Как да тествате Wi-Fi скоростта (и 7 грешки, които трябва да избягвате)

Всеки се е сблъсквал с проблеми с Wi-Fi скоростта. Или сте срещали забавения без очевидна причина или не се наслаждавате на скоростта, за която плащате.

Най-лесния начин да установите, че има проблем е да проверите скоростта на Wi-Fi. Има много онлайн услуги за тестване на Wi-Fi скоростта, които работят под всеки един браузър. Те дават точна представа за това колко е бърза вашата интернет връзка.

Нека да разгледаме как функционират тестовете за скорост и как да се уверите, че получавате най-доброто от тях.

Как функционират Wi-Fi тестовете за скорост

Повечето тестове за Wi-Fi скоростта измерват три елемента:

 1. Пинг скорост (Ping rate).
 2. Скорост на сваляне (Download speed).
 3. Скорост на качване (Upload speed).

Пинг скорост

Пинг скоростта измерва латентността в мрежата. Това е времето, необходимо за изпращане на пакета от данни от една машина до друга, а след това да се върне.

Високата латентност е причина за закъснение, което определено искате да избегнете в мултиплейърните игри. Пинг скоростта повече от 150 милисекунди може да причини закъснение в игрите, докато под 20 милисекунди се счита за много ниска латентност.

Скорост на сваляне

wifi-speed-test

Скоростта на сваляне е най-важния елемент. Тя показва колко бързо информацията се прехвърля на вашия компютър, измерена в мегабита в секунда.

Тестът работи чрез сваляне на множество данни на вашия компютър, като променя размера и броя на връзките. Това увеличава скоростта на връзката, като гарантира, че тя работи най-бързо.

За да прецените резултатите, трябва да знаете скоростта, която използвате чрез вашия интернет доставчик, след което да сравните двете.

Скорост на качване

Скоростта на качване показва колко бързо можете да качите информация, например когато архивирате файлове в облачна услуга. Това обикновено е по-бавно от скоростта на изтегляне. Можете да сравните резултата от теста с цитираната скорост от доставчика.

Теста за скоростта на качване е същия като теста за скоростта на сваляне. Вашият браузър качва части от данни с корекции, за да гарантира, че използва пълния капацитет на връзката.

И трите теста ще дадат пълна представа за начина, по който се изпълнява настройката за Wi-Fi. Ще придобиете представа дали скоростта отговаря на тази, за която си плащате, дали е достатъчно бърза и дали получавате силен сигнал от рутера (маршрутизатора).

Но когато правите тези тестове, не забравяйте да избегнете някои често срещани грешки.

 1. Не правете теста само веднъж.

За да получите ясна представа за Wi-Fi скоростта, трябва да извършите теста няколко пъти.

Скоростите могат да бъдат доста променливи. Можете да направите теста два пъти при същите условия и да получите различни резултати. Като направите това поне три пъти в различни дни, ще получите средна стойност на резултатите. Това ви дава по-точно отражение на действителната скорост на интернет.

 1. Не тествайте в грешен момент от деня.

Един от най-големите фактори, влияещи върху скоростта на интернет е броят на потребителите, които използват вашия интернет едновременно (това може да са вашите колеги на работното място или всички потребители свързани към домашния ви интернет). По време на „пиковите часове“, например една неделна вечер, когато всички използват интернет за забавление, ще получите по-бавни скорости. Резултатите от тестовете, ще отразят тези „пикови часове“.

Ако се опитвате да прецените падането на ефективността по време на периоди на заетост, изпълнете теста както в пиковите, така и извън пиковите часове и сравнете резултатите. Ако просто искате да изпробвате общата си скорост, използвайте пиковете часове за тест.

 1. Не правете теста на грешното място.

рутер

Но как избирате правилното място? Зависи от това, което се надявате да разберете.

Когато просто искате да измерите скоростта на Wi-Fi: Стартирайте теста с близка видимост към вашия рутер. С други думи, направете го в една и съща стая без физически препядствия, които да блокират сигнала.

Ако се опитвате да намерите най-добрата позиция за рутера във вашия дом: Изпробвайте скоростта във всяка стая, след което сравнете резултатите.

Ако се опитвате да установите мъртви точки на Wi-Fi или области със слабо покритие: Стартирайте теста на това място и сравнете резултата с този, който се изпълнява в перфектни условия. Ако това потвърди проблема, можете да предприемете стъпки, за да удължите обхвата на Wi-Fi.

 1. Не оставяйте други устройства да свалят информация.

Тестът за Wi-Fi скоростта може да измерва само скоростта, постигната от машината, на която тествате. Поради тази причина, трябва да се опитате да увеличите максимално широчината на лентата, която е на разположение на това устройство.

Повечето от нас имат безброй устройства (смартфони, таблети, преносими или настолни компютри), свързани с нашите безжични мрежи, а честотната лента на нашата интернет връзка е разделена между всеки един от тях. Това разбираемо забавя всеки един.

За най-добри резултати, изключете повечето от устройствата, които можете да изключите. Или поне се уверете, че никой не изтегля или качва големи файлове.

 1. Не забравяйте да рестартирате вашия компютър.

mac-app

Можете да тествате скоростта на Wi-Fi на почти всяко устройство с браузър – от вашия лаптоп до Fire Stick – но каквото и да изберете, винаги трябва да го рестартирате първо.

Устройствата, които не са били рестартирани от дълго време, ще имат остатъчни процеси, които се задействат във фонов режим, което може да ги забави. Това може да повлияе по-специално върху пинг скоростта.

Рестартирайте устройството и не стартирайте други приложения, преди да изпълните теста. Проверявайте какви приложения сте задали да стартират (например, облачните приложения ще са онлайн, за да синхронизира данните си). Можете дори временно да деактивирате антивирусния софтуер.

 1. Не използвайте грешния инструмент за тестване.

xfinity

С толкова много онлайн услуги за тестване на Wi-Fi скоростта, как да изберете най-добрата?

Може да използвате услугата HTML5 пред по-старата Flash такава. Докато всеки съвременен уеб браузър поддържа HTML5, Flash представлява друга система, която може да повлияе на скоростта.

Друга алтернатива е да не използвате уеб браузъра, а да използвате приложение. Приложението от Speedtest.net е налично както за Windows, така и за Мас.

 1. Не тествайте докато използвате VPN.

Уверете се, че не използвате VPN, прокси сървър или каквото и да било друго между вашия компютър и интернет. Те могат и често забавят връзката ви, така че използването им няма да даде точни резултати. Изключение е, ако тествате VPN и искате да видите каква е скоростта.

Какво да правим с резултатите от тестовете на Wi-Fi скоростта?

Тестът за скоростта на Wi-Fi е от полза по много причини. Резултатите ще са полезни в следните случаи:

 • Уверете се, че получавате скоростта, за която плащате;
 • Избирате нов доставчик;
 • Настройка на нов рутер и проверка на покритието;
 • Тествате, за да видите дали скоростите са достатъчно бързи за нуждите ви;
 • Можете да проверите дали вашия телевизор, Fire Stick или гейминг конзолата ви получават добри скорости;

С помощта на тестовете, можете да откриете, че вашия интернет не е толкова бърз колкото би трябвало. И ако резултатите не са задоволителни е време да разберете кое забавя сигнала и как може да коригирате проблема.

Реклами