M.2 SSD: Малък диск доставящ голяма производителност

ssd - predator hyperx pcie

М.2 е малък форм фактор (SFF) с многоцелеви конектор, предназначен да замени малките mSATA и mini-PCIe слотовете. М.2 не е предназначен единствено за съхранение, той поддържа USB, SATA и PCIe.

М.2 PCIe съвпада с миграцията на SSD към PCIe, за да заобиколят 600Mbps ограничения на SATA шината. Обединението на PCIe и SSD е довежда до бързо съхранение на вашите данни.

test - pcie versus sata

Като говорим за бързо съхранение, това са почти четири пъти по-високи скорости от SATA. Трудно е да се опише колко гладко роботи вашата система с х4 PCIe SSD M.2. имайте предвид, че има и SATA M.2 SSD, но те са в границите на 600Mbps.

Взехме шест M.2 SSD диска за тест:

  • 256GB Samsung SM951 PCIe (AHCI)
  • 256GB Samsung SM951 PCIe (NVMe)
  • 480GB Kingston HyperX Predator PCIe (AHCI)
  • 256GB Samsung XP941 PCIe (AHCI)
  • 320GB Intel 530
  • 256GB Samsung EVO SATA

За да бъдем честни, включихме SATA дискове само за да ви покажем голямата производителност, предоставени от PCIe.

По-горе отбелязахме в скоби, дали PCIe дисковете са AHCI (Advanced Host Controller Interface) или NVMe (NonVolatile Memory express). AHCI е в основата на SATA протокола през PCIe, докато NVMe е нов комуникационен протокол разработен за не енергозависима памет. AHCI през PCIe отпада ограничението за трафик от 600Mbps, но NVMe предлага някои предимства за многонишковите операции, както ще видите в резултатите по-долу.

Единственият проблем с NVMe е, че вашата система трябва да може да зарежда от него. Всички дънни платки, които сме виждали предлагат PCIe-съвместим М.2 слот позволяващ зареждане от NVMe, но ако сте добавили М.2 на вашия настолен компютър чрез PCIe разширителна платка, може да се наложи да използвате AHCI. Всяка дънна платка от по-новите трябва да поддържа зареждане от AHCI.

Производителност

Всички тестове бяха направени на дънна платка Asus X99 Delux/U3.1 с 32GB DDR4 и процесор Intel Core i7-5820K. Ние използвахме интегрирания PCIe M.2 слот за AHCI/NVMe SSD дискове, а SATA дисковете са тествани с помощта на разширителна карта Addonics AD2M2S-PX4. Имайте предвид, че AD2M2S-PX4 не разполага със свой SATA HBA (host bus adapter). Тя просто използва SATA кабели от дънната платка, която включвате в картата.

test - as ssd 10gb sequental

Както можете да видите от графиките, резултатите бяха драматично разпределени от технологиите. PCIe устройствата спечелиха с големи маржове в скоростите при четене, нещо което ще забележите когато копирате големи файлове. NVMe е доказано по-бърз от AHCI.

test - as ssd 4k 64 threads

Имайте предвид, че PCIe M.2 и PCIe устройствата като цяло са сравнително нови технологии. При тестовете, SM951 AHCI, отстрани XP941 AHCI и е драстично по-бързо. И двете са х4 PCIe, но XP941 е PCIe второ поколение (500Mbps за лента), докато SM951 e PCIe трето поколение (1Gbps).

test - as ssd 4k

Бяхме изненадани и доволни да видим, че SM951 AHCI е конкурентна с NVMe.

test - 20gb copy

Виждали сме доста над 2Mbps от 750 серия NVMe PCIe на Intel, които се включват към PCIe слот като видео карта, така че SM951 NVMe може да не показва пълния си потенциал на NVMe.

Ето и подробности относно устройствата включени в тестовете.

Intel 530 360GB

ssd intel

Това е диск за по-старите NUC или в малък форм-фактор компютър. Той е SATA и предлага скорости от 500Mbps/300Mbps, съответно четене/запис. Това са достатъчни скорости за обикновения потребител, далеч по-бърз от един твърд диск, но не е продукт за ентусиасти.

Samsung XP941 PCIe AHCI

ssd samsung

XP941 със своя х4 PCIe интерфейс второ поколение е след SATA SSD, но бледнее в сравнение с производителността на SM951 AHCI и NVMe.

Samsung SM951 AHCI/NVMe

Ако искате най-бързите М.2 PCIe устройства, тези х4 PCIe SSD са това, което търсите. AHCI версията в момента е по-бърза за големи последователни прехвърляния, докато NVMe версията е чудесна за сървъри.

Kingston HyperX Predator PCIe

ssd kingston

Kingston HyperX Predator PCIe отбеляза по-ниски от Samsung SM951 неестествени показатели, но направи изключително добри в нашите тестове за копиране.

Samsung 850 EVO M.2 SATA

ssd samsung 850 evo

Този диск е по-бърз от Intel 530 и много по-евтин, но производителността спада с трансфер на големи данни. Не е катастрофално, тъй като с OCZ Trion 2.5-инча SATA диск е малко по-надолу от 300Mbps.

Plextor M6e PCIe

ssd - plextor m6e

AHCI PCIe диск ни впечатли, когато се появи за първи път. Той предоставя 100Mbps към 200Mbps над Samsung 850 EVO и Intel 530.

Реклами