Какъв компютър ни е необходим за 3D графична обработка

Често срещан въпрос е „Какъв хардуер трябва да избера, за да мога да работя с CAD програми?”.  Разбира се, на този въпрос е изключително трудно да се отговори, защото разнообразието е голямо; особено по отношение на компютрите. От значени е и с каква цел ще се използва компютъра, образователна, търговска, правителствена или лична. Поради тази причина, няма как да се препоръча определена конфигурация. В тази статия, ще ви насоча към минималните характеристики за 3D софтуер.

Процесори

Процесорите са доста важна част от един компютър.6-то поколение процесори на intel Те играят голяма роля в CAD софтуера. По принцип, компютъра използва процесора да извършва всичко. Всички изчисления, които компютъра прави се обработват от процесора. Затова колкото процесора е по-бърз, толкова изчисленията се правят по-бързо.

Разбира се това следва да си зададем въпроса „Какъв процесор трябва да избера?”. Ако сте архитект, който просто използва  AutoCAD за проектиране на 2D планове, тогава ще се нуждаете от мощен процесор. Всички продукти на Autodesk работят по различен начин, но обикновено се препоръчват четириядрените процесори, когато използвате софтуер за проектиране. Причината за това е рендирането на 3D модели. Когато се изпраща команда за един 3D модел в Revit, 3DS Max, Maya и други. След това компютъра започва да използва целия хардуер, за да изпълни задачата. Колкото повече ядра има вашия процесор,  толкова по-достъпна е процесорната мощ , която софтуера използва за рендирането. Например, ако направите един прост модел в Revit Architecturе и имате двуядрен процесор, тогава Revit, ще използва двете ядра в пълния им потенциал, докато извършат задачите. Но ако имате четириядрен процесор, вместо двуядрен, изчисленията ще приключат по-бързо. Това е така, защото Revit ще използва и четирите ядра за своите изчисления. Това по същества ускорява процеса на рендиране, защото вместо с две ядра, изчисленията ще се извършат с четири.

Имайте предвид, че ядрата не са единствената важна характеристика. Ако искате прилична скорост, ще ви е необходим процесор с най-малко 2GHz. Въз основа на личен опит и препоръки от клиенти, бих ви препоръчал процесор със скорост 2.6GHz или по-висока. Разбира се, колкото по-висока е скоростта, толкова по-бързо се обработват задачите. Имайте предвид, че тази скорост определя скоростта на ядрата. Ако имате четириядрен процесор с тактова честота 3GHz и четириядрен процесор с тактова честота 2.5GHz, то процесора с по-висока скорост ще обработи по-бързо задачите.

Когато работите с 2D функции като 2D чертане и анотация в AutoCAD, тогава може няма да се нуждаете повече от две ядра или 3GHz процесор. Въпреки, че е важно да се отбележи, че процесора винаги се използва от свободни процеси в рамките на операционната система.

Можете да си закупите процесор, който има повече от шест ядва. Някои дънни платки имат два сокета, т.е. това ви позволява да поставите два процесора. Ако инсталирате два шестядрени процесора, вие ще имате на разположение дванадесет ядрена машина. Говорил съм с клиенти, които използват дванадесет ядрена машина, въпреки, че аз не препоръчвам това поради ограниченията с CAD софтуера и използването на дванадесет нишкови ядра.

RAM

памет за настолни компютриRAM (Random Access Memory) е друг важен компонент за компютъра. За CAD софтуера, RAM е решаващ елемент. Почти всички продукти на Autodesk използват съвсем малко RAM. Аз винаги препоръчвам най-малко 3GB оперативна памет. В идеалния случай, вие ще искате 64-битова операционна система, работеща минимум с 4GB памет. Ако използвате Revit, силно препоръчително е да използвате минимум 4GB оперативна памет.

Autodesk продуктите са RAM-интензивни. С въвеждането на Windows 7, RAM става все по-важен компонент. Ако искате да стартирате вашите Autodesk продукти без да запълвате паметта и без да срещате проблеми с производителността, вие трябва да си осигурите по-голям размер RAM памет.

RAM и Revit

Има неща, на които трябва да обърнете внимание, ако използвате по-често Revit. Revit е изключително RAM-интензивен софтуер. Компютъра ви ще се нуждае от все повече и повече RAM, когато вашите проектни файлове стават все по-големи и по-големи. Една от най-често срещаните грешки е недостатъчната RAM памет на компютър, използващ Revit. Най-често тези потребители използват 32-битова операционна система с 2 или 3GB оперативна памет. Тази памет не е достатъчна за сериозни Revit файлове.

Ако използвате Revit, препоръчвам ви 64-битова операционна система с минимум 4GB оперативна памет, ако не и 6GB. Има и друго ограничение с използването на 32-битова операционна система и Revit; 3.25GB RAM ограничение. 32-битовите операционни системи могат само да четат и използват 3.25GB RAM в системата. Дори да имате 4GB RAM, вие ще получите само 3.25GB, когато използвате 32-битова операционна система. Също така в 32-битовата операционна система (най-вече Windows XP), програмите могат единствено да използват максимум 2GB RAM.

Графична карта

Следващия най-важен компонент следграфични адаптери titan процесора е графичната карта. При работа с CAD софтуер, ви е необходима добра графична карта. Дори само ако използвате AutoCAD за 2D чертане и анотация, ще вие е необходима надеждна графична карта.

Графичните карти са предназначени с обработка на задачите отнасящи се до рендиране на графиките. Това облекчава работата на централния процесор и по този начин процесора се използва за други основни функции, като изпълнение на програмата или за извършване на различни команди в рамките на програмата. Те са основен компонент за 3D моделирането. Графичната карта ще подобри ефективността си драстично, когато работите с CAD софтуер.

Ако използвате AutoCAD за 2D чертане, тогава не се нуждаете от мощна графична карта. Видео карта с 256 или 512MB собствена памет ще е достатъчна за потребители използващи само 2D функциите в AutoCAD. Но ако използвате 2D моделиране в AutoCAD и след това експортирате файла до Revit за изготвяне на 3D модел и след това експортирате 3D модела в 3DS Max, за да създадете среда около този 3D модел, тогава ще имате нужда от 512MB и повече графична памет.

Софтуера на Autodesk е насочен към видео картите на NVIDIA. Това не означава, че графичните карти на ATI няма да работят със софтуера на Autodesk. За CAD програми, обикновено се препоръчват Quadro картите на NVIDIA. Не са задължителни, но можете да постигнете добра производителност с Quadro, отколкото с една GeForce. Имайте предвид, че серията Quadro е по-скъпа, в сравнение с GeForce. Ако решите да изберете ATI видео карта, ще ви е необходима такава с поне 512MB графична памет. Преди да закупите графична карта, винаги проверявайте хардуерната съвместимост, за да се уверите, че картата която искате ще е съвместима със софтуера, на който ще искате да работите. Можете да намерите списък на сертифицираните графични карти за CAD продукти на интернет страницата на Autodesk.

Твърд диск

Хард диск Western digitalПри работа с CAD софтуер, ще ви е необходим твърд диск с по-голям капацитет. Програми като Revit, AutoCAD, Inventor и други, могат да генерират файлове с големи размери (няколко стотици MB). Трябва да имате предвид, че само инсталиране на дадена програма заема доста място.

При закупуване на твърд диск има две основни характеристики: капацитет и скорост. В днешно време, дисковете с капацитет 1ТВ или 2ТВ са достъпни. Един терабайт (ТВ) е 1000GB. Когато вашите проектни файлове стават все по-големи и по-големи, пространството на твърдия диск ще се изчерпва по-бързо.

Скоростта на твърдия диск е много важна характеристика. Инсталирането на операционната система и програмите на по-бърз твърд диск, дава възможност за по-бързо отваряне на съответното приложение. Стандартът за повечето 3.5” твърди дискове е 7200rpm (оборота в минута). Можете да намерите и дискове със скорост 10000rpm, но цената им е малко по-висока.

Твърдотелните дискове (SSD) също са чудесен вариант за устройство за съхранение. Тези дискове използват нова технология, която позволява за достигане на много по-високи скорости четене/запис, в сравнение с обикновените механични твърди дискове.