Как работят тонер касетите на лазерните принтери?

тонер касети

Какво правят принтерите? Те правят хартиени копия на файловете, които сте задали да бъдат принтирани. Но противно на това, което вероятно мислите, съвременните тонер касети не печатат с мастило. Тогава как работят тонер касетите на лазерните принтери?

В тази статия, ще се постараем да обясним за лазерните принтери, тонер касетите и кои от тях са най-подходящи за вас.

Как работят тонер касетите на лазерните принтери

Докато лазерните принтери зависят от лазери до известна степен (за разлика от другите видове принтери), това всъщност е статично електричество, което позволява да се случи отпечатването.

Подготовка за отпечатване

Лазерните принтери се състоят от няколко компонента. Нека започнем с фоторецепторния барабан, въртящ се цилиндър, направен от фотопроводим материал.

Принтерите излъчват лазерен лъч през повърхността на този въртящ се барабан. Барабана има положителен заряд, но лазерите освобождава точки, с които влизат в контакт, като създават изображението с отрицателен заряд. По този начин лазерът изобразява документа или изображението, които искате да отпечатате.

След това, принтера покрива барабана не с мастило, а с прах. Този прах полепя към електростатичното изображение, което лазерът е изобразил. Прахът се състои от две съставки: пигмент и пластмаса. Пигмента осигурява цвета, докато пластмасата спомага праха да залепне към хартията. Тази смес, известна като тонер, се върти в компонент, наречен резервоар.

Процесът на печат

След това принтера подава хартия под барабана, като първо дава на хартията по-силен отрицателен заряд, за разлика от електростатичното изображение. Това позволява на хартията да издърпа тонера от барабана.

След това хартията минава през двойка нагрети ролки, наречени фюзер. По този начин пластмасовите частици се разтапят и се смесват с хартията. Този процес позволява тонера да се прикрепя към повече видове хартия, отколкото обикновеното мастило, стига да може да се справи с топлината на фюзера.

Ето защо хартията е гореща, когато излезе от принтера.

Тонер касети

тонер касети

Когато купувате тонер касета, вие не получавате просто контейнер с прах. Някои принтери включват барабан, резервоар (контейнер) и тонер в рамките на касетата.

Лазерните цветни принтери съдържат няколко цвята тонер касети: черен, циан, магента и жълт.

Как да изберете тонер касета за вашия лазерен принтер

Тонер касетите до голяма степен изпълняват една и съща задача, но те не са еднакви. Когато е необходимо да смените вече съществуващата със сигурност искате да си закупите качествена такава.

За да спестите пари и да изберете правилната касета, трябва да имате предвид следното:

Работи ли касетата с вашия принтер? Ако купувате нова касета, трябва да се съобразите с марката и модела на вашия принтер. Но ако търсите опции от трети страни, може да се наложи по обстойно да проучите нещата. Дори ако теоретично касетата работи с вашия принтер, уверете се дали тонера е подходящ, защото разликата в тонера може да доведе да повреди. Проверете всяка информация, с която можете да се сдобиете.

Колко струва да отпечатате страница? Тонер касетите могат да бъдат скъпи, понякога по-скъпи от разходите за самия принтер. Когато сравнявате цената, погледнете цената на страница, а не общата цена на касетата. Това ви дава по-точна информация дали една касета е по-достъпна от друга.

Колко страници можете да отпечатате? Средната тонер касета позволява над 1500 копия. Някои от тях отпечатват повече, а някои от тях по-малко. Колко страници е приемливо число за вас?

Може ли да се рециклира тонер касета? Някои производители на тонер касети предоставят свои собствени програми за рециклиране. Различните магазини също предлагат тази услуга.

Какво е качеството на печат? Можете да си отговорите на всички въпроси по-горе, като разгледате кутията на тонер касетата или прочетете информацията в продуктовата страница. Но за качеството на печат, ще трябва да се посъветвате в магазина или да потърсите по-обстойна информация. Различните касети, предлагат различно качество на печат.

Тонер касети: презареждане или подмяна?

смяна на тонер

Смяната на тонер касети изисква влагане на повече средства. Алтернативата за презареждане не е ли по-достъпна?

Производителите, препоръчват винаги да използвате нова касета. Те твърдят, че презареждането на тонер касетите води до повреда на принтера.

От една страна са прави. Ако в тонера няма достатъчно смазка, това може да повреди барабана или ножа. Големите количества свободен тонер може да запуши въздушния филтър. Големината на частиците могат да са причина за различни повреди.

Производителите тестват и проектират нови касети специално за вашия принтер. Презареждането на касетите води до променливост на процеса. Гарантира ли това повреда на принтера? Абсолютно не. Ако вече сте използвали презареждане на касета и това ви носи удовлетворение, няма място за притеснение.

Тонер касетите съдържат чипове за комуникация, т.е. следят за наличното количество тонер. При презареждане на касетата е необходимо да се смени и чипа, т.к. не може да се рестартира, а така принтера ще „мисли“, че касетата е празна.

Ако касетата не е презаредена с качествен тонер, отпечатаните изображения няма да са отчетливи. Но броя копия, трябва да е непроменен.

Време е да си купите нов принтер?

Имайки предвид информацията по-горе и съветите, може да се съобразите с всичко казано до тук при избор на нов принтер, който да отговаря на нуждите и бюджета ви.

Реклами