Трябва ли да оставяте лаптопа си включен през цялото време към захранващия адаптер?

батерия за лаптоп

Има много неща, които можете да направите, за да подобрите живота на батерията на вашия лаптоп. Но има ли нещо, което да направите, за да удължите действително продължителността на живота на батерията?

Често обсъждан въпрос е, дали е по-добре лаптопа да бъде включен към електрическата мрежа или да използвате захранването на батерията.

Оказва се, че отговорът не е съвсем ясен.

Трябва да знаете типа на батерията на вашия лаптоп.

Има два основни типа батерии, използвани в преносимите компютри: литиево-йонни и литиево-полимерни. Въпреки, че използваните технологии при двата типа са различни, те функционират в голяма степен по един и същ начин, захранването създава движението на електроните. Този поток също предоставя възможността да съхраните батерията здрава.

И за двата вида батерии са верни следните твърдения (за модерните лаптопи):

  • Батерията не може да бъде заредена повече от 100%. Няма опасност батерията ви да се зареди над 100%, ако оставите лаптопа включен през цялото време. Веднага след като заряда на батерията достигне 100%, тя престава да се зарежда и няма да започне отново, докато напрежението не падне под определено ниво.
  • Пълното разреждане на батерията, ще я повреди. Когато батерията е напълно разредена за дълъг период от време, това може да я повреди безвъзвратно.

Така, че на базата на това, трябва да заключим, че е необходимо да оставим лаптопа включен към електрическата мрежа през цялото време? Не точно.

Неща, които повреждат литиевите батерии:

Истината за литиево-базираните батерии е, че те в своята същност са нестабилни. Те започват да губят капацитет от момента, в който са произведени и има много фактори, които ускоряват спада. Те включват:

  • Цикъл на зареждане/разреждане. Всяка батерия има определен брой пъти за зареждане и разреждане.
  • Ниво на напрежение. По-високото ниво на заряд (измерен във волтове за клетка), предоставя по-кратък живот на батерията.
  • Висока температура, над 30ᵒС. Това може да доведе до непоправими щети.

Ниво на зареждане

Литиево-йонните батерии зареждат до 4.2V/cell, което е 100% от капацитета. На това ниво, батерията ще има продължителност на живот от 300-500 цикъла на разряд.

таблица

Всяко намаляване от 0.10V/cell в заряда удвоява броя на разредените цикли, докато се достигне оптималния 3.92V/cell, с 2400-4000 цикъла на разряд. За съжаление, на това ниво батерията е заредена само на 58%, така че по време на работа, ще е малко повече от половината на пълно заредена батерия.

Топлина

Повишените температури, обикновено класифицирани над 30ᵒС, ще скъсят живота на батерията, независимо от всякакви други фактори. Високата температура комбинирана с високото напрежение, водят до по-големи поражения. След  тестове е установено, че ако батерията се съхранява с 40% заряд при 40ᵒ, след една година капацитета ще падне с до 85%.

температура на батерия

Капацитет от 100% пада до 65% при същите условия. За напълно заредена батерия при 60ᵒ, капацитетът пада до 60% само за три месеца.

Поддържането на заряда на 100%, бавно ще съкрати живота на батерията. Поддържане на 100% и излагането на високи температури, ще съкрати живота много по-бързо.

Високите температури може да не са свързани само с околната среда. Високопроизводителните игри или обработката на видео файлове, значително ще увеличат нивата на топлина.

Трябва ли да извадите батерията?

Ако топлината е толкова опасна, това води до друг въпрос. Трябва ли да извадите батерията, когато лаптопа е включен към електрическата мрежа?

Очевидно, това е невъзможно за лаптопи с вградени батерии.

вградена батерия за лаптоп

Acer например, предлагат лаптопи с лесно сменяеми батерии. Докато Apple произвежда лаптопи с вградени батерии.

Всичко се свежда до настройка за управление на захранването в лаптопа. Ако изберете да премахнете батерията, това гарантира, че можете да я съхранявате правилно. Това означава, че заряда трябва да е между 40% и 70% и да се държи при стайна температура.

Препоръки

Любопитно е, че индустрията като цяло не се е съсредоточила в един отговор по отношение дали да използвате лаптопа си с AС захранване или да използвате мощността на батерията.

Acer препоръчва да извадите батерията, когато използвате захранващия адаптер включен към лаптопа. Докато Dell казват, че не е проблем да оставите лаптопа включен през цялото време.

лаптоп

Най-доброто решение е компромис между това да използвате захранването на батерията няколко дни и за няколко дни да използвате захранващия адаптер.

Реклами