на mirror” масив. В този случай можете да свържете RAID 0 на няколко RAID 1 масива, което в известна степен е предимство. Предимството тук е, че ако два диска от различните RAID 1 се повредят, загуба на данни няма да има.

hdd-raid-10-1+0

RAID 2: Не се използва от дълго време.

hdd-raid-2

RAID 3: Осигурява по-висока степен на отказоустойчивост за сметка на възможността за корекция на грешки. В процеса на запис, контролерът разделя данните на отделни байтове и записва всеки байт на различни дискове. Допълнително контролерът или сервизния процесор изчислява контролната сума, която се пази на отделен диск. При грешка с помощта на оставащите работоспособни дискове загубената информация се възстановява.

hdd-raid-3

RAID 4: Добър вариант за последователен достъп на данни, но почти не се използва.

hdd-raid-4

RAID 5: Един от най-използваните масиви за сървърни приложения. При него информацията по дисковете е разпределена между тях. Ако масива е създаден от три устройства, информацията за всеки две от тях (в произволна конфигурация) се пази на третото. Така дори един от дисковете да отпадне, чрез записите по другите два ще можете да възстановите данните. При конфигурация от три устройства общият обем на масива ще е голям колкото обема на един от дисковете и така се губи по-малко място в сравнение с RAID 1.

hdd-raid-5

RAID 6: Представлява разширение на RAID 5. При използване на този масив, дори едновременен отказ на два твърди диска в една група, не води до загуба на данни. При RAID 6 за възстановяване на информацията, трябва да бъдат проведени две математически операции (проверка за честност). RAID 6 предлага високо ниво на защита при отказ на два твърди диска, но при много от възможните сценарии на употреба, например в случай на потребителски грешки – този масив не е оптималното решение за обезпечаване на максималната готовност на данните.

hdd-raid-6

Реклами

2 thoughts on “Видове RAID масиви

  1. Не обяснявате какво представляват раидовете. Това което сте писали може да се разбере от човек който вече знае какви са. Ако искате да се чете повече, опишете го като за начинаещи.

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.