Как да предпазите компютъра си от прегряване и защо това е важно?

Поддържането на безопасна температура при работа на вашия компютър е важно, особено когато температурата на околната среда се повиши. В тази тема, ще насочим вниманието ви как да се уверите, че компютъра ви не прегрява – и какво да правите, ако все пак прегрява.

Охладителната система на компютъра е един от най-важните компоненти. Без охладителна система, електрическите компоненти в системата, не биха били в състояние да функционират правилно. Необходимо е топлината да се разсейва, за да се поддържа безопасна температура.

Защо прегряването на компютъра е опасно?

Казано по-просто, ако температурата по време на работа се повиши повече от нормалното, е възможно да се съкрати живота на хардуера, което води до непоправими щети и потенциална загуба на данни. Освен загуба на данни, топлинните пикове водят до съкращаване на живота на дънната платка или процесора.

Най-важната причина да поддържате компютъра си охладен, е че не охладения работи по-бавно. Така, че за да предотвратите забавяне при  работа се уверете, че системата работи с умерени или ниски температури.

С каква температура трябва да работи моя компютър?

Поради различните видове компютърни марки и модели и според предназначението си, температурата варира. Безопасният работен диапазон зависи от процесора, производителя и други фактори, според които е невъзможно да се даде отговор, който да е приложим за всички процесори.

Според потребители от Overclockers Club (сайт посветен на клокване на процесори до своите граници, без прегряване):

AMD и Intel имат максимални температурни граници до около 80⁰С. Ако вашия процесор достигне тези граници, това означава, че имате сериозен проблем. Повечето потребители се опитват да поддържат температури под 40⁰С в ненатоварен режим и под 55⁰С при натоварване.

Как да проверите температурите на вашия компютър?

Поставянето на ръка над вентилационната система, не е точния начин да определите колко горещ е компютъра ви по време на работа. Как да определим температура на компютъра по време на работа? Имате няколко опции.

За да проверите температурата на компютъра без да инсталирате допълнителен софтуер, може да използвате BIOS-a. След рестартиране и преди зареждане на операционната система, имате възможност да влезете в BIOS-a. След като влезете в BIOS-а, трябва да намерите менюто отговарящо за температурата на процесора.

Температура на отделните части.

Но съществуват и много софтуерни инструменти, като HWMonitor, с който можете да следите температурите на процесора, видео картата, твърдия диск, както и минимални и максимални стойности на всяка температура.

Друг софтуерен инструмент е GKrellM работеща под Windows, Mac и Linux, включва приложения като Real Temp, Core Temp и SpeedFan. SpeedFan е бонус, който може да покаже скоростта на въртене на вентилаторите.

Как да предпазите компютъра си от прегряване?

Повечето компютри са оборудвани с подходящи системи за охлаждане и вентилатори, но ще ви насочим към няколко стъпки, с които ще предотвратите евентуалното прегряване.

Профилактика на компютъра.

Пазете чист компютъра си: първата стъпка при превенция от прегряване е като се уверите, че отделните компоненти са чисти. Нашият съвет е поне веднъж в годината да почиствате компютъра си от прах, който е главния виновник за прегряване на системата. При почистване може да се обърнете към специализиран сервиз.

Избягвайте да поставяте компютъра си до обекти излъчващи топлина: от съществено значение е и физическото местоположение на вашия компютър. Трябва да осигурите подходящо място, за да могат вентилаторите да работят стабилно и адекватно, предоставяйки им добър въздушен поток.

Ако все пак компютъра ви прегрява!

Ако все пак компютъра ви прегрява, изключете го и го ставете да изстине. След това може да предприемете почистване или да планирате някои подобрения по системата за охлаждане.

Компютъра грее.

Ако вашия компютър е чист и все още имате проблем с температурите, тогава отворете кутията и проверете за повредени вентилатори. Уверете се дали евентуално няма прекъснат или разкачен кабел към вентилаторите. Ако установите, че имате дефектирал вентилатор, може да си закупите нов или да се обърнете към специалист.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.