Кои ъпгрейди ще подобрят производителността на компютъра ви?

ъпгрейд на компютър

Работи ли достатъчно бързо компютъра ви? Отнема ли известно време да зареди дадено приложение? Ако е бавен до степен да забави ежедневните ви задачи, най-вероятно е време да обновите хардуера.

Кое обновяване ще подобри производителността и кое ще е загуба на време и средства?

  1. Защо трябва да обновите RAM паметта?

Добавянето на повече памет е най-лесният и най-достъпен ъпгрейд на компютъра, който можете да направите. Можете да го направите на почти всяка машина, включително и на  лаптоп.

ram памет

Добавянето на RAM памет осигурява незабавно увеличение на производителността на почти всички компютри. За приложенията изискващи голяма производителност – като редактиране на видео или гейминг – колкото повече RAM имате, толкова по-добре.

Дори и при ежедневната употреба, допълнителната RAM ще ви позволи да работите с няколко приложения във фонов режим или да запазите голям брой раздели на браузъра си.

От колко RAM се нуждаете?

  • 4GB RAM са базови в почти всяка конфигурация и са напълно достатъчни за общо ползване, с около 10 раздела на браузъра, редактиране на снимки и видео стрийминг.
  • Ще забележите значително подобрение, ако обновите до 8GB. Това е добре при многозадачност, сърфиране с до 30 отворени раздела, редактиране на снимки и дори при някои игри среден клас.
  • За по-тежки задачи, най-добре е да обновите до 16GB и повече. Сериозния гейминг, редактирането на видео или изпълнението на всички други задачи, ще са с най-добра производителност ако компютъра ви е с повече RAM.
  1. Обновяване на графичната карта.

графична карта

Ако сте запален геймър, най-вероятно този хардуер ще е първия, който ще обновите. Ако не сте геймър, 3D аниматор или редактор, най-вероятно няма да ви е необходимо да обновявате видео картата си.

Производителите на компютри са склонни да използват интегрирани графични карти, а не графични карти като отделен компонент с цел по-ниски разходи.

При съвременните системи, интегрираната графика е достатъчно добра за повечето потребители и техните нужди. Те ще ви позволят да работите с Photoshop или дори да гледате 4К видео. И повече от 10% от потребителите на Steam дори играят с интегрирана графика.

Но ако имате нужда да увеличите графичната производителност, за игри или VR работа, тогава обновяването до карта като Radeon RX 580, ще увеличи ефективността.

  1. По-бързо устройство за съхранение на данните ви.

Има две причини да обновите твърдия си диск: нямате достатъчно място или искате по-висока производителност.

Ако сте освободили място на твърдия си диск и все още капацитета не ви достига, ще трябва да изберете нов. Не само, че нямате достатъчно място за записване на нови данни, но това може да повлияе и на производителността. Опитайте да запазите поне 10GB свободно пространство за нормалната работа на операционната система.

Можете да помислите и за надграждане на физическата скорост. Ако в момента имате диск със скорост 5400rpm (оборота в минута), можете да преминете на модел със скорост 7200rpm.

samsung ssd

Най-добрата опция при обновяване на устройство за съхранение е да изберете SSD. Те използват флаш памет, вместо механични части и това ги прави по-надеждни (да не забравяме, че са и в пъти по-бързи).

Като цяло, един 5400rpm диск може да достигне до 100Mbps скорост на запис, 7200rpm диск до 150Mbps, докато скоростите, които едно SSD може да предложи са над 500Mbps. SSD от висок клас като Samsung 970 EVO, може да предостави дори още по-високи скорости от 1500Mbps и повече.

По-бързия пренос на данни оказва влияние върху цялата ви система. Това означава по-бързо зареждане на операционната система, по-бързо зареждане на приложения и игри и по-голяма отзивчивост при програмите, които използват големи файлове (като редактиране на видео и снимки).

Недостатъкът на SSD устройствата е все още високата цена за гигабайт, за разликата от твърдите дискове, които са ценово достъпни.

Ако не искате да правите компромиси с размера и скоростта, то хибридните (SSHD) устройства комбинират и двете. Те предоставят количество флаш памет – където най-често използваните файлове се кешират за мигновено възстановяване – и традиционен твърд диск, който осигурява голям капацитет за съхранение на важна информация.

  1. Обновяване на процесора.

Обновяването на процесора е много по-сложна задача, за разлика от изброените до тук. Не само, че е физически по-труден за инсталиране, но е един от най-скъпите ъпгрейди и трябва да се внимава за съвместимостта.

Важно е да отбележим, че обновяването на процесора не винаги води до повишена производителност.

Бенчмарк тестовете в глобалната мрежа могат да ви помогнат да сравните относителните характеристики на различните процесори. Процесорът си струва да се обнови само ако подобрението е значително, като преминаване от i3 към i5 или от по-старо поколение към по-ново. Не е необходимо да избирате даден процесор само защото има по-висока тактова честота.

Процесорите са скъпи и може да изискват да обновите и дънната платка (а това може да наложи и обновяването и на RAM паметта). Дори ако вашата дънна платка е съвместима с процесора, може да се наложи да актуализирате BIOS.

Ако вашия процесор е причина за ниската производителност, може да се наложи да обмислите закупуването на изцяло нова система.

  1. Как обновяването на софтуера, може да подобри производителността на вашия компютър?

Вероятно инсталираните програми на компютъра ви са настроени да се актуализират автоматично. Или вероятно кликвате върху бутона „Актуализирай“, след като получите съобщение във вид на изкачащ прозорец, който ви предупреждава за нови версии.

В повечето случаи, това е правилно. Но не винаги. Номерът на версията се изписва с цифри, например ако една актуализация е 0.0.1, тогава е вероятно да бъдат отстранени грешки. Ако е 0.1.0, то вероятно включва оптимизации и нови функции.

update

Актуализациите на операционната система са от съществено значение за ефективността и съображенията за сигурност. Но това не се отнася за изцяло новите версии, със сигурност ще имат грешки и работят по-бавно.

Реклами