Nvidia BFGD срещу геймърски монитор срещу телевизор: Разликите

Nvidia официално стартираха Big Format Gaming Display (или BFGD). Гейминг ориентиран дисплей, чиито спецификации правят впечатление на всеки запален геймър.

Това не е BFGD TV, това е стандарт

Първото, което трябва да знаете е, че Nvidia не прави телевизори или монитори. Компанията е разработила редица технологии и набор от изисквания, за да бъде наречен този телевизор BFGD. Ако компании като HP, Acer или Asus правят монитори, които включват този стандарт, то това е BFGD.

Какви са BFGD спецификациите и изискванията?

Тъй като BFGD стандарта е насочен към геймъри, изискванията са нещата, които имат по-голямо значение за игрите, отколкото към друг вид софтуер. По-конкретно ето какво трябва да има BFGD TV:

  • 65-инчов размер;
  • Пълен LED с подобрена Quantum Dot;
  • 4К резолюция за игри с висока резолюция;
  • HDR 10 поддръжка (но с HDR 10, не е задължително Dolby Vision);
  • 120Hz честота на опресняване;
  • Nvidia G-Sync за динамична честота на опресняване;
  • Поддръжка на DisplayPort 1.4;
  • Вграден Nvidia Shield TV set-top box;

Защо тези спецификации имат значение и как се различават от съществуващите монитори за компютърни игри или телевизори от висок клас? Нека да сравним основните неща.

Значение има размера

65-инчовия размер е общ за първата партида BFGD телевизори, тъй като само един производител (AU Optronics) понастоящем произвеждат BFGD екрани. Но това може да се промени в бъдеще, тъй като AU Optronics произвеждат и други размери.

Важно е да се отбележи, че нито един от текущите монитори за игри не се предлага в такъв голям размер. Мониторите за игри са склонни да надминат диапазона от 30-инча, така че Nvidia напомня това със своя нов стандарт. Докато получавате 65-инчовите телевизори лесно, те не включват по-голямата част от технологията, която прави гейминг мониторите превъзходни, особено високата и динамична честота на опресняване.

Най-доброто от основните спецификации: Full-Array LED, 4K и HDR

За телевизори с голям размер (55 инча и повече), тези три функции са минималните, от които трябва да се интересувате. От един бюджетен 4K HDR телевизор, вие може да получите пълен LED панел за по-добър контраст. Разбира се може да се възползвате и от OLED панела, но на по-висока цена.

BFGD задава HDR с 1000 единици за яркостта. Това е HDR10, свободния и отворен стандарт. Но този стандарт не е толкова добър колкото Dolby Vision, който поглъща яркостта и добавя по-широк цветови обхват. Но Dolby Vision е полезен само за някои филми и не прави разлика при гейминга.

120 Hz честота на опресняване и G-Sync правят разликата

Всички BFGD телевизори трябва да имат честота на опресняване 120 Hz и да използват технология G-Sync на Nvidia за динамична (променлива) честота на опресняване. Звучи като жаргон? Да го опровергаем.

При  гейминга, по-високата честота на опресняване води до по-добро представяне. Това е така, защото игрите имат бързо движещи се изображения. „Честотата на опресняване“ е броя на изображенията, които монитора може да покаже за секунда. В идеалния случай, тя трябва да съответства на броя на изображенията, които графичната карта изпраща за секунда.

По-високата честота на опресняване е по-добър вариант, но динамичната честота на опресняване прави всичко различно. Повечето монитори и телевизори имат специфична честота на опресняване. Ако графичната карта изпраща изображения с различна честота на опресняване, ще видите артефакти, размазване на движенията или призраци, тъй като телевизора ще ги проектира при вградените настройки за честота. Динамичната честота на опресняване G-Sync на Nvidia променя това. Сега, монитора или телевизора нямат зададена честота, така че да може да се коригира според входящите изображения и да ги показва на планираната честота.

При гейминга, това не винаги ще има голяма разлика, тъй като добрите графични карти се опитват да го задържат колкото е възможно. Но има игри, при които ще има значение. Динамичната честота на опресняване прави голяма разлика с филмите, тъй като може да ги гледате при честотата, на която са били заснети.

Вземете си графична карта с DisplayPort

Високата и динамична честоти на опресняване са и причината, поради която е важно BFGD мониторите да поддържат DisplayPort 1.4. Точно сега, можете да получите динамична честота на опресняване, тъй като настоящите HDMI стандарти не го поддържат. Бъдещите HDMI 2.0 стандарти ще поддържат динамичната честота на опресняване.

Вградения Nvidia Shield TV

Shield на Nvidia е страхотна конзола и BFGD мониторите имат вградена. Shield TV е комбинирана конзола и медиа стрийминг, което е страхотна новина за геймърите.

Shield TV има всички приложения за гледане на филми като Netflix, Amazon Prime, Hulu и т.н. Тя се базира на Android, така че можете да изтеглите няколко приложения от Play Store.

Преди всичко платформа за игри, можете да играете игри от абонаментната услуга на GeForce Now на Nvidia. Стабилността на Nvidia Shield също е пренесла няколко класически игри специално за платформата си. Така че можете да играете Metal Gear Solid 2 и 3 на вашия телевизор.

И да, BFGD мониторите имат HDMI портове, за да свържат съществуващите конзоли за видеоигри. PS4, Xbox One и Nintendo Switch също ще се възползват от модерните технологии, за да предоставят все по-добри продукти на потребителите.

Най-накрая, Nvidia обещава, че BFGD ще получават актуализации на Shield TV толкова често, колкото и Shield set top box.

BFGD TV нямат TV тунер

Има нещо, което трябва да отбележим. BFGD TV не са технически телевизори, те са монитори. Това означава, че нямат TV тунер. Ще са ви необходими външна антена или тунер, ако искате да гледате телевизионни предавания.

Каква е цената на BFGD и кога ще е достъпен?

От Nvidia не са обявили цената и датата на представяне на BFGD. Първата партида, ще е от производители като HP, Asus и Acer, ще представят телевизорите си „по-късно тази година“, според Nvidia.

Реклами