Retina Display срещу True Tone: Каква е разликата?

Задачите, които извършваме на компютрите си са се променили през десетилетията. Вече не използваме машините си само за създаване на документи. Сега възпроизвеждаме филми, играем видео игри, четем цифрови книги. Тази промяна създаде предпоставка за производство и продажба на по-качествени дисплеи.

Apple е въвела тези промени, чрез термина Retina display откакто се появи iPhone 4. С реализирането на 9.7-инчовия iPad Pro през 2016, компанията създаде различна технология, наречена True Tone.

Каква е разликата между Retina и True Tone и имате ли нужда от една от двете? Добър въпрос. Нека видим.

Какво представлява Retina Display?

“Retina display” е маркетингов термин, който се отнася до неспособността на човешкото око да вижда индивидуални пиксели. Apple използва името по отношение на екрана си с висока плътност на пикселите. Както в случая с 4К термина, Retina не се отнася до последователна разделителна способност на екрана или брой пиксели.

iPhone 4 беше първия телефон на Apple, който имаше Retina display. Той има резолюция 960×640 на 3.5-инчов дисплей. Получения брой пиксели на инч е 326. По-подходящ обаче е броя на пикселите на градус. Този номер отчита разделителната способност на екрана и ъгъла на виждане. PPD на iPhone 4 беше 57.

Когато стартира първия MacBook с Retina display през 2012, той имаше резолюция 2880×1800 на 15.4-инчов дисплей. PPI е 220 (по-ниска от тази на iPhone 4), но PPD е 79.

Сега повечето устройства на Apple имат Retina display, но това не ви казва нищо за броя пиксели, които можете да очаквате. Размерът на екрана и разделителната способност са много различни при Apple Watch в сравнение с  iMac.

Какво представлява True Tone Display?

За разлика от термини като HD, 4K и Retina, “True Tone” няма нищо общо с броя на пикселите. Вместо това се занимава с цвят и контраст. Целта на True Tone е да направи бял екрана, независимо от околната светлина около него. Колкото по-бял е дисплея, толкова по-отчетлив е контраста.

Забелязали ли сте, че светлината изглежда малко по-червена сутрин и малко по-жълта в средата на деня? Не? Това е така, защото нашите мозъци филтрират тези цветове.

Ако екранът върши добра работа, за да отрази тази светлина, човешкия мозък не знае това и се опитва да филтрира светлината. Това оказва влияние върху възприемания цвят на екрана. True Tone компенсира чрез добавяне на допълнителни топли цветове, така че след като човешкия мозък филтрира някои, това което остава се доближава до бял лист.

За да се случи това, True Tone дисплеите разчитат на сензори, които измерват светлината в заобикалящата среда. Софтуера реагира като коригира това, което виждате на екрана. Обикновено бялото съдържание на екрана може да изглежда синьо, когато е изложено на топла, вътрешна светлина. True Tone отговаря за това.

Уникални ли са тези технологии за продуктите на Apple?

Не. Другите производители не използват термина “Retina display”, някои продават екрани с по-висока плътност на пикселите.

Всеки 13-инчов 4К лаптоп, съдържа много пиксели в по-малко пространство и това няма да ви позволи да виждате пикселите от обичайното разстояние на гледане.

По същия начин функционалността на True Tone се предлага и в продукти, които не са Apple. В тази област, Apple дори не са първите на пазара. Мониторите със софтуер за калибриране на цветовете предлагат тази функционалност от години.

По същия начин, телефоните Samsung Galaxy предлагат дисплеи със светлинни сензори. Но тези компании така и не предложиха маркетингово име на технологията.

От какво се нуждаете?

Необходимо ли ви е устройство с такива функции? Това зависи от вашите нужди. Високата разделителна способност е една от добрите спецификации при избор на дисплей, но някои приложения не са проектирани за толкова много пиксели.

Ако работите с програми за графичен дизайн, тези допълнителни пиксели могат да ви бъдат от полза. Можете да видите по-подробно изображенията или 3D моделите, с които работите.

Можете да се насладите и на по-добра картина когато гледате филми и играете игри, но ако те са създадени за по-ниска разделителна способност няма да може да се възползвате от по-високата резолюция.

Що се отнася до True Tone дисплея, това е страхотна концепция. Ако държите две устройства едно с True Tone и едно без, най-вероятно разликата ще е осезаема. Но ако сте използвали само едното устройство, разликата няма да е осезаема.

Реклами