От какъв тип графична карта се нуждаете?

Видео карти за настолни компютри

Ако обмисляте каква видео карта да си закупите за вашия настолен компютър, трябва да решите какви игри искате да играете, каква резолюция ви е необходима и колко монитора искате да използвате. Целта на това ръководство е да ви насочи към правилния клас видео карти.

Интегрирани графични решения: Достатъчни ли са?

Ако играете уеб-базирани или ненатоварващи игри, вградените графики – вградени в централния процесор (CPU) – обикновено са достатъчни. Но ако вашите нужди се простират до популярни заглавия като League of Legends, DOTA2 или World of Warcraft, ще ви е необходима външна графична карта на Nvidia или AMD.

intel core i7 процесор

Intel Core i7

В днешно време, вградените графики на Intel и AMD са далеч по-производителни, сравнение с предшествениците си. Най-добре представящите се са на Intel: Broadwell (5-то поколение процесори) и Skylake (6-то поколение процесори). Що се отнася до AMD, най-добре представящите се вградени графики са на A-серията процесори (наричани от компанията APU).

Процесори AMD A-series

AMD A-series

Кадрите в секунда при интегрираните графики варират при различните процесори. Например, настолните процесори Intel Broadwell, използват клас вградена графика, наречена Iris Pro, която изпреварва останалите предложения на Intel. Но сравнявайки най-добрите графични решения на Intel и AMD, дори отделните видео карти от нисък клас са по-добър избор. Ще ви позволят да играете на по-високи резолюции и с повече възможности за графични настройки.

Мейнстрийм графични карти

видео карти asus strixАко искате да играете игри като Grand Theft Auto 5, Far Cry 4 или The Witcher 3, ще ви е необходима най-малко видео карта от среден клас, особено ако искате да играете на голям екран с разделителна способност по-висока от 1920х1080 (известна още като 1080р). 4К дисплеите предлагат резолюция четири пъти над 1080р. Производителите на графични карти виждат, че интереса към по-мощни графични процесори нараства. Но за един дисплей с резолюция 1080р, видео карти предназначени за 4К монитори са излишни.

Среден клас Nvidia графични карти са GeForce GTX 750 Ti, GTX 950 и GTX 960. Средния клас мейнстрийм видео карти на AMD са серията R7 и някои по-евтини модели от R9 серията.

Високопроизводителни видео карти и 4К гейминг

Защо да похарчите по-висока сума за видео карта? Причините са три. Ако искате да играете игри на по-висока резолюция, по-високия клас видео карта ще ви позволи по-детайлни настройки. Второ, ако планирате да играете игри на 4К монитор, което е толкова ефективно, колкото да играете на четири 1080р монитора, ще се нуждаете от много мощта карта, за да запазите честотата на кадрите гладка. И трето, ако искате вашия компютър да обработва виртуална реалност (VR), ще ви е необходима графична карта от висок клас.

За 4К или висок клас VR игри, може да искате да обедините няколко графични карти в SLI (Nvidia) или CrossFire (AMD) режим за максимална производителност. Но първо се уверете, че вашата дънна платка  разполага с два или повече слота за видео карти и че поддържа SLI или CrossFire режим.

Картите от висок клас на Nvidia са GTX970 и нагоре, включително GTX Titan. При AMD, видео картите от висок клас са R9 картите от серии 200 и 300, както и R9 Fury X.

Повечето карти от висок клас, могат да се справят с графични адаптери titanпочти всяка съвременна игра на един 1080р дисплей, с лекота. Ако искате да играете на 4К монитор на максимални настройки, само няколко карти могат да се справят с тази задача: карти, базирани на Radeon R9 Fury на AMD, Radeon R9 Nano, и Radeon R9 Fury X; а от страна на Nvidia това са GeForce GTX 980 Ti, GeForce GTX Titan, GeForce GTX Titan X и GeForce GTX Titan Z.

Помислете за дънна платка и захранване

Повечето дънни платки със среден размер или по-големи настолни компютри ще имат поне един PCI Express х16 слот. Ще трябва да се уверите, че захранването може да се справи с допълнителното натоварване на видео картата.  Проверете в ръководството, номиналната мощност. Сравнете с изискването за захранване на графичната карта. Ако картата изисква повече мощност, ще трябва да си закупите по-висок клас захранване.

Реклами