Thunderbolt 3: Какво представлява и за какво се използва?

thunderbolt

С 4К възхода, дисплеите вече предлагат големи резолюции. Хард дисковете и твърдотелните дискове непрекъснато се подобряват по отношение на скорост и капацитет. Лаптопите са по-малки и по-тънки, съответно е жертвана свързаността.

Thunderbolt 3 променя всичко това. Той използва новия USB Type-C конектор за по-бърз трансфер на информация.

Какво е Thunderbolt?

Thunderbolt е разработен от Intel през 2011. Докато USB 3.0 предоставя скорост на трансфердо 5 Gigabits в секунда (или 640 Megabytes за секунда), първото поколение на Thunderbolt осигурява два пъти по-високи скорости. Но за разлика от USB, Thunderbolt може да прехвърля няколко типа данни: не само серийни данни на устройства и периферии за съхранение, но и видео данни за дисплеи.

Освен това, Thunderbolt позволява верижно свързване на устройствата, така че можете да свържете твърд диск към вашия компютър, след това дисплей към твърдия диск и всичко ще работи без проблем.

кабел usb type-c

Първоначално Thunderbolt е предназначен да усили USB 3.0, включвайки го в mini Display Port конектора, когато е реализиран за първи път през 2011 в MacBook Pro на Apple.

Какво е USB Type-C?

USB Type-C е най-новия USB конектор и е проектиран да замени повсеместния micro USB конектор, който виждате на повечето настоящи Android телефони, наред с други устройства. Този нов конектор е на път да измести USB Type-A конектора, който е известен като „стандартен” USB конектор.

USB Type-C конекторът е малък и компактен, но най-голямата разлика е, че е напълно обратим. Няма „правилен начин” на включване. В действителност, може да сте го виждали в новия 12” MacBook на Apple, който заменя всички разширителни портове за един USB Type-C порт.

usb type-c

Този порт позволява много по-голяма мощност. По подразбиране, USB Type-C позволява 7.5W и 15W предавания, което е огромно подобрение в сравнение с предаването на USB 2.0 от 2.5W и USB 3.0 от 4.5W. освен това, той може да предава до 100W – достатъчно за зареждане на всички, но най-вече на мощни лаптопи.

Това означава, че телефони и таблети ще се зареждат много по-бързо и кабелът, който използвате за зареждане на вашия лаптоп може да се използва за зареждане на всичко, което използва USB Type-C. Нещо повече, теоретично можете да зареждате своя телефон, като го включите към таблета си.

Thunderbolt + USB Type-C = нова ера

Thunderbolt 3 използва USB Type-C конектора вместо Mini DisplayPort адаптера, който е по-ранна версия на Thunderbolt. Това е голяма новина поради няколко причини.

На първо място, Thunderbolt 3 вече не е в капана на бившата си ниша. Apple е единствения реален производител използващ Thunderbolt, най-вече защото HDMI и VGA отдавна са на разположение.

Сега, когато най-новия порт използва USB конектор, Thunderbolt започва да се появява в много нови ултрабуци и лаптопи – увеличени на броя на Thunderbolt продуктите, означава повече Thunderbolt способни периферии.

Сам по себе си, USB Type-C е просто още един USB кабел, който е обратим и може да предостави по-голяма мощност. Въпреки, че това са полезни функции, те не са достатъчно забележими, за да имаме основание да заменим широко използвания USB Type-A конектор. Но Thunderbolt 3 предоставя повече причини, за да го използваме и ще увеличи скоростите.

свързване на различни устройства към usb type-c

Не всички USB Type-C портове поддържат Thunderbolt 3. Мобилните устройства като смартфони и таблети могат да използват конектора, но Thunderbolt платформата е достъпна само за Intel процесори, но повечето мобилни устройства не разполагат с такива. Като такива, много USB Type-C периферии нямат включен Thunderbolt контролер.

Така, че ако включите USB Type-C устройство към Thunderbolt 3 порт, то ще работи, но няма да поддържа Thunderbolt функциите. По същия начин, Thunderbolt 3 перифериите включени към обикновен USB Type-C порт, ще работят, но няма да поддържат Thunderbolt функциите.

Thunderbolt 3 е включен към Intel Skylake чипсет, който е наличен в края на 2015. Настолните компютри могат да включват един или два Thunderbolt 3 порта, докато повечето лаптопи ще имат само един (вариант с ниска мощност).

4 причини защо да харесвате Thunderbolt 3

Thunderbolt 3 може да ви позволи да направите доста неща с един единствен кабел. Независимо дали искате да свържете дисплей, твърди дискове или да направите нещо необичайно, Thunderbolt 3 дава възможности, които до сега са били неосъществими.

  1. Можете да свържете големи дисплеи.

Тъй като Thunderbolt 3 носи със себе си най-новата версия на DisplayPort, можете да използвате един кабел да свържете два 4К дисплея при 60Hz.

  1. Може да ускори трансфера на данни.

Ако искате да редактирате видео или работите с много снимки, хард диск с Thunderbolt 3 може да ви осигури по-бързо съхранение. AKiTiO Thunder Duo Pro, например, може да поеме два твърди диска или SSD диска и да ги превърне в RAID масив, който ако използвате два твърди диска може да ви осигури скорост на четене 785 MB в секунда.

Това е повече от достатъчно, за да работите с 4К видео.

скорости на трансфер на usb type-c

И това е само с две устройства. Ако сте готови да се откажете от 4К дисплеите и се фокусирате изцяло върху съхранението, Thunderbolt 3 теоретично може да има скорости на трансфер до 5 Gigabytes per second, което е 8 пъти по-бързо от USB 3.0 и 4 пъти по-бързо от USB 3.1.

  1. Може да подсили вашия лаптоп.

Един от най-интересните продукти, който излезе на пазара е Razer Core, външна видео карта предназначена за Razer Stealth ultrabook. Razer Core ще може да побира повечето графични карти ще бъде съвместим с всеки лаптоп, който поддържа Intel графики чрез Thunderbolt 3 порта.

vunshna-video-karta-razer-core

Това означава, че може да имате тънък и лек лаптоп, с дълъг живот на батерията, който може да се свързва с Razer Core. Докато Thunderbolt 3 все още не може да ви предостави скоростите на един PCI Express слот, който можете да откриете на един настолен компютър, той е достатъчно бърз, за да ви позволи да играете игри, за които само сте мечтали да играете на лаптоп.

  1. Можете да свързвате повече неща.

thunderbolt 3

Thunderbolt докинг са много полезни, като новата Dell Thunderbolt Dock. Тя осигурява 5 USB порта, заедно с порта за Ethernet, VGA, HDMI, Mini DisplayPort и DisplayPort, което ви позволява да свържете един 5К дисплей, два 4К дисплея и три 1080р дисплея.

Има и друг Thunderbolt 3 порт, така че можете да свържете верижно до други ваши Thunderbolt 3 устройства и периферии – дори друга докинг станция или хъб. И ако вашия лаптоп поддържа зареждане през USB Type-C конектора, той също ще се зарежда.

Thunderbolt 3 и USB Type-C работят перфектно заедно. Можете да свържете няколко дисплея, няколко хард диска и дори външна видео карта, докато зареждате своя лаптоп. И всичко това само с един кабел.

Реклами