Различните типове USB кабели и кой точно да използваме

usb кабели

USB Type-A

Също известен и като USB Standard-A, USB Type-A е оригинален дизайн на USB стандарта с плоска и правоъгълна форма.

На типичен USB кабел, Type A конектора известен още като А-мъжки конектор в единия край се включва към гостоприемник, например компютър. USB порта на гостоприемника, къде се включва A-мъжкия конектор, се нарича А-женски порт. Type-A портовете се срещат най-вече в гостоприемни устройства, включително настолни компютри, лаптопи, игрови конзоли, мултимедийни плейъри и други.

Всички USB версии, включващи USB 1.1, USB 2.0, USB 3.0 имат един и същ USB Typе-А дизайн. Това означава, че Type-A конектора винаги е съвместим с Type-A порта, дори ако устройството и гостоприемника използват различни USB версии. Например, USB 3.0 външен твърд диск работи с USB 2.0 порт, както и обратното.

usb 2.0 и usb-3.0 конектори

Type-A USB порт за USB 3.0 (синьо) и USB 2.0 (черно)

По същия начин, малки устройства като мишка, клавиатура или мрежов адаптер, които имат USB кабели винаги използват Type-A конектори. Това се отнася и за устройства, които нямат кабели, като флаш памет.

Въпреки, че USB 3.0 конекторите и портовете имат повече пинове от тези на USB 2.0 версиите, за да доставят по-висока скорост и по-висока изходна мощност, тези пинове са организирани по начин, който не ги предпазва от физическа работа с по-стари версии.

Има и по-малки Type-A конектори и портове, включващи Mini Type-A и Micro Type-A.

micro usb type-a и type-b конектори

USB Type-B: От ляво Standard-B, Mini-B, Micro-B, Micro-B USB 3.0 и Standard-B USB 3.0.

USB Type-B

Обикновено, Type-B конектора е в другия край на стандартния USB кабел, който се включва в периферно устройство (като принтер, телефон или външен твърд диск). Известен е още и като Type B-мъжки. USB порта на периферното устройство се нарича Type B-женски.

Тъй като периферните устройства се различават по форма и размер, Type-B конектора и съответния порт също се предлагат в различни дизайни. Има пет популярни дизайна USB Type-B порта и конектора. И тъй като края на Type-A USB кабела остава същия, Type-B края се използва за определяне на името на самия кабел.

Оригиналният стандарт (Standard-B): Този дизайн беше първо направен за USB 1.1 и се използва за USB 2.0. Използва се най-вече за свързване на големи периферни устройства като принтери или скенери към компютър.

Mini-USB (или Mini-B USB): Значително по-малък, Mini-USB Type-B портовете се намират в по-стари преносими устройства, като цифрови фотоапарати, смартфони и по-големи преносими устройства.

Micro-USB (или Micro-B USB): Много по-малък от Mini-USB, Micro-USB Type-B порта в момента е най-популярния USB порт за най-новите смартфони и таблети.

Micro-USB 3.0 (или Micro-B USB 3.0): Това е най-широко използвания дизайн и най-вече се използва за USB 3.0 преносими устройства.

Standard-B USB 3.0: Този дизайн е много подобен на Standard-B и е проектиран да се справи с USB 3.0 скоростите. В повечето случаи, двата края на кабела са в синьо.

Имайте предвид, че има и друг по-малко популярен USB 3.0 Powered-B, порт и конектор. Този дизайн включва два допълнителни пина за предоставяне на допълнителна мощност на периферното устройство. Има и сравнително рядък Micro Type-AB порт, позволяващ на устройството да работи като гостоприемник или периферно устройство.

usb кабели

Няколко патентовани USB кабела за Samsung и Apple устройства.

Патентовани USB

Не всички устройства използват стандартните USB кабели, споменати по-горе. Вместо това, някои от тях използват патентован дизайн на мястото на Type-B порт и конектор. Най-известния пример за такива устройства са iPhone и iPad, където нито един 30-пинов или lightning конектор заемат мястото на Type-B. Докато края на Type-A все още е стандартния размер.

USB ревизии

Максимална скорост Максимална изходна мощност Посока на мощността Конфигурация на кабела Наличност
USB 1.1 12Mbps 2.5V, 500mA Гостоприемник към периферно устройство Type-A към Type-B 1998
USB 2.0 480Mbps 2.5V, 1.8A Гостоприемник към периферно устройство Type-A към Type-B 2000
USB 3.0 5Gbps 5V, 1.8A Гостоприемник към периферно устройство Type-A към Type-B 2008
USB 3.1 10Gbps 20V, 5A Двупосочно Type-C и в двата края, конектор с обратима ориентация 2015

USB версии

USB 1.1: Реализиран през август 1998, това е първата USB версия, която е широко приета (оригиналната версия 1.0 никога не е използвана в потребителски продукти). Има максимална скорост от 1.2Mbps. Този стандарт е остарял.

USB 2.0: Реализиран през април 2000 и е с максимална скорост от 480Mbps в режим Hi-Speed или 12Mbps в режим Full-Speed. Максималната изходна мощност е 2.5V, 1.8A и е обратно съвместима с USB 1.1.

USB 3.0: Реализиран през ноември 2008, USB 3.0 има максимална скорост от 5Gbps в режим SuperSpeed. USB 3.0 порта (и конектора) обикновено са оцветени в синьо. USB 3.0 е обратносъвместим с USB 2.0 и максималната изходна мощност е 5V, 1.8A.

USB 3.1: Реализирана на 26 юли 2013, USB 3.1 удвоява скоростта на USB 3.0 до 10Gbps (сега наричан SuperSpeed+ или SuperSpeed USB 10 Gbps), което го прави токова бърз, колкото оригиналния стандарт Thunderbolt. USB 3.1 е обратно съвместим с USB 3.0 и USB 2.0. USB 3.1 има три профила (според USB Power Delivery спецификацията) и позволяват на по-големи устройства да черпят енергия от гостоприемника: до 2А на 5V (за консумация на енергия с до 10W) и евентуално до 5A на 12V (60W) или 20V (100W).

USB Type-C (или USB-C)

Физически, Type-C порта и конектора е приблизително със същия размер като този на Micro-B USB споменат по-горе. Type-C порта е с размери 8.4мм на 2.6мм. USB Type-C кабела и в двата си края ще бъде с еднакви конектори.

usb 3.0 type-a и usb type-c

Type-C USB ще поддържа USB 3.1 с върхова скорост от 10Gbps и има много по-висока изходна мощност до 20V(100W) и 5A. Имайки предвид, че 15-инчовите преносими компютри изискват около 60W мощност, това означава, че бъдещите преносими компютри ще могат да се зареждат по начин, по който таблети и смартфони се зареждат чрез техния micro-USB порт. 12-инчовия Macbook на Apple е първия преносим компютър включващ USB Type-C порта.

USB Type-C също позволява двупосочна мощност, така че освен за зареждане на периферно устройство, когато е приложено, периферното устройство също може да зарежда гостоприемно устройство.

usb type-c конекторusb type-cusb type-cusb type-c

Реклами