Какво трябва да знаете за ъпгрейдването на хардуера на вашия лаптоп?

Ъпгрейд на лаптоп

Лаптопите не са толкова лесни за ъпгрейд като настолните компютри. В действителност, по-новите лаптопи стават все по-трудни за ъпгрейд, но можете да обновите вашия лаптоп като добавите RAM или SSD.

Настолни компютри срещу лаптопи

Когато асемблирате настолен компютър, типичната кутия ще ви предостави достатъчно място. Можете да я отворите, премахвайки няколко винта и ще получите лесен достъп до компонентите. Хардуера може да бъде заменен, винаги когато искате. Дори,ако си купите готова конфигурация, дънната платка може да разполага със свободни RAM и PCI-Express слотове, за да можете да инсталирате повече RAM или разширителни карти.

Лаптопите са различни. Вие не можете да конфигурирате свой лаптоп. Производителите избират компонентите (но разнообразието от конфигурации е голямо), които ще се впишат в съответното шаси. Съвременните Intel ултрабуци и Apple MacBooks стават все по-тънки и леки и не са предназначени за ъпгрейд от потребителите.

Дънна платна на лаптоп

Бариери за ъпгрейд на лаптоп

Дизайн: Много лаптопи не могат да бъдат отворени. Пример за това е Sufface Pro 2 на Microsoft. MacBooks на Apple могат да бъдат отворени (използват патентовани винтове), но ща намерите стегната подредба от компоненти, там ще откриете и батерията.

Отварянето му: Отварянето на лаптопа може да не бъде приятно изживяване. Компонентите му са плътно разположени и може да се наложи да премахнете няколко, докато стигнете до желания.

Запояване на компонентите: Някои устройства се предлагат със запоени компоненти. Например, MacBooks се предлагат със запоени CPU, GPU и RAM върху дънната платка. Не можете просто да премахнете тези компоненти и да ги замените с други.

Гаранция: Дори и да можете да отворите лаптопа и да замените даден компонент, повечето производители на лаптопи твърдят, че това ще анулира гаранцията. Ако толкова държите да отворите лаптопа, ще трябва да отстраните стикера за гаранция и така гаранцията автоматично отпада.

Добавяне на SSD

Честите ъпгрейди при лаптопите

Много лаптопи могат да бъдат ъпгрейднати по няколко начина:

Инсталиране на повече RAM: Ако дънната платка на вашия лаптоп има свободни RAM слотове, можете лесно да добавите допълнителен модул. Някои лаптопи имат специален панел  за RAM паметта, разположен в долната част, който лесно можете да отворите, за да получите достъп до RAM слотовете. Не забравяйте да си купите правилната RAM памет.

Ъпгрейд на лаптоп с SSD: ако вашия лаптоп разполага с по-бавния механичен твърд диск (HDD), може да имате възможност до ъпгрейд с по-бърз твърдотелен диск. Този процес, ще включва отваряне на лаптопа, деинсталиране на твърдия диск и поставяне на твърдотелния диск. Ще трябва да създадете копие  на вашата операционна система или да инсталирате Windows на новия SSD диск.

Замяна на оптично устройство с HDD: Ако искате да запазите механичния твърд диск, тогава можете да го инсталирате на мястото на оптичното устройство в специално шаси, наречено кади. А SSD можете да инсталирате на мястото на HDD.

Ъпгрейд на CPU и GPU могат да се осъществят при някои лаптопи, но по-трудно. Ще трябва да си купите съвместими компоненти, които ще отговарят на вашия лаптоп и ще се поддържат от BIOS. Различните централни и графични процесори генерират различни количества топлина, така че трябва да изберете правилните.

Рам памет за лаптоп

Може да потърсите информация в интернет дали вашия модел лаптоп може да се ъпгрейдне и какъв тип компоненти.

Ъпгрейд на компютри

Много лаптопи все още позволяват да бъдат ъпгрейдвани, но се движим към бъдеще, където повечето компютри няма да се обслужват от потребителите.

Реклами