Разликата между TN, IPS и VA матриците

tn срещу ips срещу va матрици

Когато избираме монитор за компютъра, винаги се взема предвид вида на дисплея в допълнение към други технически характеристики. Плоските LCD монитори използват три различни типа панели: TN, IPS или VA (в различните им форми). Изборът на панел е много важен, тъй като той определя дали монитора е достатъчно отзивчив при игрите или дали е подходящ за пресъздаване на цветовете при графична обработка и фотография или и двата случая.

Различни видове панели

Най-често срещания тип панел е TN (twisted nematic). Другите са Vertical Alignment (VA) и In-Plane switching (IPS). Освен това има различни видове версии на последните два вида дисплеи. VA компютърните монитори се предлагат главно в две версии: Patterned Vertical Alignment (PVA) и Multi-domain Vertical Alignment (MVA). Всяка технология има своите плюсове и минуси и нашия избор зависи от това за какво ще използваме монитора.

TN матрици

TN (Twisted Nematic) е най-често срещаната технология и най-старата. Основното предимство е, че осигурява най-кратките времена за реакция, което ги прави добри за игри. В комбинация с LED подсветка, TN мониторите също предлагат висока яркост и са по-ниско енергозависими от конкурентните технологии. Друг важен фактор е, че те са евтини за производство, което води до ниски цени за крайните потребители. Недостатък на технологията е промяната на цветовете, което настъпва при по-широки ъгли на видимост. Има големи разлики в качеството между различните продукти, но най-ниския клас ще имат промяна на цветовете дори при ъгъл на умерени промени. TN-базираните дисплеи обикновено могат да бъдат идентифицирани чрез тези изкривявания при гледане на снимката отгоре или отстрани.

IPS матрици

Основните предимства при IPS мониторите е, че технологията предлага забележимо по-добро възпроизвеждане на цветовете, както и много по-добри ъгли на видимост. Недостатък е трудно да се подчертае черното, което от своя страна означава проблеми с контраста. IPS панелите са много скъпи.

Сега производителите са започнали производството на така наречените Super-IPS (S-IPS) панели на разумни цени. Времето за реакция е подобрено и контраста е по-добър. В допълнение, цветния дисплей с опцията за калибриране на цветовете ги прави в пъти по-добри от другите видове панели. IPS панелите запазват цветовия контраст, дори и в остри ъгли.

VA – MVA и PVA матрици

Развитиeто на VA панелите е довело до появата на MVA и PVA, където производители се опитват да намерят техниката, която да комбинира предимствата на TN и IPS панелите. MVA панелите предлагат добри ъгли на видимост и като цяло по-добри черни контрасти в сравнение с всеки TN или IPS панел. Техните времена за реакция чисто теоретично са добри, но не и реално.

Дори ако времето за реакция от бяло към черно е ниско, то често е значително по-високо между два тъмни тона, което води до появата на ефекти на петна. Друг недостатък е възпроизвеждане на цветовете, което е много по-добро от TN панелите, но не толкова добро, колкото при IPS панелите. PVA панелите в много отношения са подобни на MVA, но имат много по-добро черно и страхотен контраст. Проблема с отблясъците остава.

Заключение

От всичко казано до тук, най-вероятно сте забелязали, че не съществува един LCD  дисплей, който да е с най-добри характеристики. Какъв тип панел ще изберете, трябва да бъде компромис въз основа на това, за което ще използвате монитора. Най-добър вариант за геймърите е TN матрицата, поради ниските си времена за реакция. Но хората занимаващи се с фотография и графичен дизайн, трябва да изберат IPS панел.

Ако сте писател или работата ви изисква да заложите на контраста, тогава трябва да се спрете на монитор с матрица MVA или PVA. Ако ще използвате монитора и за игри и за графичен дизайн и за писане, можете да изберете TN-базирана монитор, ако искате да спестите пари или най-висок клас IPS с ниско време за реакция.

Реклами