Различни видове операционни системи Windows 7

windows-7

Потребителите имат различни нужди. Един типичен бизнес потребител, трябва да управлява мрежовите разширения и да предоставя едновременен достъп на други потребители до споделени ресурси, докато домашния потребител може просто да използва компютъра си, за да провери електронната си поща и да играе игри.

Microsoft предлага на пазара няколко версии на Windows, според различните нужди на потребителите. Всяко издание има различни набор от функции и цена.

Домашни компютри

Home editions на Windows, като например Windows 7 Starter и Windows 7 Home Premium осигуряват основна функционалност, която изискват персоналните компютри. Те включват възможността да стартирате софтуер, да играете игри, достъп до интернет или да манипулирате медии като музика, видео и изображения. За да се поддържат разходите на потребителите ниски, тези издания на Windows не включват някои от най-съвременните характеристики, които бизнес потребителите изискват.

Бизнес компютри

Бизнес компютрите често изискват функции, които не са необходими за стандартните домашни машини. Например, Windows 7 Professional включва функция, наречена “Windows XP Mode” за стартиране на лицензиран софтуер. Той също така включва способността да действа като домакин за Remote Desktop приложението и има самостоятелно криптиране за файловата система, за да се предотврати загуба на данни от кражба. Windows 7 Enterprise включва функции за криптиране на данни за сменяеми устройства за съхранение. Предоставя способност за стартиране на компютъра без твърд диск чрез зареждане на виртуален образ на сървър.

Сървъри

Бизнес мрежите може да имат много потребители, логнати през техните компютри едновременно през деня. Всеки потребител се нуждае от достъп до ресурси  като база данни, до сайтове, електронна поща и интернет портали. В допълнение всеки потребител има своя собствена парола за достъп и разрешения. Мощният компютър, необходим за управлението на достъпа до мрежата за потребителската база, се нарича сървър. Тъй като сървърите изпълняват много различни роли от стандартните бизнес компютри, те се нуждаят от различни операционни системи. Продуктовата линия Windows Server на Microsoft е предназначена за сървъри.

Таблети

С появата на Apple тъчскрий таблетите (през 2010г.), продажбите на лаптопите от ниско ценовия сегмент спаднаха. Това провокира Microsoft да представи операционна система и за теблети. Windows 8 е първата операционна система на Microsoft, която работи както на стандартни компютри, така и на таблети.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.