Най-добрия гейминг рутер

топ геймърски рутери

Рутерът е в центъра на нашата домашна мрежа. Някой може да мисли погрешно, че всеки стар рутер, ще върши работа, но на практика рутера е критичния компонент в модерния дом. Множеството устройства и нарастващите изисквания за пропускателна способност натоварват рутера, мрежата и интернет връзката до техните граници. Когато става въпрос за PC гейминг, рутера е под голямо натоварване. Ако сте похарчили сериозна сума за гейминг платформа, следващата стъпка е да намерите рутер, който да отговаря на производителността. Рутерът трябва да се справи не само с ежедневните ни задачи, но и с бъдещи изисквания на 4K видео, стрийминг и VR.

Докато всеки PC потребител се нуждае от рутер, геймърите имат по-специални нужди в тази област. Някои геймъри са на мнение, че всички игри трябва да се играят чрез кабелна връзка. Това със сигурност е идеалната ситуация, но е факт, че не всеки във всеки един момент иска да е свързан към кабелната мрежа и тук е мястото, където мрежовия хардуер може да доведе до реална промяна.

Точно както вашия компютър се нуждае от правилните части (най-вече модерна графична карта), за да се справя с игрите, същото важи и за рутера. Рутера има много характеристики, като пропускателна способност (жична и безжична), възможност за включване на дисково устройство за съхранение на данни, аспекти на сигурността и много други, но не всички са специфични за гейминг нуждите.

Основната функция, която гейминг рутера трябва да включва Quality of Service settings (QoS). Това помага да се даде приоритет на гейминг трафика над друго съдържание, което гарантира гладка честота на кадрите по време на игра. Това помага и когато други хора в мрежата използват честотната лента, като стрийминг видео или изтегляне на файлове на игра.

Като обща препоръка, ако вашия рутер е 802.11n или по-стар безжичен е време да видите какво модерния рутер може да направи за вашата мрежа, за да повиши скоростта.

рутер Asus RT-AC68P

Asus RT-AC68P

Най-добрият бюджетен рутер

  • + Вертикален компактен дизайн
  • + Напълно функционален
  • + Солидни производителни резултати при  2.4 GHz и при 5 GHz честоти
  • + Два USB порта
  • – Черна матова пластмаса

Този рутер разполага с AC1900 скорости (N600/AC1300), които са доста стандартни в този сегмент. Рутер с матов черен вертикален корпус, с три антени, които могат да бъдат позиционирани. Нищо от дизайна не показва, че е гейминг хардуер. На задната част на рутера са разположени четири стандартни Gigabit LAN порта, плюс порт за интернет връзка, два USB порта (един USB 2.0 и един USB 3.0) и бутон за включване. На лицевата страна има разположени сини LED индикатори, за бутона за включване, два за Wi-Fi мрежата, четири за LAN портовете, един за WLAN порта и два за USB портовете.

Рутер Asus RT-AC68P портове

Asus RT-AC1900P има 3 x 3 антени. Разполага с двуядрен процесор, с тактова честота 1.4 GHz, 256 MB оперативна памет с 128 MB флаш памет. В допълнение, рутера може да функционира като удължител или точка за достъп, което дава допълнителна гъвкавост в настройката на мрежа.

Настройката се извършва чрез интерфейс на браузъра. Веднага след като връзката е установена, Asus RT-AC1900P индикира, че не работи с последната версия на фърмуера и можете да изтеглите и да актуализирате до по-нова версия.

asus_rt-ac68p_qos

Интерфейсът на софтуера на RT-AC1900P е особено стабилен, като същевременно  се използва с лекота. Например, настройките могат да бъдат контролирани чрез Asus приложението за смартфони или таблети. QoS настройките разрешават не само за клиентски устройства да бъдат определени измежду пет нива (най-високо, високо, средно, по подразбиране и най-ниско), но в допълнение, уеб трафика може да даде приоритет на базата на общи категории, включително игри или по-малки елементи сред шест категории, както можете да видите от изображението горе. Има и обичайните функции, включително включване на външно сторидж устройство чрез USB порт, VPN, анализ на трафика, алтернативен DNS, гост мрежа и родителски контрол.

Рутер Asus RT-AC5300

Най-добрия рутер от висок клас

  • + Уникален стайлинг и осем антени за покритие с голям диапазон
  • + Интуитивен интерфейс и QoS настройки
  • – Единствен USB 3.0 порт (другия е USB 2.0)
  • – Голям размер и липса на възможност за монтиране на стена

Asus AC-5300 е внушителна част от мрежовия хардуер с осем антени и пластмасова решетка за вентилация. Този рутер разполага с 1000Mbps на 2.4GHz честота и чифт 5GHz ленти, всяка за 2167Mbps. Това са най-високите скорости налични при потребителски рутер в момента. Asus RT-AC5300 изисква 65W. Той разполага с 1.4GHz двуядрен процесор, 512MB оперативна памет и 128MB флаш памет.

Бутони на рутер Asus RT-AC5300

Asus RT-AC5300 има защитна стена, beamforming и MU-MIMO. Разполага с четири Gigabit LAN порта и два USB порта, въпреки че само единия е по-бърз USB 3.0, а другия е USB 2.0. Поддържа обичайната характеристика на родителски контрол, VPN и свързване на принтера в мрежа. Разполага с отделни хардуерни бутони за WPS и можете да включите / изключите както LED осветлението, така и  Wi-Fi сигнала.

Asus AC5300 включва функции, които ви позволяват да отделите мъжете от момчетата, а това включва и поддръжка за Dual WAN. Това е функция, за тези които имат два източника на достъп до интернет и това позволява на рутера да използва и двата едновременно. Освен това, потребителя може да избира и двата от тях да са равноправни или да използвате единия като основен, а другия като резерв. Ако това не е достатъчно, потребителя може да включва мобилния широколентов USB модем в USB порта на рутера и рутера може да използвате за интернет връзка.

Рутерът също има AiCloud, който използва памет, поставена в USB порта като локално сторидж устройство или интернет достъпно FTP, включително чрез приложение за смартфон. Има общ детайлен контрол на всяка настройка на рутера, което ви позволява да направите фина настройка на вашата мрежа. Asus AC5300 може да следи за трафика и да осигурява общо използваните гигабайти за месец.

asus_rt-ac5300_qos_ts-computers-bg

Рутера може да даде приоритет на трафика по категории – игри, стрийминг, уеб сърфиране или може да бъде персонализиран чрез йерархична система на чест категории. За приоритизиране на гейминг трафика, рутера притежава интегриран WTFast GPN, изключителна геймърска частна мрежа за оптимизиране на маршрута на гейминг пакетите.

По време на теста, Asus AC 5300 се оказа напълно стабилен и имаше най-бързата скорост при 5GHz лента.

Рутер D-Link DIR-890L

D-Link DIR-890L

D-Link AC3200 Ultra Wi-Fi рутер (DIR-890L) е рутер от високо ниво, който е предназначен за игри. Разполага е шест антени. Трибандов рутер, който разполага с 2.4GHz работеща на 600 Mbps и две 5GHz работещи на 1300 Mbps всяка.

Какво да търсите в един рутер

Wi-Fi стандарти

Първото нещо, което да погледнете при избор на рутер е Wi-Fi стандарта, който използва. Актуалният стандарт е 802.11ac, който беше ратифициран през 2014г и заменящия го 802.11n (въведен през 2009г.). Двете основни постижения на 802.11n са едновременните въвеждания на 2.4GHz и 5GHz безжични честоти и MIMO (“multiple in, multiple out”) технология, която разделя потока от данни между множество антени. Скоростите на 802.11n стандарта достигат до 450Mbps за 2.4GHz и 5GHz честоти при N900 рутера. Налична е и beamforming технология (технология, която се фокусира върху предаването на сигнала директно към клиента) с 802.11n механизъм, но това беше патентовано и изисква клиентски адаптер, който да го поддържа от същия производител на рутера.

Новите 802.11ac рутери също предават на двете 2.4GHz и 5GHz честоти. Стандартите за 2.4GHz пренасят от 802.11n, с изключение на това, че се поддържат до четири едновременни пространствени потока, всеки един пренася до 150Mbps, общо 600Mbps. При 5GHz, 802.11ac скоростите варират за канал от 150Mbps до 433Mbps. Тази честота също така поддържа MIMO за до осем пространствени потока, което позволява по-бързи максимални скорости. Beamforming технологията е част от стандартът, така че тази технология се поддържа в рамките на различните производители на рутери и клиенти.

Wi-Fi скорости

В рамките на 802.11ac стандарта, има много скорости, от които да избираме. Те са базирани на комбинирана теоретична максимална скорост на 2.4GHz и 5GHz честотите. Например, AC120 има 2.4GHz скорост на 300Mbps и 5GHz скорост на 867Mbps, което сумарно е 1167 и може да се закръгли до AC1200. Това е списъка с текущите оценки:

table_1

Трябва да отбележим, че най-бързите стандарти  AC3200 и AC5300, те се базират на общата честотна лента, изпращаща през три връзки: една 2.4GHz и две 5GHz.

MU-MIMO

Последните така наречени ‘Wave 2’ рутери поддържат MU-MIMO. Този стандарт е за множество потребители, множество входове, множество изходи. Докато 802.11n MIMO се ограничава до един клиент, MU-MIMO може да се използва едновременно от четири клиента. Това дава предимство на радио вълните да се разпространяват многопосочно. Чрез този процес, предаването на данни става по-ефективно като по-малката честотна лента се губи и едновременното предаване може да предизвика появата на множество канали.

Beamforming

 Докато beamforming дебютира с 802.11n стандарта, тази технология е по-ограничена, като се изисква рутерът и клиентът да бъдат от един и същ производител. С 802.11ac, beamforming сега е част от стандарта, осигуряващ съвместимост между производителите.

Тази технология позволява на рутера да съсредоточи предаването на потока от данни директно към клиента, а не предаване еднакво във всички посоки. Това увеличава силата на сигнала към мястото, където това е необходимо, с по-малко смущения. Докато това е нов стандарт, има все още патентовани реализации на beamforming, като Beamforming+ на Netgear и AC Smartbeam на D-Link, които обещават още по-високи скорости. Въпреки това, тези твърдения са до голяма степен неизпитани.

Фърмуер с отворен код

Подобно на други компютърни механизми, рутерите имат вграден фърмуер в тяхната флаш памет. Когато рутера е уязвим за атака, това е до производителя да изглади фърмуера. Това е един от аргументите да имате рутер от главен производител, така че да имате на разположение актуализации на фърмуера, толкова дълго колкото рутера може да поддържа. При настройка на повечето рутери, те ще проверяват за най-новия фърмуер и ще го инсталират, като ви предоставят най-доброто и най-сигурно изживяване.

Има няколко фърмуер решения с отворен код, които се произвеждат и поддържат от ентусиазирани общности. Тези проекти включват DD-WRT, Tomato и OpenWRT. Докато тези отворени фърмуери бяха традиционно заредени върху рутерите вече не се поддържат, за да се даде възможност на текущата сигурност и допълнителни функции. Някои производители, като Buffalo с техния AirStation Extreme AC1750, са произвели нови рутери и техния единствен фърмуер е с отворен код. Дали това е добър подход? Предимство е, че крайния потребител вероятно ще достъпи до по-сигурен и актуален фърмуер за по-дълго от това, което повечето производители поддържат.

Смартфон интеграция

Рутерите имат настройки, които трябва да бъдат конфигурирани, като например създаване на мрежа за гости  или промяна на Wi-Fi паролата. Обикновено това се прави чрез уеб интерфейс през страницата на браузъра на компютъра. По-удобен е интерфейса на смартфона чрез Android или iOS приложение. Това са безплатни приложения, които са предоставени от производителя на рутера, които могат да контролират много, но не всички функции на рутера и  да бъдат направени през уеб интерфейса. (Същите тези приложения могат да се използват и на таблет.)

Предимството е, че данните за вход и уеб адреса не е необходимо да бъдат запомняни всеки път, когато се прави корекция. Примери за това са Netgear Genie и OnHub на Google. Допълнително предимство е, че някои от тези приложения могат да бъдат използвани дори когато смартфона е далеч от рутера и не е свързан чрез Wi-Fi, което може да бъде полезно, когато има проблем с домашната мрежа.

QoS

Това е настройка, която позволява на рутера да даде приоритет на по-важния трафик над по-малко критични данни, което позволява на честотната лента да бъде използвана най-ефективно. Като цяло, стрийминг медията, като високо честотното HD или 4К видео и игри изискват непрекъснат поток от данни, за да се гарантира отлично изживяване. Високопроизводителните рутери разполагат с QoS. Някои рутери позволяват дори по-подробни настройки, които позволяват на определени уебсайтове да бъдат приоритет.

Проверка на трафика и как го тествахме

Всички рутери включени в теста бяха изпитани с помощта на различни приложения с висока пропускателна способност, включително игри, 4К видео, трансфер на файлове, както и уеб сърфиране. Най-новата версия на фърмуера на рутера е инсталирана непосредствено преди тестовете.

Тестването беше направено за производителност, използвайки NetPerf софтуер. Десктоп с Gigabit Ethernet порт (10/100/1000) е използван за изпращане на информацията чрез кабелна връзка към рутер чрез CAT 5e кабел.

Три теста бяха направени на всеки безжичен адаптер и на двете 2.4 GHz и 5 GHz честоти, на близки и далечни разстояния, с най-високата пропускателна способност на всеки отчетен параметър. Клиентът използва Trendnet TEW-809UB, нашия избор за най-добър висок клас USB Wi-Fi адаптер. Пропускателната способност се тества както на 2.4м дистанция с пряка видимост, така и на 9.1м дистанция с прегради от стени и подове. Теста на 2.4м показа пикова производителност на хардуера, докато теста на 9.1м  е по-реалистичен, от това което крайния потребител ще изпита, когато се отдалечи от рутера с прегради като стени и подове. Резултатите са представени в следната таблица:

table_2

Резултатите от тестовете ще се различават в зависимост от заобикалящата ги среда. Ние тествахме всички рутери в една и съща среда.

Бъдещи насоки

Рутерите ще продължават да се развиват на база новите технологии. Наследникът на текущия 802.11ac стандарт е 802.11ad. към този стандарт се добавя трета честота – 60GHz. Това е безжична честота, която ще предложи увеличение на честотната лента със скорости измерени в Gbps на един канал и планира да се съчетае с MU-MIMO за до 10 едновременни канала.

Реклами