PCIe срещу SATA: Кой тип SSD да изберем?

pcie или sata

При избор на нов SSD диск, можете да се колебаете между няколко устройства от различен ценови клас. Например, ще видите, че PCIe базираните флаш памети са много по-скъпи от SATA базираните флаш памети. Тук ще ви представим разликата между тях и всичко, което трябва да знаете при вземане на избора си.

SATA SSD дисковете

SATA или Serial ATA е вид интерфейсна връзка, използвана от SSD за обмен на данни с вашата система. Създадена през 2003г., тя е имала достатъчно време да се утвърди като една от най-широко използваните връзки днес.

Това означава по-добра хардуерна съвместимост. Един SATA SSD диск е гаранция за съвместимост с какъвто и да е настолен компютър или лаптоп от последното десетилетие.

ssd sata

Недостатъкът е в относителна производителност. SATA 3.0 е най-разпространената форма на SSD, която има теоретична скорост на трансфер 6 Gb/s (750 MB/s). Но поради някои физически режийни, които възникват при кодиране на данните за трансфер, практическата скорост на пренос е 4.8 Gb/s (600 MB/s).

600 MB/s е доста бърза скорост и е достатъчна за повечето домашни потребители, но в сравнение с PCIe, този интерфейс е по-бавен, както ще видите по-долу. (За да си представите това по-ясно, SATA SSD дисковете, могат да прехвърлят информацията от един CD диск за една секунда.)

И поради тази причина SATA SSD дисковете са по-евтини. Истината е, че разликата в цената е значителна – почти толкова колкото разликата в цената между SATA SSD дисковете и SATA твърдите дискове.

PCIe SSD дисковете

Кое е това, което прави PCIe SSD дисковете толкова желани и скъпи? Дали се отнася до производителността? Да.

Можете да мислите за PCIe или Peripheral Component Interconnect Express, като за по-директна връзка към дънната платка – разширение на дънната платка, ако искате. Този интерфейс обикновено се използва за графични карти и мрежови карти, които се нуждаят от ниска латентност, но се оказва полезен и за съхранение на данни.

PCIe 3.0 има ефективна скорост на трансфер 985 MB/s за лента, и тъй като PCIe устройствата могат да поддържат 1x, 4x, 8x или 16x линии, вие търсите потенциални скорости на трансфер до 15.76 GB/s.

Означава ли това, че PCIe 3.0 с 16x линии е 25 пъти по-бърз от SATA 3.0? Теоретично е така, но вие няма да намерите потребителски клас SSD, който да предлага много линии. Обикновено, ще избирате между 2x и 4x, което означава максимална скорост на трансфер близка до 3.94 GB/s.

И дори и така, вие ще забележите разликата между PCIe и SATA при прехвърляне на огромни файлове. Ако играете видео игра, например и само искате по-високи скорости на натоварване при стартиране на играта или зареждане на карти, и PCIe и SATA ще бъдат достатъчно бързи.

pcie ssd

Лаптоп потребителите ще се притесняват за живота на батерията. Докато сърфирате в интернет или извършвате други задачи, които натоварват RAM паметта, SATA и PCIe не показват разлика в консумацията на батерията. Но ако прехвърляте много информация и SSD се използва постоянно, PCIe ще използва значително повече енергия.

Последна бележка относно AHCI срещу NVMe. Ако някога трябва да избирате между тези два стандарта, изберете NVMe. AHCI е по-стар и беше предназначен за твърди дискове и SATA, което означава, че един PCIe SSD използващ AHCI не може да предостави  потенциала си, поради затрудения със скоростта. NVMe е проектиран специално за PCIe, така че се представя по-добре – но все още не е толкова широко съвместим.

M.2 и U.2?

M.2 и U.2 са стандарти форм-фактор, които определят формата, размерите и оформленията на физическите устройства. И M.2 и U.2 стандартите поддържат и SATA и PCIe връзките.

М.2 стандарта е по-безопасен вариант. U.2 се използва главно за Intel 750 серията SSD дискове и няма да намерите много други, които да го поддържат.

m2 ssd samsung - nvme

Когато използвате M.2 SATA SSD, производителността е същата, ако използвате обикновен SATA форм-фактор. Когато използвате M.2 PCIe SSD, вие се ограничавате до х4 линии – но това е повече от достатъчно за домашно потребители.

Кой вид SSD е най-подходящ за вас?

Ако определящ за вас е бюджета, изберете SATA. Но ако искате максимална производителност, което включва трансфер на големи файлове, най-добре е да изберете PCIe. Двата стандарта са подходящи за употреба в М.2 форм-фактора и очевидно са по-добър избор от традиционния твърд диск, от гледна точка на скоростта.

Реклами