Разликата между ноутбук, нетбук, таблет и ултрабук

laptopi-komputri-ts-computers

Сега сме в епохата на преносимите компютри, които почти заменят традиционните настолни компютри в нашето ежедневие. Нуждата от преносими компютри е наложена от необходимостта да имаме достъп до тях извън домовете си. Много преносими компютри са въведени с течение на времето и могат да функционират независимо от местоположението или околната обстановка. Тези устройства обикновено се предлагат с вътрешна батерия, за да ги използваме независимо от локацията.

Преносимите компютри са известни също като лаптопи. Според размера можем да разделим условно всички машини на четири вида, като започнем от най-малката и стигнем до най-обемистата:

  • Нетбук
  • Ултрабук
  • Ноутбук и лаптоп
  • Хибриден таблет
Нетбук

Нетбуците са проектирани да предлагат основните изчислителни функции в по-малък, лек, по-преносим вариант. Нетбуците обикновено тежат около 1 – 2кг и имат по-малки екрани, които варират от 7 до 12 инча по диагонал. Тъй като нетбуците са малки по размери, не всички се предлагат с вградено оптично устройство. Те също така имат ограничени правомощия за обработка и не са подходящи за интегриране на графики от висок клас. Обикновено поддържат ниски резолюции и са подходящи за ежедневни офис задачи. Нетбуците са евтини, т.к. имат ограничени възможности. Използват се също за сърфиране в интернет.

Ултрабук

Неотдавна беше реализирана нова серия лаптопи, известна като ултрабук. Терминът за първи път беше дефиниран от Intel. По-късно и други производители започнаха производството на такива устройства под същото име. Ултрабука е тънко, леко и лесно преносимо устройство с изчислителна мощ на преносим компютър. Те разполагат с SSD дискове за по-бързи дискови операции, по-голяма устойчивост и по-добра производителност. Подходящ за повечето приложения и игри, изискващи по-малко ресурси, като цената на един ултрабук варира между 1400 – 3500 лева.

Ноутбук и лаптоп

Ноутбука е преносим компютър, който е с производителна мощност подобна на настолния компютър. Тежи максимум 5кг и има батерии, които позволяват употребата му за 4-5 часа (при някои модели и повече) без външен източник на енергия (ако приемем, че батерията е напълно заредена). Размера на екрана е от 13 – 18 инча и поддържа висока резолюция. Най-масовите модели притежават екрани с размери 15 инча. Някои тъчпади поддържат мултитъч жестове (за мащабиране, ротация, превъртане и други).

Хибриден таблет

Друг вид на преносимия компютър е хибридния таблет. Предлагат се в два вида: сгъваем форм фактор (като нормален лаптоп)  и таблет форм фактор (като iPad, ePad и други). Таблетите със сгъваемия форм фактор, обикновено имат въртящи се екрани. Тези таблети се предлагат с физическа клавиатура и обикновено поддържат десктоп операционна система, като Windows (например HP tx таблета). Вторият вариант с форм фактор таблет (понякога наричан „Pad”), обикновено не разполагат с физическа клавиатура, а по-скоро разчитат на сензорния екран (виртуална клавиатура). Тези таблети обикновено работят с мобилни операционни системи (като iOS, Android) и включват вградени периферии като GPS, G-sensor и други. Но на пазара вече се срещат и таблети с Windows операционна система.

Екраните са чувствителни и потребителите могат да взаимодействат с пръсти или писалка. Много от съвременните сензорни екрани са в състояние да обработват мултитъч жестове. Таблетите със сгъваемия форм фактор са снабдени с мощни процесори, за да позволяват на потребителите гладко и безпроблемно интерактивно изживяване.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.