LCD или LED монитор: Каква е разликата?

В тази статия:

Технологиите напредват с все по-бързи темпове и това разбира се променя света към по-добро. Но непрекъснато изникват все нови и нови термини, които в един момент може и да са объркващи, особено що се отнася до предлаганите в момента монитори. Поради тази причина, в тази статия ще ви посочим разликите между LCD и LED панелите.

Какво представлява LCD панела?

Liquid Crystal Display (LCD) е технология използваща течни кристали, които под въздействие на напрежение предприемат определени модели. Тези модели или блокират или пропускат светлина. При LCD телевизорите и мониторите, източника на светлина е разположен в задната част на дисплея и той осветява кристалите. Тази технология често използва CCFL (Cold Cathode Fluorescent Lamps) лампи, за да осигури подсветката.

За да предостави цветно избображение на вашия екран, LCD разполага с червени, зелени и сини субпиксели във всеки един пиксел. Транзисторите в дисплея контролират посоката на светлината, която всеки пиксел излъчва и която след това преминава през червен, зелен или син филтър.

Монитор Philips с тънка рамка

Какво представлява LED панела?

Светодиодите (Light Emitting Diodes) са малки полупроводници, които излъчват видима светлина, когато електрически ток преминава през тях. Обикновено светодиодите са по-ефективни от традиционните CCFL лампи.

Важно е да знаете, че LED панела също е вид LCD. Вместо CCFL лампи за осигуряване на подсветката, при LED технологията подсветката се осигурява от светодиоди. Светодиодите дават по-добър контрол на светлината, както и по-голяма ефективност, тъй като е възможно да контролират отделни светодиоди.

led vs oled екрани

LCD срещу LED мониторите

Най-лесният начин да разберете и запомните разликата между двете технологии:

  • LED е течнокристален дисплей с подсветка от светодиоди;
  • LCD е течнокристален дисплей с подсветка с флуоресцентни лампи.

Зад термините LED и LCD стоят различни технологии, които правят определени панели по-привлекателни за геймърите, любителите на филми, дизайнерите… И тук е момента да отбележим, че при по-старите LED и LCD разликата е по-изразена поради относителната възраст на двете опции за осветление.

Видове LED монитори

Съществуват няколко различни вида LED и LCD монитори. Когато избирате нов телевизор или монитор, разбирането на разликите и терминологията, ще ви помогне за правилната покупка. Ще ви запознаем с някои от най-често срещаните видове панели.

Edge-Lit LED

При този панел светодиодите са разположени около ръба на дисплея. Edge-Lit опцията позволява по-тънък дизайн и използва по-малко светодиоди. Светлината се отразява равномерно по екрана, за да създаде изображението.

Недостатъкът е тъмния контраст. Тъй като този вид е най-силно осветен по краищата, еднаквостта на цветовете и нивата на черното може да се превърнат в проблем, като някои области изглеждат по-тъмни от други.

Full-Array LED

Тези дисплеи използват мрежа от LED светлини зад LCD.  Светодиодите осветяват директно LCD панела, създавайки ярка и равномерна картина. За още по-добро възпроизвеждане на изображението, Full-Array LED дисплеите разполагат с технология локално затъмняване. Тя предоставя включване и изключване на група светодиоди, за да осигури по-добър общ контрол на нивото на яркост.

RGB LED

Често срещано твърдение е, че светодиодите излъчват бяла светлина. Но всъщност те произвеждат светлина по-близка до жълтото, отколкото до бялото. Тази разлика може да създаде промяна в цвета на изображението, което виждате на екрана си. За да се подобри това, някои производители заменят белите светодиоди с групиране на червени, зелени и сини (RGB) светодиоди. RGB LED комбинацията създава чисто бяло, което от своя страна осигурява по-ясни и истински цветове в целия спектър. Дисплеят използва електроника и програмиране, за да управлява RGB светодиодите.

OLED

Organic Light-Emitting Diodes (OLED) са осъвършенствана форма на LED. Всеки пиксел на OLED може да осветява или да затъмняват независомо, което води до много по-добри нива на черно, изключително остри цветове и по-добри контрастни съотношения. Повечето OLED екрани имат отлични ъгли на видимост и качество на цветовете.

OLED телевизорите и мониторите могат да използват програмиране с висок динамичен диапазон (HDR) поради по-високото ниво на яркост и точност на цветовете.

oled vs qled екрани
QLED

Quantum Dot LED (QLED) на Samsung подобрява точността на цветовете до 90% в сравнение с обикновен LED телевизор или монитор и може да достигне високите нива на яркост и дълбочина на цветовете, които HDR изисква.

А какво всъщност предтавляват квантовите точки, които са в основата на QLED технологията? Накратко, квантовите точки са полупроводникови нанокристали, които поглъщат светлина с една дължина на вълната и я извеждат с различна дължина. Светодиодите в QLED излъчват всички сини нюанси, от които се нуждае картината. Но синята картина не е желана от потребителите. Квантовите точки пречупват синята LED светлина в зелени и червени нюанси, необходими за завършване на изображението.

Един QLED телевизор или монитор съдържат милиарди полупроводникови нанокристали. Тези нанокристали придават на QLED екраните изклюителна черна гама и дълбочина на цветовете, както и отлична цветова наситеност и контраст.

Какви видове LCD монитори се предлагат днес на пазара?

В няколко наши теми сме разглеждали видовете LCD дисплеи, но тук ще си позволим да включим всеки един със съвсем кратко описание.

TN панели

Twisted nematic (TN) беше един от първите видове LCD дисплеи. Те предлагат бързо време за реакция и поради тази причина най-бързите гейминг монитори използват TN LCD панел, за да предоставят изключително бързи скорости на опресняване, до 240Hz. Това ниво на опресняване не е необходимо за всички потребители, но за геймърите е изключително важно (например, за намаляване на замъгляването на движението и плавността на прехода на изображението).

VA панели

Vertical alignment (VA) възникват през 90-те. При тях течните кристали са подредени вертикално, както подсказва и името. Вертикалната структура на подравняване позволява на VA панелите да произвеждат много по-дълбоки черни и по-добро представяне на цветовете в сравнение с TN панелите. VA панелите предоставят по-добър контраст.

VA панелите предлагат и по-бавна скорост на опресняване. И поради тази причина не са предпочитани от геймърите. Межди TN и IPS панелите, VA е най-малко популярна.

IPS панели

In-Plane Switching (IPS) панелите се считат за най-добрата технология на LCD по различни причини. IPS панелът предлага много широки ъгли на видимост и висока скорост на опресняване. Не са толкова бързи колкото TN панелите, но IPS панелите са широко достъпни на 144Hz, въпреки че вече са налични и 240Hz. По отношение на цветовото предаване са отлични.

Най-добрия LCD панел за телевизор и гейминг?

Типът на LCD панел, от който се нуждаете, зависи от това за какво ще го  използвате. Геймърите искат бързи времена на реакция и богата дълбочина на цвета, поради което IPS панелите са чудесна опция. Ако сте по-загрижени за качеството на картината за любимите си филми, OLED панелът ще се представи изключително добре.