TV технологични термини: видове дисплеи и технологии

Технологии при телевизорите

Видове дисплеи и технологии

Като цяло качеството на телевизорите в днешно време е изключително добро, но има различия, като вида на използваната технология, с които не всеки е запознат.

Какво е 3D TV: Тези телевизори са в състояние да възпроизвеждат триизмерно съдържание. На база на стереоскопията, изображенията са малко по различни и създават илюзията за дълбочина. Това може да стане по два начина: пасивно, показва две изображения по едно и също време и с помощта на очила, филтрира различните цветове за всяко око; активно, показвайки две изображения последователно и използвайки очила с полярност.

Телевизори с 3D функция

Какво е активна матрица / пасивна матрица: Пикселите във всички плоски екрани са адресирани чрез матрица от редове и колони. Активната матрица се състои от TFT (Thin Film Transistors), които активно поддържат състоянието на пикселите, използващи кондензатори. Една активна матрица реализира много по-бързо, отколкото пасивната, която използва отделни субстрати носещи заряд. Пасивните дисплеи са до голяма степен история.

Какво е CCFL (Cold Cathode Fluorescent lamp): Подсветка от флуорисцентни лампи със студен катод. Този вид има ограничен експлоатационен период и губи популярност. Но висококачествените модели все още имат добри спектрални характеристики и продължават да се използват в монитори от висок клас.

Curved TV: Това са телевизори, чиято повърхност е леко вдлъбната на хоризонталната равнина, за да се създаде усещане за потапяне, както и намаляне ъгъла на виждане.

Телевизори с извите екрани

Clear Action: Терминът Visio се отнася до мигащите LED подсветки с по-кратки импулси за намаляване на размазването.

Edge lighting: Подсветката на дисплея е разположена по краищата на екрана, която се разпределя по цялата повърхност. Това е по-стара методология, която до голяма степен е изместена от full array.

Какво е Full Array: Просто масив от LED подсветки, разположени равномерно по екрана.

Какво е HDTV: Съкращението означава телевизор с висока разделителна способност и се среща при всички телевизори с вертикална резолюция от 720 или 1080.

Halo: Появяват се леки „цифрови” смущения, защото тази технология се основава на изкуствено създаване на междинни кадри, използвайки предишен и следващ кадър като суров материал и съответно телевизора не винаги успява да „гадае” правилните междинни кадри.

Какво е IPS (In-plane Switching): Метод за подравняване на кристалите в LCD. За разлика от Twisted Nematic, кристалите остават успоредни на повърхността на дисплея, което позволява светлината да се излъчва настрани толкова добре, колкото и напред. Това допринася за по-широки ъгли на видимост. Има различни IPS вариации, включително S-IPS, AS-IPS  и IPS Pro, които се различават по тяхната ефективност.

IPS технология

Какво е LCD (Liquid Crystal Diode): При подаване на захранване, кристалите се подреждат, така, че светлината да не може да мине през тях. Следователно всеки кристал представлява капак, който или позволява на светлината да премине през него или я блокира.

Повече за LCD дисплеите.

Какво е LED (Light-Emitting Diode): Най-разпространената подсветка със светещи диоди. Диодите се подреждат върху лента, а светлината им се дифузира и се насочва към матрицата.

Повече за LED дисплеите.

Какво е LED зона: Областта осветена от пикселите от един масив LED подсветки. LED за зона може да бъде затъмнен или изключен, за да се намали или премахне светлинното пропускане. Това води по-тъмно черно и по-черно черно.

Какво е LED TV: Телевизор със светодиодна подсветка. Като цяло има истински LED дисплеи с диоди, които излъчват светлина и цвят, те обикновено се използват като външен сигнал поради размера, консумацията на енергия и топлина. LED/LCD телевизора произвежда ярка картина с богата цветова палитра като OLED.

OLED технология при екраните

Local dimming: Локалното затъмняване е разработено за подобрение на LED LCD производителността. Чрез затъмняване на части от екрана, които трябва да бъдат тъмни и поддържане на светли части от екрана (които трябва да бъдат ярки), можете да подобрите видимо съотношението на контраста.

Какво е Motion Blur: Наричан още HDTV blur или LCD blur е набор от няколко различни артефакта. При ниска честота на опресняване (над 5ms) започва да става видим ефект на „замазване” (motion blur) на картината при сцени с бързо движение.

Какво е OLED (Organic Light-Emitting Diode):  OLED са малки, ефективни LED, изработени от органични съединения, които произвеждат и светлина и цвят. Те се използват в дисплеи за телевизори, компютърни и мобилни устройства.

Какво е OLED TV: Телевизори, които използват OLED екрани, за да осигурят и светлина и цвят. Ключовото предимство на OLED е възможността да се произвежда истинско черно.

Quantum Dots: Известни и като нанокристали. Тази технология предлага реални и видими подобрения в качеството на изображението. Квантовите точки представляват полупроводници, които поглъщат един цвят и излъчват друг, съвсем различен. Така създават много по-ярки и ясни цветове.

Quantum

Какво е Smart TV: Телевизор, който има свойствата на компютър, включващ възможности като сърфиране в интернет, играене в мрежата.

Какво е TN (Twisted Nematic): TN панелите могат да предложат повече дълбочина при показване на тъмни сенки от сиво към черно. Недостатък е когато даден транзистор спре да работи, оставя след себе си „мъртва” пикселна област.

TN панел при мониторите и телевизорите

Какво е TFT (Thin Film Transistor): Активна матрица, в която всеки субпиксел представлява тънколентов транзистор.

Какво е ъгъл на виждане (Viewing angle): Ъгъл, от който може да се види картината на дисплея без да се изкривява изображението или цвета. Някои по-евтини TN матрици или по-стари IPS телевизори, ще изменят качеството на картината, погледната под ъгъл.

Реклами