Каква е разликата между 4K и Ultra HD?

екрани с висока резолюция

Ако искате да си купите нов телевизор, най-вероятно обмисляте между 4K и Ultra HD. Има ли разлика между тях? Ето какво трябва да знаете, преди да направите вашия избор.

HD, UHD, 4K и 8K

High Definition Television (HDTV) е стандарт, който се използва през последните десетилетия и ще откриете, че е трудно да си купите телевизор, който най-малко е “HD Ready”, което означава възможност за извеждане на резолюция от 1280 x 720 (720p).

Повечето модерни телевизори, които можете да си купите са “Full HD”, което означава, че разделителната способност е 1920 x 1080 (1080p) пиксела.

„р” означава „прогресивно”, означаващо че всяко изображение се съставя ред по ред. Алтернативата е „i” за „презредово” ( и 1080i е HDTV стандарт), означаващо, че сканирането се осъществява на два цикъла, при първия се обхождат нечетните редове, а при втория четните. В резултат на това, качеството на картината е по-ниско.

различни резолюции

Терминът 4К се отнася до всеки формат с хоризонтална резолюция от приблизително 4000 пиксела. Това е малко объркващо, тъй като TV резолюциите, поне до този момент, са определяни от броя вертикални пиксели.

  • Digital Cinema Initiatives (DCI) стандарта е най-вече за цифрова изработка и предоставя резолюция от 4096 x 2160.
  • UHD-1, често се споменава като 4K UHD или просто 4K и понякога като 2160p е TV стандарт, който се отнася за резолюция 3840 x 2160, която е четири пъти повече от Full HD.

Повечето модерни TV екрани са UHD-1, като по-широкото съотношение на DCI 4K не е подходящо за повечето TV съдържания. Въпреки това, и двата са универсално наричани 4К.

Има и Full Ultra HD, наричан още 8К, който позволява резолюция от 7620 x 4320. Най-малкия размер на екрана при телевизорите с този стандарт е 85 инча.

Необходим ли ние UHD?

Най-вероятно няма да забележите по-високата резолюция, дори когато гледате 4K съдържание.

fhd срещу uhd разделителна способност

Разбира се, ако сте седнали на по-малко от два метра от 55-инчов телевизор, и имате перфектно зрение може да забележите разликата. На по-големи разстояния, с по-малки размери на екрана и недобро зрение, няма да забележите разлика. Или разликата ще е незначителна и следователно може да не отговаря на цената на модернизацията.

Но може да имате други основателни причини, за да преминете към по-високата резолюция. Има и други характеристики, освен високата резолюция, които могат да ви убедят да си купите UHD TV. Но не всички UHD телевизори ги имат, така че от значение е да внимавате при покупката.

Новият Ultra HD Premium стандарт има увеличена дълбочина на цветовете (над един милиард цвята) и по-висок динамичен обхват, така че качеството на картината трябва да бъде значително по-добро от сегашните стандарти. Логото е гаранция, че устройството отговаря на тези стандарти и ще бъде в състояние да покаже UHD съдържанието.

ultrahd premium

Този стандарт е приет от производители като LG, Panasonic и Samsung, както и доставчици като Netflix, Warner Bros и 20th Century Fox. Sony не използва логото, въпреки, че е част от UHD алианса, но много от телевизорите отговарят или надвишават изискваните спецификации.

Ако все пак поемем предизвикателството и решим да се поглезим с новите UHD телевизори, може да се наложи да бъдат направени някои подобрения. Вашите налични устройства, кабели и услуги, всички те ще продължават да работят, но няма да ви позволят да разглеждате UHD-качествени снимки.

Netflix има все по-голям обем съдържание в UHD, но само на своя премиум план. Членовете на Amazon Prime могат да гледат UHD съдържанието, без допълнително заплащане. Ще е необходимо стрийминг устройство, което ще може да се справи с UHD.

скорост

Може да е необходимо да смените вашите кабелен или сателитен план, за да получите достъп до UHD съдържанието.

Вашият стар Blu-Ray плейър също ще има нужда от подмяна. UHD Blu-Ray геймърите ще надскочат съществуващите 1080p Blu-Rays, както и да играят с по-висока резолюция.

Може да ви е необходим и нов HDMI кабел. Докато HDMI 1.4 е способен да покаже UHD резолюции, HDMI 2.0 е необходимо да ги покаже при 60 кадъра в секунда. По-голямата част от UHD съдържанието все още е 30 кадъра в секунда.

телевизор

Стандартът все още се развива и ще мине известно време преди да стане универсален, но Ultra HD Premium логото, трябва да гарантира, че това което сте закупили, ще можете да използвате за години напред.

Технологични термини при телевизорите.

Реклами