PCIe срещу SATA SSD: Кой е най-добър за вас?

ssd дискове

Когато избирате нов или втора употреба преносим компютър, ще видите различни цени, които не придобиват смисъл в първия момент. Например, ако си закупите втора употреба MacBook Pro, PCIe базираната флаш памет струва повече от флаш диск за съхранение.

Това всъщност са вече споменатите PCIe и SATA дискове. Единия от тях, превъзхожда технологично, но това не означава, че ще е най-правилния избор.

В тази статия, ще разгледаме разликите между SATA и PCIe дисковете и какво трябва да знаете, за да вземете правилното решение при покупка.

Какво представлява SATA SSD?

SATA (Serial ATA) е тип интерфейс за свързване, използван за комуникация между SSD устройството и вашата система. Създаден е през 2003г., което означава, че е имало достатъчно време да се затвърди като една от най-широко използваните връзки днес.

SATA SSD имат по-добра хардуерна съвместимост. Ако си закупите SATA SSD, то е почти гарантирано, че ще работи с компютъра или лаптопа ви, който имате в момента, дори и да го използвате от около 10 години.

SATA SSD имат по-лоша относителна производителност. SATA 3.0 е най-разпространената форма, която има теоретична форма на предаване 6 Gb/s (750 MB/s). Но поради някои физични режийни разходи, които възникват при кодиране на данните за трансфер, всъщност има практична скорост на трансфер от 4.8 Gb/s (600 MB/s).

Докато 600 MB/s е доста бърза скорост, то тя не е близо до скоростите на трансфер, предлагани от PCIe SSD. Това означава, че SATA SSD са достатъчно бързи за домашни потребители.

SATA SSD са по-евтин вариант. Това може би е най-важния критерий при избор на такъв вид устройство. Истината е, че разликата в цената между  SATA и PCIe SSD е значителна, почти токова колкото разликата в цената между SSD и HDD.

sata ssd
SATA SSD устройство Samsung 860 EVO – 500GB / 3D V-NAND

~ 229.00 лв


m.2 ssdM.2 SSD устройство Samsung 960 PRO – 512GB 3D V-NAND / NVMe M.2

~ 559.00 лв

И двете устройства са SSD и имат еднакъв капацитет, SATA SSD е почти половината от цената на PCIe SSD. SATA SSD са по-достъпни от PCIe SSD.

Какво представлява PCIe SSD?

Какво е това, което прави PCIe SSD по-желани и по-скъпи от SATA SSD? Дали всичко се свежда до производителност? Да, до голяма степен.

Можете да мислите за PCIe (Peripheral Component Interconnect Express) като по-директна връзка за данни към дънната платка. Този интерфейс обикновено се използва за устройства като графични карти, които също се нуждаят от изключително бързи връзки за данни, но PCIe се оказа полезен и за устройства за съхранение на данни.

PCIe 3.0 има ефективна скорост на трансфер от 985 MB/s на лента и тъй като PCIe устройствата поддържат 1x, 4x, 8x или 16x линии, вие виждате потенциални скорости на трансфер до 15.76 GB/s. Това е извън възможностите на SATA SSD.

Но това означава ли, че PCIe SSD с 16x линии е 25 пъти по-бързо от SATA SSD? Теоретично, разбира се, но няма да намерите потребителски клас с толкова много информационни ленти. Обикновено, ще избирате между 2x и 4x, което означава максимална скорост на трансфер около 3.94 GB/s.

И въпреки това, ще забележите разликата между PCIe и SATA, когато прехвърляте огромни файлове, които отнемат известно време. Ако например играете игра и искате по-бързо зареждане на играта или при промяна на картата и PCIe SSD и SATA SSD, ще ви предоставят тези скорости.

PCIe SSD скъсява живота на батерията. Ако просто сърфирате в мрежата, работите в Google документи, изпращате имейли или правите нещо, което използва главно процесор или RAM, тогава няма да забележите голяма разлика между SATA и PCIe SSD (тъй като тези дейности, не са свързани главно с трансфер на информация). Но ако непрекъснато четете и прехвърляте данни, тогава PCIe SSD ще използва повече енергия и скъсяват живота на батерията.

Една последна забележка относно AHCI срещу NVMe. Ако някога трябва да избирате между тези два стандарта, изберете NVMe. AHCI е по-стар и е предназначен за HDD и SATA, което означава, че PCIe SSD използващ PCIe AHCI, може да не изпълни максималния си потенциал. NVMe е проектиран специално за използване с PCIe, затова и производителността е по-добра.

Какво представляват M.2 и U.2?

M.2 и U.2 са форм-фактор стандарти, които определят формата, размерите и оформлението на физическото устройство. И M.2 и U.2 стандартите се използват и със SATA и с PCIe устройствата.

M.2 е по-често срещан стандарт, така че ако не сте сигурни кой да изберете, M.2 е по-добрия вариант. U.2 се използва за серията Intel 750 SSD.

ssd samsung

Когато използвате M.2 за SATA SSD, производителността е същата като при използване на обикновен SATA форм фактор. Когато използвате М.2 за PCIe SSD, вие сте ограничени до х4 ленти – което е напълно достатъчно за домашния потребител. Плюс това, x4 SSD са по-често срещани от х2 и не толкова много по-скъпи.

Забележка: Можете да си купите преходник от М.2 към U.2 или обратно, но такива адаптери може и да не съвпаднат с физическите ограничения на това, което искате да постигнете.

PCIe срещу SATA: Кой тип SSD е подходящ за вас?

Ако бюджета ви е ограничен, изберете SATA. Ако се нуждаете от максимална производителност при чести трансфери на файлове, PCIe варианта е най-удачен за вас.

Обърнете внимание и на някои термини  при избор на SSD като TRIM и SLC/MLC/TLC.

Какво е MLC TLC и V-NAND
Реклами