Powerline: мрежова връзка чрез електрическата инсталация

Техно систъмс - ts-computers.bg

Powerline е чудесна домашна мрежова технология, но имайте предвид, че има доста преувеличения на потенциалните скорости

Powerline адаптерите използват електрическата инсталация на вашия дом или офис, за да осигурят мрежова връзка с висока скорост. С тях не е нужно да се оплитате с кабели или да пробивате стени. С тях ще получите локална мрежа с висока гъвкавост, надеждност и практичност.

Ако имате Smart TV, използвате Skype за видео разговори или играете на конзолата си, Powerline (известен още като HomePlug) може да бъде отговора за по-бързо сваляне.

Powerline срещу Wi-Fi

Wi-Fi присъства в почти всеки дом в наши дни. Смартфоните, таблетите и преносимите компютри налагат това.

Но, както всички знаем, Wi-Fi сигнала губи силата си, когато сте на по-големи разстояния от рутера, особено ако се движите по различни етажи на дома си или в различни стаи. Със смартфона си едва ли ще забележите това, но когато се опитате да свалите например филм, ще забележите разликата. Има нещо много по-бързо от Wi-Fi и това е кабелната връзка, използвайки Ethernet кабел, точно като този, който свързва рутера ви с компютъра. Така губите по-малко данни за разлика от ограниченията на Wi-Fi, която губи силата си на по-големи разстояния и се характеризира със смущения, причинени от други устройства и структури.

Как да настроите Powerline

Powerline технологията превръща електрическата инсталация на вашия дом в мрежа. Имате нужда от поне два Powerline адаптера – и повечето комплекти се предлагат с всичко необходимо: адаптери и Ethernet кабел.

Всичко, което трябва да направите, за да инсталирате Powerline е да използвате щепсела и да свържете няколко кабела. Това наистина е тип plug and play. Просто включете Powerline адаптера в контакта близо до вашия рутер, след което свържете този адаптер чрез Ethernet към рутера. Втория адаптер включвате в друга стая – близо до телевизора. След това може да свържете втория адаптер към телевизора чрез друг Ethernet кабел. Така вече вашия телевизор, лаптоп или каквото и да е устройство е свързано към вашия рутер и така трябва да разполагате с много по-бързи скорости при теглене, освен чрез Wi-Fi.

По този начин също ще създадете основна компютърна мрежа, ако искате да споделяте файлове.

ts-computers.bg

Powerline Wi-Fi горещи точки

Някои Powerline адаптери имат допълнителна Wi-Fi функционалност. Тези адаптери създават нова Wi-Fi гореща точка в помещения около къщата. Те използват една и съща интернет доставка, която може да получите от вашия безжичен рутер, но създава чисто нова точка за достъп, за да не загубите сигнала при големи разстояния от рутера. В тестовете, които направихме, Powerline подобрява силата на Wi-Fi сигнала с до 4 пъти.

Това би трябвало да означава много по-бързи игри с преносимите компютри, смартфони и таблети, докато гледате iPlayer на вашия Powerline-свързан телевизор.

Митове за скоростите на Powerline

Трябва да знаете, че всички Powerline адаптери се предлагат с изключително завишени скорости. Реалните скорости при нашите тестове са достатъчно бързи за повечето нужди на домашната мрежа.

Всеки производител на Powerline/HomePlug трърди, че неговите адаптери могат да пренасят данни със скорост 200Mbps до 500Mbps или 600Mbps и 1200Mbps за най-бързите. Тези заявени скорости са максимални теоретични скорости на чиповете, използвани в рамките на адаптерите.

Целият смисъл на Powerline адаптерите е да ускорят вашата домашна мрежа.

Нека бъдем честни. Няма да получите 500Mbps от един 500Mpbs Powerline адаптер. Ще бъдете късметлия да получите 100Mbps поред причини, включително възрастта на вашите кабели, разстоянието между адаптерите, „електрически шум”, колебания в мрежата, смущения от други устройства като зарядни устройства (за телефони), както и прекъсвачи.

200Mbps Powerline ще постигне скорости между 20 и 90Mbps, докато 500Mbps достигат скорост между 20 и 200Mbps. В нашия тест 500Mbps Powerline е средно два пъти по-бърз от 200Mbps, а 1000Mbps и 1200Mbps около 1/3 още по-бързи.

Друг важен фактор е скоростта на Ethernet връзката. Много от така наречените 200Mbps и 500Mbps Powerline адаптери се отличават с един или повече 10/100 Ethernet портове. Максималната скорост, която ще получите е 100Mbps, защото максималната Ethernet връзка е със същата скорост. За по-бързи скорости, трябва да използвате стандарта Gigabit Ethernet, който има теоретична максимална скорост 1000Mbps.

Ако използвате интернет за сърфиране или стрийминг на музика, тогава един 200Mbps Powerline ви е достатъчен. За стрийминг на HD филми и телевизионни предавания, споделяне на файлове около дома или ако използвате много уеб устройства по едно и също време, тогава ви препоръчваме по-бързите 500Mbps Powerline продукти.

3-dLAN-1200-ts-livingroom

Powerline пропускателен контакт

Някои Powerline адаптери включват електрически пропускателен контакт, така че да не загубите този източник на енергия за други устройства. По принцип пропускателния контакт ви позволява да включите щепсел на друго устройство в Powerline адаптера.

Какво е включено в комплекта Powerline

Имате нужда от поне два адаптера, за да създадете Powerline мрежа. Някои комплекти се предлагат с три, но обикновено можете да си купите допълнителни единични адаптери, когато имате нужда от тях. Ако купувате онлайн бъдете внимателни, за да е гарантирано, че купувате два, а не един адаптер.

Powerline препоръки

Купете 500Mbps или 600Mbps Powerline, ако можете. Те са два пъти по-бързи от 200Mbps. Вече са на разположение и 1200Mbps, които са по-бързи, но и по-скъпи.

Ако използвате Wi-Fi в дома си и вашият рутер е разположен далеч от мястото, където обикновено използвате Wi-Fi, тогава използвайте Powerline адаптери, които ще създадат Wi-Fi гореща точка. Новата Wi-Fi гореща точка е далеч по-малко ограничена през няколко стаи или етажа.

Прочетете 8-те неща, които трябва да знаете за Powerline адаптерите

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.