7 неща, които трябва да имате предвид при закупуване на WiFi Range Extender

wi-fi разширител

Range Extender (разширител за безжична мрежа) е ефективен и достъпен начин да увеличи съществуващото безжично покритие във вашия дом.

Какво представлява Wireless Range Extender?

Безжичните разширители са устройства, предназначени да увеличат съществуващото безжично покритие, елиминирайки „мъртвите зони”. Не ви е необходимо някакво техническо ноу-хау, за да ги настроите и могат да бъдат много добро решение за вашите Wi-Fi неволи.

Нуждаете ли се наистина от разширител?

Преди да помислите за безжичен разширител, трябва да проверите вашия наличен рутер. Ако рутера ви е на няколко години, най-добре е да инвестирате в нов, което ще е най-ефективния начин за решаване на проблема. Можете дори да използвате стария като удължител за новия, но ще е необходима жична връзка – и тази настройка може да бъде предизвикателство.

Wi-Fi разширителите не могат да се конкурират с кабелните връзки по отношение на скоростта.

Можете също така да си закупите адаптери за удължаване на кабелната връзка (powerline adapter) чрез електрическата инсталация на вашия дом. За тази цел включвате един интернет кабел във вашия рутер, а другия край към единия адаптер, който е включен към контакт от вашата електрическа мрежа. Вторият адаптер включвате в контакт в близост до устройството, което искате да свържете и можете да свържете втори интернет кабел от този адаптер до устройството. Това е идеален вариант, ако имате едно устройство, което се нуждае от стабилна връзка и тя ще е много по-бърза отколкото с удължител.

Важни характеристики

Съвместимост с вашата Wi-Fi мрежа

Оригиналният Wi-Fi стандарт, IEEE 802.11, се появи през 1997 и вече поостаря. От тогава са добавени A, B, G, N и AC стандартите. Няма абсолютно никакъв смисъл да купувате безжичен разширител с най-новия стандарт, ако вашият рутер не го поддържа. Проверете какъв стандарт поддържа вашия рутер; ако не поддържа поне N, тогава се замислете да го замените преди избора за разширител.

Скоростите са показани в Mbps и диапазона е голям. Може да имате 300Mbps N рутер или най-добрия вариант 1300Mbps AC рутер. Най-важното нещо, което трябва да запомните е, че няма смисъл да избирате разширител, който поддържа по-висока скорост от вашия рутер, защото това няма да ви даде никакво предимство. Вашият безжичен разширител може само да разпространява сигнала, който получава.

Еднобандов или двубандов

802.11n WiFi стандарта въведе двубандова поддръжка. Той покрива отдавна използваната 2.4GHz лента, но също и 5GHz лента. Най-общо казано, 2.4GHz лентата има по-голям обхват, но 5GHz лента поддържа по-високи скорости. Ако имате двубандов рутер, най-добре е да си закупите двубандов разширител. Еднобандовия разширител е по-евтин и докато ще може да разширява 2.4GHz лента в дома ви, вие все още ще сте в състояние да се свържете към оригиналния рутер с 5GHz.

Стандарти за сигурност

Трябва да търсите най-новата WiFi Protected Access версия, която е WPA2-PSK (AES). Търсете AES, като опонент на TKIP. Това е метод за криптиране, който ще попречи на всеки без вашата парола да се свърже към вашата мрежа. Ако вашия рутер не поддържа WPA, това е още една причина да помислите да го замените.

Естетичен дизайн

Има различни дизайни, но предимно са в две естетически групи. В едната, безжични разширители с малки размери и някои от тях с вътрешни антени, които са предназначени директно да се включват в контакта.  Те имат няколко светодиода, които показват силата на сигнала. В другата група са разширители, които много приличат на рутери с няколко антени и собствено захранване.

Безжичните разширители, предназначени да се включват директно в стената са по ненатрапчиви. Големите разширители имат повече функции.

Допълнителни функции

Има много потенциални функции, които безжичния разширител може да предложи. Един или няколко интернет порта. Това ви позволява да включите устройството с кабелна връзка, която предлага по-добри скорости и намалява броя на устройствата, които искате да свържете безжично. Ако просто искате разширителя да обслужва телевизор, гейминг конзола и DVR, тогава безжичния разширител с три интернет порта, ще е най-доброто решение за вас.

Някои безжични разширители предлагат възможност за аудио стрийминг. Те имат порт за свързване на високоговорители и слушалки, което ви позволява да изберете и стриймвате музика от вашия смартфон или лаптоп.

Лесни за свързване

Ще ви е необходимо да знаете името на мрежата на вашия рутер или SSID (уникалано име на конфигурирана безжична LAN мрежа), както и вашата парола или ключ, за да настроите връзка. Тази информация често може да бъде намерена на гърба или долната част на вашия рутер.

Някои безжични разширители предлагат WiFi Protected Setup (WPS), което прави нещата дори по-лесни. Просто натиснете бутона на вашия рутер и след това бутона на безжичния разширител и те ще се свържат. Рутерът ще изпрати съответните данни на разширителя и те ще се свържат, без да ви се налага да правите каквото и да било.

Ценови диапазон

Не е необходимо да платите висока сума за един приличен безжичен разширител. Цените започват от около 50 лева и достигат до около 350 лева.

Реклами