Как да проверите дали някой използва вашата Wi-Fi мрежа

компютърна техника

Wi-Fi скоростта е забавена от известно време? Ако вашия рутер все още използва стари методи за сигурност като WPA, има голяма вероятност някой да е хакнал мрежата ви и да използва вашия интернет.

Проверете устройствата свързани с вашия рутер

Този метод е 100% гарантиран, за да видите всички устройства регистрирани към вашата мрежа, но не всеки рутер съдържа тази ценна информация. Трябва да влезете в настройките на вашия рутер, като въведете IP адреса му директно в адресната лента на браузъра. При повечето настройки или http://192.168.0.1 или http://192.168.1.1 трябва да работят или друг вариант да е записан на самия рутер, заедно с потребителското име или парола, с които трябва да влезете. Ако не можете да намерите паролата си и не си спомняте да сте я променяли, тогава можете да позвъните на вашия интернет доставчик за съдействие (ако сте получили рутера от тях).

След като влезете в настройките на рутера, разгледайте раздел, наречен Attached Devices или Device List. При флашнатите DD-WRT рутери, това може да откриете в Status -> Wireless screen. Ще откриете списък на всички IP адреси, които се използват в момента.

wifi устройства

На моя Virgin Media рутер, намерих списъка под IP filtering.

ip адреси в рутер

Разбира се, не всичките ви устройства ще имат имена, така че ще трябва да разберете IP адреса на всеки компютър и Wi-Fi устройство, което притежавате, за да ги сравните със списъка. Не забравяйте, че iPhone или Android телефон, притежават свой собствен IP адрес.

Какво трябва да предприемете, ако някой използва Wi-Fi мрежата ви?

Не използвайте WPA.

Всеки, рутер закупен през последните 5 години, трябва да може да поддържа по-сигурен протокол за удостоверение, затова влезте отново в настройките на рутера си и намерете Wireless Settings. Променете опциите за защита от WPA на WPA2. WPA2 е по-надежден протокол, но смятам, че е несъвместим с някои от устройствата  в моята мрежа, затова избрах опцията, която позволява и двете. Не избирайте Enterprise опцията, защото е предназначена за компании със сървъри за удостоверяване. Когато избирате паролата си, уверете се, че е с дължина най-малко 15 символа, включваща малки и големи букви, цифри и пунктуационни знаци.

настройки на рутер

Съществуват и други методи, които някои хора могат да ви посъветват да опитате, но те не работят.

Да скриете SSID: Можете да скриете името на безжичната си мрежа, за да не се вижда, но свободно достъпните хакерски инструменти като Backtrack, ще ги разкрият незабавно.

IP филтриране:Това приложение блокира конкретен IP адрес, но промяната на IP адреса е толкова проста, колкото и обновяване на връзката.

МАС филтриране: По-сигурен метод, тъй като блокира устройството чрез уникалния хардуерен адрес, но всеки, който иска да използва вашата Wi-Fi мрежа, може лесно да „свали“ своя МАС адрес.

Можете да създадете отворена Wi-Fi мрежа за хора, които използват безжичната ви мрежа и да стартирате всичко през Linux proxy. Proxy може да бъде настроен да нарязва интернет потока и резултата от това е, че изображенията ще са обърнати надолу.

Да обобщим…

Усещате, че Wi-Fi сигнала ви е бавен? Може проблема да е от компютъра ви или рутера ви се нуждае от рестартиране. Можете също така да опитате да увеличите Wi-Fi сигнала Wi-Fi extender.

Реклами