Каква е разликата между 2.4 GHz и 5 GHz Wi-Fi? И коя трябва да използвате?

Еднобандов и двубандов рутер

Има някои съществени различия между 2.4 и 5GHz мрежи.

2.4GHz безжична мрежа е използвана от повечето безжични устройства, освен лаптопи, телефони и таблети. Те мога да работят и на 5GHz.

От друга страна 5GHz мрежа е идеална за устройства за данни, като таблети, телефони и лаптопи, т.к. тя може да предава по-високи обеми от данни и това натоварва естествено по-малко.

5GHz мрежа има един недостатък и това е, че трудно преодолява солидни стени и ако сте извън дома си, може безжичната връзка да се разпадне.

Можем да обобщим, че 2.4GHz мрежа е силно натоварен радио спектър. Въпреки това, той предоставя доста добра дестинация за разпръскване на сигнала на по-дълги разстояния и през стени.

5GHz мрежа от друга страна, не е толкова натоварена и предоставя значително по-високи скорости, но не може да разпръсква сигнала на разстояния, които достига 2.4GHz.

С домашната мрежа можете да контролирате кои устройства към коя мрежа да се свързват.

Rj-45 жак към рутер

Двучестотните (двубандовите) безжични рутери могат да работят както на 2.4GHz, така и на 5GHz. Те са идеални при употреба на много устройства, защото част от тях можете да използвате за телефони и таблети, а 5GHz да оставите за устройства изискващи по-голям трафик дейности.

Ако използвате 2.4GHz и искате да увеличите потенциала на вашата връзка, можете да промените канала. Това означава, че ще трябва да влезете в рутера си и да смените канала за една от двете ленти (ако имате двубандов рутер).

Избор честота на мрежа

Ако използвате няколко безжични рутера, бебефони и други безжични 2.4GHz устройства, хубаво би било да преминете към 5GHz мрежа.

Ако искате да работите отвън или живеете в голяма къща, свързването към 2.4GHz мрежа може да бъде най-добрия вариант.

Имайте предвид, че 5GHz мрежа е идеална в по-малки пространства и ще ви осигури по-добри скорости на трансфер, но когато се отдалечите, резултатите ще намалеят.

Добра идея е да свържете всички устройства в близост до рутера към 5GHz мрежа, а всички останали към 2.4GHz.

Реклами