LAN кабел срещу оптичен кабел

лан и оптичен кабел

Независимо дали сте домашен или бизнес потребител или искате да се свързвате с вашите клиенти от цял свят, ви е необходим бърз, надежден и сигурен интернет. Това е от съществено значение за вашия бизнес.

В тази статия ще изброим предимствата и недостатъците на популярните опции за свързване към интернет, а именно чрез оптичен кабел и обикновен Ethernet кабел.

Предистория

Ethernet кабел

ethernet кабелРазработен от Xerox в началото на 1970-та, Ethernet е въведен през 1980. Ethernet е популярен метод на мрежови компютри в локалната мрежа (LAN), използващ медни кабели. В миналото, Ethernet имаше репутацията на по-бавен от оптичния, но това започна да се променя. Скоростта на Ethernet беше ограничена до 10Mbps. Въпреки това, “Fast Ethernet” предлага скорости от 100Mbps, а “Gigabit Ethernet” може да достави скорости от 1000Mbps.

Благодарение на непрекъснатото нарастващо търсене на скорост, гигабитовия Ethernet се очертава като опция на Ethernet. Тези кабели се състоят от множество медни нишки, усукани заедно и образуват четири проводника. Две от двойките се използват за изпращане на данни, а другите две за получаване на данни. Данните се изпращат чрез електрически сигнали, изпратени през медно окабеляване. Cat 5e и Cat 6 кабели са предназначени за високоскоростен гигабитов интернет.

Оптичен кабел

оптичен кабелПринципът зад оптичните влакна датира от средата на 1800 година. През годините, оптичната технология е била използвана в редица приложения, включително в телевизионните камери, които НАСА изпраща на луната през 1969. Днес, оптичните кабели са синоним на скорост и са особено ефективни, когато се прехвърлят данни на големи разстояния.

Кабелът е съставен от нишки от невероятно тънко оптическо чисто стъкло, които носят цифровата информация със светлина вместо електрически ток. Има два основни типа оптичен кабел: едномодови и многомодови. Едномодовите използват лазерна светлина за изпращане на сигнали и са по-тънки от многомодовите. Светодиодите (LED) се използват за изпращане на сигнали в многомодовите кабели и многомодовите кабели обикновено се използват на къси разстояния. Скоростта на трансфер на данни между 10Mbps до 10Gbps са в нормата.


Смущения

ethernet кабелEthernet кабелите са уязвими към електромагнитни смущения, защото работят чрез електрически сигнали. Въпреки това, ако използвате екраниран кабел можете да избегнете тези смущения. Екранирания кабел има защитна обвивка, която обгръща и предпазва проводниците от електромагнитна загуба и смущения. Въпреки, че не винаги е необходим, екранирания кабел е предпочитан избор, ако работите в близост до силни електромагнитни смущения, като например такива произвеждани от генератор.

Тъй като оптичните кабели работят чрез предаване на светлина,оптичен кабел смущенията от електронни устройства не са проблем. Освен това, тъй като не превеждат електричество, оптичните кабели са идеални за места с високо напрежение, в сгради, склонни към светлинни удари и на места, където се намират взривоопасни газове.


Сигурност

ethernet кабелПоради начина, по който се предават данните Ethernet медното окабеляване е уязвимо за прихващане. Ethernet комутаторите могат да помогнат за подобряване на сигурността.

 

оптичен кабел

Информацията изпратена по оптични кабели е много по-трудно да бъде прихваната, защото светлината не може да бъде прочетена, както сигналите изпратено по медно окабеляване.


Скорост

ethernet кабелДо неотдавна, скоростта на оптичните кабели беше много по-висока от скоростта на Ethernet кабелите. Но тъй като технологията на ehternet кабелите напредна, те могат да осигурят толкова бързи скорости, колкото някои оптични кабели. Както бе споменато, gigabit Ethernet може да осигури скорост на трансфер на данни до 1000Mbps, но ако използвате кабел Cat 6 може да поддържа скорост на трансфер на данни до 10Gbps.

оптичен кабелОбикновено, оптичния кабел предава данни по-бързо от Ethernet кабела и има потенциала да бъдат изключително бързи. В действителност, едномодовия оптичен кабел може да предава данни със скорост от 100 терабита в секунда.


Безопасност

ethernet кабел

Напрежението от Ethernet кабелите е достатъчно да предизвика пожар. В тези кабели винаги е налично електричество.

 

 

оптичен кабел

За разлика от Ethernet кабела, оптичния кабел е незапалим, защото не използва електричество.

 

 


Капацитет и пропускателна способност

Нишките на медните кабели са по-тънки от нишките на оптичните влакна, така по-малко кабели могат да бъдат групирани в 22 размер меден кабел в 22 размер оптичен кабел. Освен това, Ethernet кабела предлага по-малка пропускателна способност. Например, кабел Cat 6 може да предава 600 MHz на 100 метра, но многомодовия оптичен кабел може да предава 1000 MHz на същото разстояние.

Реклами