Оценяване на MLC срещу TLC срещу V-NAND в сървърни решения

tlc срещу mlc срещу v-nand

За да отговорят на непрекъснато нарастващите информационни нужди на днешните предприятия, производителите на твърдотелни дискове (SSD), произвеждат авангардни устройства с по-голям капацитет, отколкото предишните поколения. Независимо дали обмисляте между 2-bit MLC, 3-bit TLC или V-NAND опции за съхранение, SSD дисковете са изминали дълъг път през последните години – и някои от по-напредналите опции могат да бъдат игра на промени за вашата организация.

Решаване на парадокса

Производителите постоянно работят за увеличаване на SSD капацитета, производителността и издържливостта. Най-очевидния начин да се направи това е чрез поместването на повече транзистори в едно и също пространство, като целта е транзисторите да се правят по-малки.

Това прави устройствата по-податливи на грешки, което изисква код за коригиране на грешка  и повече процесорна мощ, за да се проверява за грешки. Тъй като размера на отделните клетки намалява, броят на атомите, които изграждат отделните клетки преминава от стотици до десетки, правейки квантовите ефекти все по-важни. Тези ефекти въвеждат възможността за грешки поради случаен шум, както и възможността за кръстосан разговор между клетките вследствие на намалената дистанция между пътеките. Следователно, SSD производителите е необходимо да измислят решение за преодоляване на този парадокс: SSD, които имат по-голям капацитет и заемат същото физическо пространство, все още не изискват по-малки транзистори.

Напредване на SSD технологията

Когато дадено предприятие иска да подобри своите SSD сървъри, трябва да прецени дали да използва 2-bit Multi-Level Cells (MLC) или 3-bit MLC (TLC). Освен това, трябва да имат предвид и новата Vertical NAND (V-NAND) технология, която е налична при 2-bit и 3-bit варианти. За разлика от планарната технология, където повишената плътност се постига чрез свиване на геометрията на клетките, V-NAND увеличава капацитета чрез групиране на клетките в няколко слоя.

Избор на подходяща технология

От гледна точка на потребителя, основната разлика между 3-bit и 2-bit MLC е издържливостта. 2-bit MLC изисква по-малко енергия и по този начин предлага по-силна издържливост и по-добра производителност. Обратно, 3-bit MLC изискват повече енергия, което води до по-ниска издържливост. Компромиса е в цената. Дисковете използващи 2-bit MLC ще имат по-висока цена от 3-bit MLC.

V-NAND базираните SSD дискове, сравнение с предходната планарна NAND, доставят увеличение в издържливостта и производителността. В действителност, един 3-bit V-NAND ще се представи по-добре отколкото 2-bit планарен NAND SSD, като по този начин не само ви предоставя икономични разходи, но също така увеличава издържливостта.

Прилагане на SSD в сървъри

От гледна точка на администратора, разликата между MLC срещу TLC и планарната NAND срещу V-NAND е въпрос на прилагане и издръжливост. Тъй като сървърните приложения продължават да прокарват границите на колко данни могат да бъдат обработвани от дадена система, високо производителните възможности на SSD дискове, са от все по-голяма необходимост, като се компенсира само с цената на гигабайт и общия капацитет. TLC и V-NAND помагат да изтласкат нагоре капацитета и издръжливостта, докато понижават разходите, което прави SSD дисковете рентабилна опция в центъра за данни.

Възприемането, че SLC предлага по-добра технология от MLC или TLC не е вярно, а превъзхождащите по капацитет и издръжливост V-NAND предлагат на администраторите средства за използване на скоростта и ефективността на флаш в почти всеки сървър. Продължилите подобрения в технологията на паметта могат да управляват повече фирми и да разглеждат SSD дисковете, като Samsung PM863 или SM863 серии, за да помогнат за подобряване на надеждността и капацитета на техните сървъри.

Реклами