Какво е HDR TV и за какво е необходимо

какво означава hdr

На таз годишния Consumer Electronics Show, бяха представени доста интересни технологии, свързани с виртуалната реалност и дроновете, но имаше една област, която наистина беше любопитна: тенденции в домашното забавление.

4К резолюцията е един от най-интересните термини, но съвсем скоро ще започнем да говорим и за 8К. Ultra HD Blu-ray са друга област на интерес, както и OLED екраните – но най-големия напредък е новата High Dynamic Range (HDR) функция, която ще бъде включена при телевизорите по-късно през тази година.

Какво е High Dynamic Range?

“Dynamic range” е разликата между абсолютно най-тъмната област на снимката в сравнение с най-светлата област на снимката. “High” dynamic range означава, че тъмното е тъмно, а светлото е светло.

Ако ви звучи, така че е свързано с контраста, ще сте прави – но е свързано и с цветовете на дисплея. За да се счита телевизора съвместим с HDR, той трябва да отговаря на определени изисквания за контраст и цветова гама.

телевизори

По отношение на контраста, има две важни характеристики: върхова яркост, която е свързана с това колко светлина телевизорът може да произвежда при максимум и ниво на черното, което е свързано с това колко светлина се произвежда при минимум.

Разликата между върховата яркост и нивото на черното, дава съотношението на контраста на телевизора и по-голямото контрастно съотношение предоставя по-динамични изображения.

Ето защо има два контрастни стандарта за HDR. Първият стандарт изисква върховата яркост да е над 1000 нита и новото на черното под 0.05 нита. Вторият стандарт изисква върховата яркост да е над 540 нита и нивото на черното под 0.0005 нита.

image

По отношение на цветовата гама, HDR съвместимите телевизори трябва да поддържат нов стандарт, който дава възможност за по-голямо разнообразие от цветове.

До неотдавна, повечето мултимедийни устройства – като например телевизори и  Blu-ray дискове – всички те са се присъединили към 25-годишния стандарт за 8-битово цветово пространство, което може да произвежда 16 милиона цвята. HDR телевизорите, трябва да се придържат към 10-битова дълбочина на цвета, която може да произвежда над 1 милиард цвята. (Съществуват и 12-битови и 16-битови стандарти.)

За съжаление, поради допълнителната информация, която трябва да бъде включена в 10-битовия сигнал, обратна съвместимост вероятно няма да бъде възможна.

Какво означава HDR TV за вас?

По принцип, HDR телевизорите могат да произвеждат по-тъмни и по-светли светли цветове, както и широка гама от цветове от тъмно към светло. Но какво означава това за вас? Дали това е по-добро от сегашните телевизори?

Истинската полза от HDR е, че произвежда по-реалистични изображения на екрана. Технологиите за дисплеи все още се опитват да наваксат по отношение на това колко човешкото око може да види и HDR е една стъпка по-близо до това.

За да е ясно, закупуването на HDR телевизор, няма да ви позволи да гледате всеки филм или предаване с HDR качество. Медийните интерфейси трябва да поддържат HDR съдържание.

blue ray 4k плеър

Това звучи объркващо, затова ще ви поясним с пример. Редовните Blu-ray дискове в действителност могат да поддържат филм с 10-битов цвят, но вашия Blu-ray плеър няма да бъде в състояние да го обработи.

Това е същия вид проблем, който се среща и при първото поколение на 4К телевизорите. Само защото си купувате 4К телевизор не означава, че ще използвате 4К резолюцията. Самото съдържание трябва да бъде на разположение в 4К, за да се възползвате от него.

Това показва, че цялостното качество на изображението, което получавате от един HDR съвместим телевизор, вероятно ще е по-добро, отколкото наличния ви телевизор ви предоставя, благодарение на подобрените съотношения на контраст, нивата на върховата яркост, както и нивата на черното.

led oled

Забележка: Ако имате намерение за стрийминг на HDR съдържание, ще ви е необходима по-голяма пропускателна способност, за да се справи с цялата допълнителна цифрова информация, която е включена в един HDR сигнал.

Има и още нещо, което трябва да знаете: това няма значение, ако телевизорът е LED или OLED. Разбира се, OLED екраните не могат да достигнат същите нива на яркост като LED екраните, но тъй като има два контрастни стандарта, HDR все още е възможно – и си заслужава – на OLED. Ако искате по-светли изображения изберете LED. Ако искате по-тъмни – изберете OLED.

Реклами