Ръководство за AMD процесорите

Процесори за геймърски компютри

През последните години, независимо дали сте закупили настолен компютър, лаптоп или сте ъпгрейдвали, изборът между процесорите на Intel и AMD е бил очевиден. Чиповете на Intel обхващат широк ценови спектър, от бюджетни към скъпи високопроизводителни. Скъпите процесори на компанията, обаче притежават своя част на пазара от гледна точка на сурова производителност.

Най-добрите AMD процесори, могат да си съперничат само с някои по-малки чипове на Intel от средно ниво, като Core i3 и Core i5.

Не всеки процесор е подходящ за редактиране на големи HD видео файлове , но всеки AMD процесор е подходяща възможност за избор при много обстоятелства и могат да предложат изключителна полза, в зависимост от това, което правите.

При избор на най-добрия за вас AMD процесор, трябва да направите разлика между два много различни вида чипа, които фирмата предлага: конвенционалните процесори и CPU/GPU чипове, наричани още APU. Те са предназначени за различни приложения. Intel също имат CPU/GPU чипове, което ги прави APU, този термин е на AMD.

Конвенционални процесори: AMD FX-серия

AMD процесори от серията FX

AMD FX-series

Най-мощните процесори от FX линията са FX-8350, FX-8370 и FX-8370Е. Контрастират си в ценово отношение с процесорите от серията Devil’s Canyon Core i7-4790K или с Haswell-E Core i7-5960X Extreme Edition, които са по-скъпи. Серията чипове FX-8000 са стабилен избор за не критични задачи и геймърски компютър с отделна видео карта.

Има и по-висок клас процесори от FX серията и това са  FX-9590 и FX-9370. Тези чипове са с висока консумация на енергия, изискват солидно охлаждане и мощно захранване и работят с малка част от АМ3+ дънните платки. По време на нашите тестове, стана ясно, че е необходимо водно охлаждане за достигане на работна честота от 5GHz.

По темата за отделната видео карта: Ще ви е необходима една с всеки AMD FX процесор. Не можете да не използвате видео карта при наличен FX процесор, защото при тях липсва процесор за видео ускорение. Бюджетно насочените потребители биха избрали APU варианта – видео карта и процесор в едно.

FX серията се предлага в четири варианта. Те са серия 4000 (четириядрени), серия 6000 (шестядрени), серия 8000 (осемядрени) и серия 9000 (осемядрени). Те се равняват на ниска, средна и висока цел сами по себе си. Четириядрения FX-4130, който тествахме е подходящ за скромна видео карта. Докато осемядрените FX-8350 или FX-8370 са подходящи за по-мощни видео карти.

Забележка: Ще се нуждаете от дънна платка със сокет АМ3+, за да използвате тези чипове.

APU опция: AMD A-серия чипове

AMD процесори

AMD A-series

Друга основна AMD опция е серията от комбинирани CPU/GPU, наричани от AMD, APU. За десктоп компютрите, тази серия определено е бюджетна опция. Най-мощния десктоп APU чип е овърклокнатия A10-7850К достатъчен за леки игри и ежедневни изчислителни задачи. Цялата идея зад тези чипове са по-ниските цени – получавате CPU и GPU в едно и ако сте геймър можете да инсталирате допълнителна видео карта и да използвате и вградената и отделната видео карти в CrossFire режим.

С Richland линията на APU, въведена през 2013 година, AMD представи нов сокет, наречен FM2. Ако сте заинтригувани от най-новия APU, тогава ще се нуждаете от нова дънна платка. Имайте предвид, че APU са разделени на две семейства: А сериите и Е сериите. Казано по-просто, А-серията е много по-производителна, докато Е-серията са енергоефективни и отделят по-малко топлина.

Измежду А-серията, най-новите и най-добрите чипове са от Kaveri семейство. Имайте предвид, че чиповете Kaveri изискват по-новата версия на FM2 сокета.

АМ1 платформата
Евтини AMD процесори

AMD Athlon

Друг вариант за тези, които искат да изградят евтин, компактен компютър е АМ1 платформата, която е обявена през 2014 година, към бюджетните потребители и хората занимаващи се с асемблиране. Четирите АМ1-съвместими APU, представени от AMD през 2014 година са енергоефективни, които работят с линията AM1-базирани дънни платки.

Реклами