Какъв мрежови кабел трябва да използваме, cat 5/5e/6/6a?

Категории мрежови кабел

Не всички мрежови кабели са еднакви. Каква е разликата между тях и кой да използваме? Ще разгледаме техническите и физическите различия при мрежовите кабелни категории.

Мрежовите кабели са групирани в последователно номерирани категории („cat”) базирани на различни спецификации; понякога категорията се актуализира с допълнителни разяснения или тестови стандарти (например 5е, 6а).

Какви са различията между категориите и кога да използвате неекраниран, екраниран, многожичен или плътен кабел?

Технически различия

Не е лесно да се видят разликите в кабелните спецификации, за разлика от физичните промени. Ще видим какво всяка категория прави и какво не поддържа.

Table

Всяка категория носи по-строги тестове за елиминиране на външни шумове (ХТ) и добавяне на изолация между проводниците.

Физически можете да използвате Cat-5 за 1Gb скорости и лично аз използвам кабел по-дълъг от 100 метра, но тъй като стандартът не е тестван за това, най-вероятно ще имате смесени резултати. Само защото имате кабел Cat-6 не означава, че ще имате 1Gb мрежа. Всяка връзка във вашата мрежа трябва да поддържа 1Gb скорост в някои случаи връзката ще трябва да бъде оказана в софтуера, за да използва наличната скорост.

Категория 5 е ревизирана и е заменена от категория 5Enhanced (cat-5e), която не е променена физически, но са приложени по-строги тестови стандарти за външни шумове.

Категория 6 е ревизирана с категория 6 Augmented (cat-6a), която е предоставила за тестване 500Mhz комуникация (в сравнение с cat-6 на 250Mhz). По-високата честотна комуникация елиминира външните шумове (АСТ), което дава възможност за по-дълъг обхват при 10Gb/s.

Физически разлики

Как физически кабела елиминира смущенията и дава възможност за по-високи скорости? Това се постига чрез усукване на проводниците и изолация. Кабелното усукване е изобретено от Александър Бел през 1881г. за използване на телефонни проводници. Той е открил, че чрез усукване на кабела на всеки 3-4 полюс, се намаляват смущенията и се увеличава диапазона. Усуканият чифт става основа за всички мрежови кабели, за да се избегнат смущенията между вътрешните проводници (ХТ) и външните проводници (Axt).

Има две основни физически различия между cat-5 и cat-6 и това са броя на усукванията за сантиметър в проводника и дебелината на обвивката.

cat 5, 5e, 6

Дължината на кабелните усуквания не е стандартизирана, но обикновено има 1.5-2 усуквания за сантиметър в cat-5(e) и 2+ усуквания за сантиметър в cat-6.  Във всеки кабел, всеки цветен чифт ще има различна дължина на усукване базирана на прости числа. Размерът на усукванията за чифт е уникален за всеки производител на кабели. Както можете да видите на снимката по-горе, нито един от чифтовете няма същия размер на усукване за инч.

Много кабели от cat-6 включват найлонова обвивка, която помага за елиминиране на смущенията. Въпреки, че обвивката не е задължителна в cat-5, някои производители я включват.

Докато найлоновата обвивка помага за намаляване на смущенията в проводника, по-дебелата обвивка предпазва от близки шумове (NEXT) и външни шумове (AXT), които се появяват толкова често, колкото честотата (Mhz) се увеличава. На тази снимка кабела от cat-5е има най-тънката обвивка, но той също така е единствения с найлонова обвивка.

Обвивки cat 5, 5e, 6

Екраниран (STP) срещу неекраниран (UTP)

Защото всички мрежови кабели са усукани, производителите използват екранировка за допълнителна защита на кабела от смущения. Неекранирания усукан чифт може лесно да се използва за вътрешен кабел, докато екранирания може да използвате на места с високи смущения.

UTP STP

Има различни начини да се екранират мрежовите кабели, но обикновено това включва поставяне на екранировка около всеки чифт проводници. Това предпазва чифтовете от смущения. Технически снимката по-горе показва екраниран S/STP кабел (Screened STP).

utp s-utp stp s-stp

Плътен срещу многожилен

Плътните и многожилните мрежови кабели се отнасят до действителния меден проводник в чифтовете. Плътния кабел използва едно медно жило за електрически проводник, докато многожилния използва серия от медни кабели усукани заедно. Има много различни приложения за всеки проводник. Но има две основни приложения за всеки тип, които трябва да знаете.

Stranded и Solid

Многожилния кабел е по-гъвкав и трябва да се използва на места, където можете да премествате кабела често.

Плътния кабел не е толкова гъвкав, но е по-траен и това го прави идеален за постоянни инсталации, както и използването му на открито.

Реклами