Как да видите кой се е свързал към вашата Wi-Fi мрежа?

Рутери

Знаете ли кой е свързан към Wi-Fi мрежата на вашия рутер? Обърнете внимание на списъка със свързани устройства към вашата Wi-Fi мрежа от вашия рутер или компютър, за да разберете.

Имайте предвид, че много устройства могат да са свързани към вашата Wi-Fi мрежа. Списъкът ще включва лаптопи, смартфони, таблети, смарт телевизори, декодери, игрови конзоли, Wi-Fi принтери и други.

Използвайте GlassWire Pro да видите кой е свързан (и получавате сигнали когато ново устройство се свързва с Wi-Fi мрежата).

Програма за кой се е свързал към моята мрежа GlassWire

Големи фенове сме на GlassWire защитна стена и система за сигурност, тъй като една от най-големите възможности, които предлага Pro версията и бърз и лесен преглед на мрежата, като ви показва всички устройства, свързани към Wi-Fi мрежата.

GlassWire не е просто защитна стена, тя има красива графика показваща пропускателната способност, какви приложения са свързани и коя честотна лента използва всяко приложение. Можете да получавате сигнали когато приложението промени нещо или когато се инсталира ново устройство. Програмата предлага и ред други функции.

Но това, което прави GlassWire най-добра е възможността за сигнализиране, когато ново устройство се опита да се свърже с вашата мрежа.

Network device monitor

GlassWire е безплатна програма, но мониторинга на устройствата е включен само в платената версия.

Използвайте уеб интерфейса на вашия рутер

Най-добрият начин да намерите тази информация, ще бъде да използвате уеб интерфейса на вашия рутер. Вашият рутер е домакин на вашата Wi-Fi мрежа, така че има най-точни данни за това кои устройства са свързани към него. Повечето рутери предлагат начин да видите списъка със свързаните устройства, но някои не.

Ако не сте сигурни в IP адреса на рутера, можете да потърсите IP адреса на вашия компютър чрез контролния панел (Control Panel). Можете също да стартирате ipconfig командата в прозореца на командния ред.

Включете този IP адрес в адресната лента на уеб браузъра и натиснете Enter. Това обикновено трябва да изведе интерфейса на рутера. Ако това не стане, проверете документацията на рутера или потърсете в интернет според модела, за да разберете как да получите достъп до интерфейса. Ако нямате потребителска парола може да ви се наложи да потърсите или да проверите документацията, за да намерите тази по подразбиране.

xfinity

Намиране на списъка със свързани устройства

Ще трябва да намерите опция в уеб интерфейса на рутера. Погледнете за връзка или бутон „Attached Devices”, „Connected Devices” или „DHCP Clients”. Можете да намерите това на страницата на Wi-Fi конфигурацията или можете да го намерите на страница за състояние. На някои рутери списъка със свързаните устройства може да видите на главната страница със статуса.

На много D-Link рутери, списъка със свързаните устройства е достъпен при Status>Wireless.

Настройки на рутер D-Link

При много Netgear рутери, списъка със свързани устройства се намира в страничната лента.

Настройки на рутер Netgear

При много Linksys рутери, тази опция ще откриете при Status>Local Network>DHCP Clients Table.

Настройки на рутер Linksys

При Comcast Xfinity рутерите, свързаните устройства ще откриете в страничната лента.

xfinity

Описание на списъка

 Много рутери предоставят списък на устройства свързани чрез DHCP. Това означава, че ако дадено устройство е конфигурирано със статичен IP, то няма да се появи в списъка. Имайте това предвид!

Когато получите списъка отворен, вие ще видите информация за всеки рутер. Интерфейсът вероятно ви показва таблица със списъка на свързаните устройства, техните „хост имена” на мрежата, както и техните МАС адреси.

Ако списъкът не предлага достатъчно смислени имена, може да искате да промените хост имената (известни още като компютърни имена „computer names” или имена на устройствата „device names”) на вашия компютър или на операционната система на устройството. Името на хоста ще се вижда тук. За съжаление, няма начин да промените хост името на някое устройство.

Когато се колебаете, винаги можете да сравните МАС адреса видян на страницата (или IP адреса) към МАС адреса на устройството.

Свързани устройства към Wi-Fi

Разбира се, списъкът не е напълно перфектен. Всеки може да настрои някакво хост име, което иска и също е възможно да промените вашия МАС адрес, за да излъжете други устройства. Все пак, това би означавало, че дадено ваше устройство няма да бъде свързано към мрежата, докато друго устройство с лъжлив МАС адрес ще заеме неговото място, като рутерите обикновено блокират две устройства с един и същ МАС адрес от свързването по едно и също време. И някой, който е получил достъп до вашия рутер може да създаде статично IP, за да е потаен.

Това не е нещо, което трябва да проверявате често. Ако има устройства в списъка, които не разпознавате, може да промените вашата парола. Можете да започнете да използвате WPA2-PSK криптиране.

Настройки

Сканирайте вашата Wi-Fi мрежа със софтуер на вашия компютър

Идеалният начин за проверка на свързани устройства е да използвате уеб интерфейса на рутера. Въпреки това, някои рутери може да не предлагат тази опция, така че може да опитате с инструмент за сканиране. Това е част от софтуера на компютъра ви, която ще сканира Wi-Fi  мрежата към която сте свързани за активни устройства и ги изброява. За разлика от инструментите на уеб браузъра на рутера, сканиращите инструменти няма да ви покажат списък с устройствата, които са били свързани, а които в момента са офлайн.

Има много инструменти за извършване на това, но ние харесваме NirSoft Wireless Network Watcher. Това е удобен малък  инструмент, който дори не е необходимо да инсталирате на вашия компютър. Изтеглете инструмента, стартирайте го  и ще проверите вашата Wi-Fi мрежа за активни устройства, показвайки техните имена, МАС адреси и производителя на техния Wi-Fi мрежов хардуер.

Програма Wireless Network Watcher

Този инструмент може да не работи правилно, докато уточните вашия Wi-Fi мрежов адаптер. На операционна система Windows, можете да кликнете върху Options>Advanced Options в Wireless Network Watcher, проверете „Use the following network adapter” и избирате нашия физически Wi-Fi адаптер, преди да сканирате.

Advanced Options

Ако използвате WPA2-PSK криптиране и имате добра парола, можете да се чувствате сигурни. Малко вероятно е някой да е свързан към вашата Wi-Fi мрежа, без разрешението ви. Ако се страхувате това да не се случи, винаги можете да промените Wi-Fi паролата си – ще трябва да я въведете на всички  ваши одобрени устройства. Бъдете сигурни, че WPS е деактивирана преди да направите всичко това, когато WPS е уязвима всеки потенциално би могъл да я използва, за да възстанови връзката с вашата мрежа без парола.

Реклами